Hyppää sisältöön

Tietoa meistä

Sopimuspalokunnassamme hälytystehtäviä hoitaa kymmenkunta jäsentä. Kaikki asuvat tässä kirkonkylän alueella, joten he pääsevät nopeasti paloasemalle, jos eivät ole kiinni muualla. Ensivastetehtävissä meillä on mukana kaksi naista. Nuoriso-osastoa ei ole nyt ollut muutamaan vuoteen.  

Hälytystehtäviä hoidamme vuosittain noin 80. Eniten on liikenneonnettomuus-, palopelastus- ja ensivastetehtäviä. Oman alueemme lisäksi hoidamme välillä tehtäviä Mäntyharjun ja Joutsan puolella. Pelastusalan tekijöistä on pulaa vähän kaikkialla.

Tarvitsemme meille uusia nuoria sopimuspalokuntalaisia, nyt on välillä eläkeläisetkin laitettu hälytystehtäville. Etenkin päiväaikaan on vaikeaa saada tehtäville ketään. Meillä päivystää aina iltaneljästä aamukahdeksaan yksi sopimuspalokuntalainen, joka sitten ilmoittaa Mikkelin päivystävälle palomestarille, jos ei jostain syystä olekaan käytettävissä.

Viikkoharjoituksemme ovat maanantaisin klo 18-20. Silloin voi tulla paloasemalle käymään tai olla meihin yhteydessä joko kylillä kohdatessa tai soittamalla paloasemamme vastuuhenkilölle, vs. palomestari Joona Myyryläiselle, p. 050 311 7560.

Tutustu meihin: esittelyssä Keijo Komppa

Vajaa 20 vuotta sitten Vihantasalmella tapahtui ikävä liikenneonnettomuus, kahden auton nokkakolari, johon tulin sattumalta paikalle. Minua harmitti silloin, kun en tiennyt, miten voisin parhaiten auttaa. Sen jälkeen kuljin muutaman kerran paloaseman ohi ja mietin, tulisinko ilmoittautumaan. Kun sitten ilmoittauduin, sille tielle jäin. Nykyisin toimin hälytyspäivystäjänä. 

Näihin vuosiin on mahtunut monenlaista. Pahiten kouraisee, jos uhri on tuttu kaveri, kuten kävi peltotöissä sattuneessa tapaturmassa. Kaupparakennuksien tulipalojen sammutuksia on osunut kohdalleni kolme, joista kahdesta olen löytänyt tulipalossa menehtyneen uhrin.

Mieleeni on jäänyt myös tapaus, jossa neuvokas nuori toimi todella hienosti. Kotona oli syttynyt tulipalo, kun vanhemmat olivat kaupassa käymässä. 13-vuotias ohjasi muut asukkaat ulos ja sammutti palon jauhesammuttimella, hälytti palokunnan ja sulki huoneiston sekä ohjasi palokunnan paikalle. Poika palkittiin kylällä pidettävässä ensisammutusharjoituksessa neuvokkaasta toiminnasta.

Olen ollut myös vesipelastustehtävillä: välillä on avustettu veneilijöitä, joilta on polttoaine loppunut, välillä pelastettu myrskyn keskelle jääneitä.

Teemme myös yhteistyötä esimerkiksi päiväkotien kanssa turvallisuuden lisäämiseksi. 

Minun on helppo lähteä hälytykselle, sillä paloasemalle on kotoani vain kolmesataa metriä. Meillä on hyvä porukkahenki ja tykkään auttaa muita. Jos vain osaan olla toiselle hyödyksi, yritän auttaa, ja jos en osaakaan, aina voin kysyä viranomaispuhelimella eli Virvellä neuvoa muilta.

Auttaminen tuntuu olevan minulla veressä. Jossain vaiheessa olin kiinnostunut ihan ammattipelastajankin työstä. Elämässä on kuitenkin ollut paljon muutakin kiinnostavaa tekemistä, joten tämä on säilynyt harrastuksena. Olen varsin vapaa järjestelemään omia menojani, joten sopimuspalokuntalaisuus sopii minulle hyvin.

Siviilityökseni ajan metsäkonetta, viljelen maata ja teen monenlaista muutakin hommaa. 
Kerran satuin olemaan Mäntyharjulla metsäkonehommissa, kun sain tiedon tehtävästä, joka sijaitsi ihan lähellä. Ilmoitin muille sopimuspalokuntalaisille, että ottakaa varusteet mukaan minullekin. 

Hirvensalmen paloasema

Pitäjäntie 4
52550 HIrvensalmi

Vastuuhenkilö: vs. palomestari Joona Myyryläinen, puh. 050 311 7560

Viranomaispäivystys 24/7, puh. 0201 33 44 08

Asema kuuluu Mikkelin paloasemaryhmään.