Hyppää sisältöön

Tietoa meistä

Kangasniemi on Juvan ja Mäntyharjun kanssa vilkkaimpia sivutoimisia asemia.

Meillä on vuosittain 170–200 hälytystehtävää, joista ensivastetehtäviä on noin 30. Kiireisimpinä vuosina on ollut yli 200 keikkaa. Yleisimpiä tehtäviä ovat vahingontorjunnat, kuten puunraivaus ja savutuuletus, sekä liikenneonnettomuudet. Sekä myrskyrintamat että kuivuus aiheuttavat paljon tehtäviä. 

Olemme sivutoimisia, toimenpidepalkkaisia sammutusmiehiä, joille maksetaan tuntipalkkaa pelastustoimintaan käytetystä ajasta. Varallaolosta eli päivystyksestä maksetaan myös korvaus.

Täältä on pitkä matka joka paikkaan, ja pienemmät hälytystehtävät hoidammekin aina omin voimin, ilman muiden palokuntien apua. Jos on iso hälytystehtävä kyseessä, meiltä lähtee aina iso porukka tehtävälle. Jos on esimerkiksi pelkkä paloilmoitintehtävä, sinne lähtee yleensä 1 + 2 eli virkasuhteessa oleva palomies, joka toimii ryhmänjohtajana ja kaksi sopimuspalokuntalaista. Jos virkamiestä ei ole paikalla, tehtävän johdon ottaa ryhmänjohtajan koulutuksen saanut sopimuspalokuntalainen.

Ryhmänjohtajapäivystäjä johtaa tilannetta onnettomuuspaikalla, jos Mikkelistä ei tule paikalle päivystävää palomestaria tai paloesimiestä. Miehistöpäivystäjän rooli vaihtelee aina tarpeen ja tehtävän mukaan. 

Meillä on nyt noin 30 sopimuspalokuntalaista. Heistä pari on ammattisairaanhoitajia, jotka ovat mukana vain ensivastetoiminnassa. Hälytysosastollamme on 6 naista. Palokuntanaisissa meillä on 9 osallistujaa.

Nuoriso-osastollamme alaikäraja on 10 vuotta. Osallistujia on 15 ja ringissä on 5–6 vetäjää. Nuorison harjoitukset ovat tiistai-iltaisin klo 18, ja niitä voi tulla katsomaan, jos toiminta kiinnostaa.

Mukaan toimintaan

Jos olet kiinnostunut toiminnastamme, ota yhteyttä paloaseman vastuuhenkilöön, palomestari Tomi Jokelaan, puh. 044 794 3859. Tai jos tiedät jonkun, joka on sopimuspalokunnassamme jo mukana, kannattaa nykäistä hihasta ja kysyä lisää. Voit myös seurata meitä Facebookissa.
    
Viikkoharjoituksemme ovat keskiviikkoisin klo 18. Kevät- ja syyskaudella on oma harjoitteluohjelmansa. Käymme myös ajoittain tutustumassa alueellamme oleviin teollisuushalleihin, kirkkoihin ja muihin rakennuksiin, jotta osaamme toimia niissä tarvittaessa. Järjestämme myös harjoituksia maastossa, kuten ihmisen etsintää metsästä. Keskiviikkoiltaisin oleviin harjoituksiin voi hyvin tulla tutustumaan, mutta meihin kannattaa olla etukäteen yhteydessä, niin et jää lukkojen taa.

Tutustu meihin: esittelyssä Juha Pylvänäinen

Olin aikoinaan sopimuspalokunnassa nuoriso-osastossa mukana parin vuoden ajan, mutta sitten kiinnostuin muista asioista. Palasin aikuisiällä sopimuspalokuntaan lapsuudenkaverini houkuttelemana. Nyt olen ollut mukana toiminnassa nelisen vuotta. Peruskurssin lisäksi olen suorittanut savusukelluskurssin. Työkseni hoidan kaukolämpölaitoksia verkostoasentajana.

Sopimuspalokunnassa vastaan tulee hyvin erilaisia tilanteita: pidän yllätyksellisyydestä, joka tuo omia haasteitaan. Sääolosuhteetkin vaikuttavat tekemiseen. Taannoin 30 asteen pakkasessa rakennuspalolla meidän piti suojata sammutusletkuja lumella, jotta ne eivät jäädy. Kaikki kamppeet olivat kyllä ihan jäässä.

Kaikenlaista sattuu. Olemme järvien keskellä, joten vedestä pelastamisiakin tehdään. Muistan, kun yksi henkilö oli kaatunut soutuveneellään. Hän roikkui veneen kyljessä kiinni, ja oli pahasti kylmettynyt, mutta toipui kyllä myöhemmin. Kuolonkolareitakin valitettavasti on, ja ne jäävät mieleen pyörimään. Käymme kuitenkin tällaisia tilanteita läpi ammattilaisten kanssa tapahtuman purkutilaisuudessa, mikä on tärkeää.

Parasta sopimuspalokuntalaisen hommissa on hyvä yhteishenki, autamme kaveria nöyrästi. Kullakin on omat vahvuutensa ja oma roolinsa tehtävällä. Kavereihin pystyy luottamaan. Minua motivoi myös se, että pääsen haastamaan itseäni.

Työnantajani on joustava, ja voin tarvittaessa lähteä tehtävälle kesken työpäivänkin, mikäli työestettä ei ole. Sopimuspalokuntalaisuus on minulle mukavaa vastapainoa työlleni. Se on harrastus, ja lähden tehtävälle mielelläni aina, kun vaan pääsen. Vapaa-ajalla ehdin tehdä monenlaista muutakin, kuten käydä kuntosalilla ja pelata talvisin salibandyä ja kesällä golfia ja tennistä.

Kangasniemen paloasema

Satamatie 22
51200 Kangasniemi

Vastuuhenkilö: palomestari Tomi Jokela, puh. 044 794 3859

Viranomaispäivystys 24/7, puh. 0201 33 44 08

Asema kuuluu Pieksämäen paloasemaryhmään.