Hyppää sisältöön

Pelastuslaitoksen ensihoito on apuna kaikkina aikoina

Keski-Suomen pelastuslaitoksella on välittömässä ympärivuorokautisessa valmiudessa kuusitoista hoitotason ja yksi perustason ensihoitoyksikköä eli ambulanssia. Lisäksi osavuorokautisessa valmiudessa on yhteensä viisi ensihoitoyksikköä ympäri Keski-Suomen maakuntaa.

Ensihoidon palvelutasopäätöksen mukaisesti Keski-Suomen ensihoitoyksiköt sijaitsevat Joutsassa, Jyväskylässä, Jämsässä, Karstulassa, Saarijärvellä, Kannonkoskella, Pihtiputaalla, Kinnulassa, Laukaassa, Muuramessa, Äänekoskella, Keuruulla, Petäjävedellä sekä Viitasaarella - yhteensä kolmentoista kunnan alueella. Keski-Suomen pelastuslaitos on suurin ensihoidon palveluntuottaja Keski-Suomessa. Muut ensihoitoa tuottavat tahot ovat Keski-Suomen hyvinvointialue, EMA Finland sekä MedGroup Oy.

Keski-Suomen pelastuslaitos tuottaa myös ensivastetoimintaa koko maakunnan alueella. Ensivaste on osa palvelutasopäätöksen mukaista porrastettua ensihoitojärjestelmää, jonka tarkoituksensa on lähettää potilaan luo lähin mahdollinen pelastustoimen yksikkö. Ensivasteyksiköitä käytetään kiireellisissä tapauksissa esimerkiksi potilaan tavoittamisviiveen vähentämiseksi. Paikkakunnasta riippuen Keski-Suomen pelastuslaitoksen ensivastetoiminnassa työskentelee pelastajia, ensihoitajia sekä ensivastekoulutuksen käyneitä sopimuspalokuntalaisia.

Keski-Suomen alueella toimiva ensihoitolääkäri sijaitsee Kuopiossa ja yksikkö toimii sekä maayksikkönä että helikopteriyksikkönä. Ensihoitolääkärin yksi merkittävä tehtävä on toimia konsultaatiopisteenä ensihoitajille ja antaa vaativissa tilanteissa ensihoitajille potilaan hoitoon ja lääkitykseen liittyviä hoito-ohjeita. Kuopion lisäksi Seinäjoella, Tampereella ja Oulussa päivystävät lääkärihelikopterit operoivat tarvittaessa eteläisen ja pohjoisen Keski-Suomen alueella operatiivisen tilanteen mukaan.

Ensihoidon kenttäjohtaja toimii ensihoidon operatiivisena johtajana. Ympäri vuorokauden päivystävä kenttäjohtaja toimii tarvittaessa ensihoidon tilannejohtajana ja hoitotason ensihoitajana sekä tukee hätäkeskusta ja sairaanhoitopiiriä erityisesti poikkeustilanteissa. Kenttäjohtaja työskentelee sairaanhoitopiirin palveluksessa ensihoidosta vastaavan lääkärin tai ensihoitolääkärin alaisuudessa. Kenttäjohtaja voi toimia ambulanssin tai ensivasteen apuna tarvittaessa.

Ensihoidon yhteystiedot löydät Ota yhteyttä -sivulta.