Energiaa ei kannata tuhlata joulunakaan
Energian säästäminen on hyvä huomioida myös joulunvietossa, mutta ei kuitenkaan turvallisuuden kustannuksella. Vaihtoehtoiset lämmitystavat, varavalaistus ja muut energialähteet ovat erittäin suotavia, kunhan niiden paloturvallisuus on varmistettu.
Sähköpula on Suomessa tänä talvena hyvin todennäköistä. Olkiluoto 3 saadaan näillä näkymin käyttöön aikaisintaan helmikuussa. Ruotsista ja Norjasta tuotavan sähkön määrästä ei ole jatkuvaa varmuutta ja energian riittävyys on paljon kiinni säästä, kuten pakkasista, tuuliolosuhteista ja myös lumisateista verkkojen häiriöriskin kannalta. Ja vaikka sähköä riittäisikin, se on kallista.
Syksyn tilastot kertovat, että sähkön kulutus on pienentynyt edellisvuoteen verrattuna: suomalaiset ovat vähentäneet sähkön käyttöään. Vaikka energian säästäminen on ajankohtaista juuri nyt, se on tarpeellista jatkossakin ympäristösyistä ja energia-alan muutoksista johtuen. Sähkökatkoja todennäköisesti esiintyy tulevaisuudessa nykyistä enemmän myös siksi, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät.
Fingrid ja alueelliset sähköverkkoyhtiöt toteuttavat tarvittaessa suunniteltuja sähkönjakelun katkoja, jotka ovat enintään parin tunnin mittaisia.
Olemme tehneet jo pari kuukautta yhteistyössä Etelä-Savon paikallisten verkkoyhtiöiden, Järvi-Suomen Energian, Etelä-Savon Energian ja Savon Voiman, kanssa suunnitelmia katkojen kohdentamisesta ja toteutuksesta. Alueemme kriittiset toiminnot pyritään turvaamaan mahdollisuuksien mukaan”, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä.
”Energian säästäminen on hyvä huomioida myös joulunvietossa, mutta ei kuitenkaan turvallisuuden kustannuksella. Vaihtoehtoiset lämmitystavat, varavalaistus ja muut energialähteet ovat erittäin suotavia, kunhan niiden paloturvallisuus on varmistettu”, Jämsä sanoo.
Mahdollisuuksien mukaan kannattaa käyttää sähkölämmitteisien laitteiden sijaan puulämmitteisiä uuneja, takkoja ja kiukaita.
Jouluruoat ja saunominen
Joulukinkun paistaminen sähköuunissa ei lisää merkittävästi yksittäisen kodin sähkönkulutusta, mutta jos kinkku paistuisi kaikissa Suomen kodeissa sähköuunissa, se veisi sähköä noin 250 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran. Tyynellä säällä ja pakkaskelillä samanaikainen kinkun paistaminen kasvattaisi huomattavasti myös sähköverkon kuormitusta. Jos käytössä on leivinuuni, kinkku ja muutkin jouluruoat kannattaa valmistaa siellä.
Sähkösaunassa kylpeminen on yksi kodin isoista energiasyöpöistä. Saunominen on kuitenkin monelle tärkeä osa joulunviettoa. Jos käytettävissä ei ole puulämmitteistä saunaa, sähkökiukaankin kanssa voi olla energiatehokas: löylyihin kannattaa mennä heti, kun sauna on riittävän lämmin ja ottaa lyhyen napakat löylyt niin, ettei kiuasta tarvitse pitää pitkään päällä.
Sähkönkulutus- ja hintatietoja kannattaa seurata Fingridin nettisivuilta. Jos on mahdollista, saunominen kannattaa ajoittaa aikaan, jolloin sähkönkulutusta on vähemmän ja sähkö edullisempaa.
Tulen käytössä on oltava aina huolellinen
Pakkaskaudella tulisijan säännöllinen käyttö voi pienentää sähkölämmityksen energiankulutusta jopa kymmeniä prosentteja. Myös kaukolämpötalossa puilla lämmitys vähentää energian tarvetta. Jos tulet laitetaan pitkään käyttämättömänä olleeseen tulisijaan esimerkiksi mökillä, lämmitys pitää aloittaa varovasti ja pienin annoksin maltillisesti.
Myös nuohouksesta tulee huolehtia. Tulisijoja ei pidä lämmittää kovallakaan pakkasella liian pitkään, liian usein tai liian suurilla puumäärillä. Liian usein tai liian rajuna tapahtuva lämmitys voi vaurioittaa tulisijaa tai kasvattaa paloriskiä rakenteiden lähelle kertyvän lämmön kautta. Normaali maalaisjärki ja valmistajan ohjeet auttavat tässäkin asiassa.
Joulunpyhinä sähköpulan riski on melko pieni, mutta sähkönkäyttöä voi kodeissa vähentää erityisesti aamuisin ja iltapäivisin. Jouluviikolla sähkön hinnan on ennakoitu halpenevan yöaikaan, johon pitkää kypsytystä vaativien ruokien valmistuksen voi ajoittaa. Niitä ei kuitenkaan saa jättää täysin valvomatta, kuten ei muitakaan yösähköllä mahdollisesti käytettäviä laitteita, kuten pesu- tai astianpesukoneita.
Joka kodissa on hyvä nyt tarkistaa, että palovaroittimia on riittävästi ja ne ovat toimintakunnossa”, Jämsä toivoo.
Palovaroittimia voi hyvin olla kodeissa lakisääteistä minimiä enemmän. Kotiympäristössä kannattaa paikantaa riskipaikat tulipalon syttymiselle ja sijoittaa niiden läheisyyteen palovaroittimia poistumisreittien lisäksi.
"Kynttilät ja tulisijat ovat mukavia tunnelman luojia, mutta huolellinen niiden kanssa pitää olla. Palamaton alusta, riittävät suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin ja jatkuva valvonta ovat erityisen tärkeitä”, Jämsä muistuttaa. Led-kynttilät ja -valonauhat ovat turvallinen ja energiapihi vaihtoehto.