Hyppää sisältöön

Sammutusmies Jari Kasurinen

Metsätalousinsinöörinä työskentelevän Jari Kasurisen ammatti on uinut myös hänen sopimuspalokuntaharrastukseensa – Jari on erikoistunut maastopalojen sammutukseen ryhmässä, joka on valmiudessa kansainvälisiä avunantotehtäviä varten.

”Palokuntaurani ei ehkä ole ihan tavallisin. Armeijan jälkeen marssin työttömyystoimistoon ja siellä sain ystävällisen, mutta painokkaan kehotuksen lähteä mukaan palokuntaan. Olin aluksi Hankasalmen sopimuspalokunnassa työllistämistuella töissä ja suoritin samalla sopimuspalokuntalaisten kursseja.

Sen jälkeen ammatinvalintakin selkiytyi ja kouluttauduin metsätalousinsinööriksi. Olen nykyisin töissä Metsänhoitoyhdistys Mänty-Saimaassa.

Sopimuspalokuntaharrastus jäi, kun perhe-elämä vei mukaansa. Vuonna 2008 muutimme töiden perässä Mäntyharjulle. Muutama vuosi meni katsellessa, mutta sitten päätin taas lähteä palokuntatoimintaan mukaan. Kerroin tutulle sopimuspalokuntalaiselle halustani liittyä Mäntyharjun sopimuspalokuntaan ja kohta olinkin jo taas keikoilla mukana.

Koen, että yhteistyö pelastustehtävillä sujuu hyvin vakinaisten ja sopimuspalokuntalaisten kesken. Varsinkin kokeneemmilta palomiehiltä saa arvokasta tietotaitoa, ja heidän ohjauksessaan on helppo tehdä töitä. Toisaalta meillä sopimuspalokuntalaisilla on monenlaista ammatillista erityisosaamista, joka voi olla hyödyksi tehtävällä.

Kuva: Etelä-Savon metsäpalonsammutuskone Mörkö sammutustöissä.

Olen erikoistunut maastopalojen sammutukseen. Olen mukana Itä-Suomen ja Kymenlaakson pelastuslaitosten toteuttamassa maastopalomuodostelmassa, joka on valmiudessa kansainvälisille maastopalotehtäville.

Valmiutta ylläpidetään harjoituksilla. Kevätkaudella olin Pelastusopiston järjestämällä kurssilla Siilinjärvellä, jossa harjoiteltiin leirin perustamista. Kenttäharjoitus puolestaan pidettiin Jämijärvellä. En ole vielä päässyt varsinaiselle auttamistehtävälle, mutta semmoinen voi tulla jo vaikka tänä kesänä.

Työnantajani suhtautuu hyvin joustavasti auttamisharrastukseeni, joten pääsen lähtemään hälytyskeikalle jopa kesken työpäivän. Myös perheen tuki on sopimuspalokuntalaiselle tärkeää. Eihän tätä voisi tehdä, jos perhe ei hyväksyisi sitä, että keikka voi tulla milloin vaan.”
 

Kuva: Jari Kasurinen arvostaa perheen ja työnantajan tukea sopimuspalokuntaisuudelle.