

Pelastustoimi
Pelastustoimen visio
Suomessa on hyvä turvallisuuskulttuuri ja Euroopan tehokkain pelastustoimi
Tämä tarkoittaa
- yhteiskuntaa, jossa jokainen ottaa vastuuta turvallisuudesta ja onnettomuuksia ehkäistään tehokkaasti ennalta
- motivoitunutta ja osaavaa henkilöstöä
- taloudellisesti tuotettuja palveluja, jotka vastaavat uhkia ja asiakkaiden tarpeita
- hyvää kumppanuusverkostoa.
Pelastustoimen toimijat
Sisäministeriön pelastusosasto
Sisäministeriön pelastusosasto johtaa, ohjaa ja valvoo pelastustointa ja sen palvelujen saatavuutta ja tasoa sekä huolehtii pelastustoimen valtakunnallisista valmisteluista ja järjestelyistä.
Aluehallintovirasto valvoo pelastustointa sekä pelastustoimen palvelujen saatavuutta ja tasoa
toimialueellaan.
Suomessa on 22 kuntien yhteisesti ylläpitämää pelastuslaitosta, jotka hoitavat pelastustoimen tehtävät alueellaan.
Sopimuspalokunnilla on tärkeä rooli pelastustoimen järjestelmässä. Ne osallistuvat pelastustoimintaan ja muodostavat poikkeusoloissa ja väestönsuojelussa tarvittavan reservin.
Pelastusalalla toimii useita järjestöjä, joilla on tärkeä rooli mm. onnettomuuksien ehkäisyssä ja pelastusalan koulutuksessa.
Palosuojelurahasto on valtion talousarvion ulkopuolinen rahasto, joka myöntää avustuksia tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämiseksi.
Pelastusopisto antaa pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan ammatillisiin tutkintoihin johtavaa peruskoulutusta ja pelastustoimen päällystön ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta.
Onnettomuuksien ehkäisy
Pelastuslaitokset tukevat asukkaita, yrittäjiä ja muita alueella toimivia ihmisiä ehkäisemään onnettomuuksia jakamalla tietoa, ohjaamalla neuvomalla ja turvallisuusviestinnällä.
Pelastustoiminta
Pelastustoiminta on uhkaavan onnettomuuden torjumista ja jo tapahtuneen onnettomuuden aiheuttamien vahinkojen ja vammojen minimointia sekä ensiapua vammoista paranemiseksi
Ensihoito
Pelastuslaitokset järjestävät alueelliset ensihoitopalvelut yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa. Ensihoito on kiinteä ja luonteva osa pelastuslaitosten päivittäistä toimintaa.
Kansainvälisyys
Pelastustoimeen kuuluu jatkuva kansainvälinen yhteistyö, jota tehdään niin Euroopan unionin, YK:n, Naton, Pohjoismaiden kuin muidenkin naapurimaiden kanssa.
Varautuminen
Varautuminen tarkoittaa valmistautumista ennakolta erilaisiin suuronnettomuuksiin, kriisitilanteisiin ja jopa sodan aikaan.
Strategia
Pelastustoimen toimintaa ja käynnissä olevaa uudistusta ohjaa strategia, jonka visio on Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä.
Lainsäädäntö
Pelastustoimea koskee monet lait ja asetukset. Tärkeimpänä pelastuslaki.
Tilastot
Pelastuslaitosten turvallisuusviestintä tavoittaa noin 900 000 ihmistä vuodessa Hälytysluonteisia tehtäviä on noin 100 000.
Julkaisut ja ohjeet
Sisäministeriö julkaisee pelastustoimea koskevia ohjeita ja muita julkaisuja pääasiassa sisäministeriön julkaisusarjassa.
Opiskelemaan
Kuopiossa toimiva Pelastusopisto järjestää pelastustoimen ja hätäkeskusten ammatillista perus- ja täydennyskoulutusta, varautumiskoulutusta sekä kansainvälisiin siviilikriisinhallinnan tehtäviin valmentavaa koulutusta.