Hyppää sisältöön

Toiminta yleisen vaaramerkin soidessa

Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Yleinen vaaramerkki annetaan ulkohälyttimien välityksellä tai taajamien ulkopuolella kulkuneuvoon asennetuilla liikkuvilla hälyttimillä.

Jokaisen tulee tunnistaa yleinen vaaramerkki ja osata toimia oikein sen kuultuaan.

Sireeni ja ääniaalto

 • Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (7 sekuntia) tai kuuluttamalla annettu varoitus
 • Vaara ohi -merkki on minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi
 • Kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni  (joka kuukauden ensimmäinen maanantai klo 12:00)

Kuuntele vaaramerkki:

 

Kuulet yleisen vaaramerkin - toimi näin

 1. siirry sisälle
 2. sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto
 3. avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita
 4. vältä puhelimen käyttöä (myös soittoa numeroon 112), etteivät linjat ruuhkaudu
 5. pysy sisällä
 6. älä poistu alueelta, ettet joudu matkalla vaaraan

Suojautuminen sisätiloihin ja ohjeiden mukainen toiminta vaaratilanteessa on ensimmäinen ja yleensä riittävä suojautumistapa. Jokaisen tulee tunnistaa yleinen vaaramerkki ja osata toimia oikein sen kuultuaan.

Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote

Vaaratiedote luetaan kaikilla radiokanavilla ja tarvittaessa näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen teksti-TV:n sivulla 112 sekä televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedotteen tarkoitus on varoittaa vaarallisesta tapahtumasta ja antaa toimintaohjeita.

Muista suhtautua varauksella sosiaalisessa mediassa olevaan informaatioon.

Varmista tiedon alkuperä ja seuraa ainoastaan viranomaisten virallisia kanavia.

Väestöhälyttimiä testataan

Väestöhälytinjärjestelmää ylläpidetään todellisten tilanteiden varalta ja järjestelmän toimivuutta täytyy testata säännöllisesti. Hälyttimien testaus tapahtuu jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 12:00 soittamalla kokeilumerkki. Mikäli maanantaina on esimerkiksi juhlapyhä, kokeilua ei järjestetä. Kokeilumerkki on yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia. Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä.

Tiedustelusoittoja ei saa soittaa hätänumeroon 112!

Vaaratiedotteita ei testata joka kuukausi. Vuosittain toistuva säännöllinen kokeilu järjestetään 112-päivänä 11.2. klo 11.20 sekä mahdollisesti erikseen ilmoitettavina aikoina. 

Kaasuvaaratilanteessa ja säteilytilanteessa annetaan yleinen vaaramerkki

Toimi kaasuvaaratilanteessa yllä annettujen ohjeiden mukaisesti, mutta sen lisäksi huomioi…

Mikäli olet jo sisätiloissa ja haistat kaasua

 • paina märkä vaate suun eteen ja hengitä sen läpi
 • siirry ja pysyttele yläkerroksissa, jos mahdollista
 • kuuntele rauhassa radiota ja odota kunnes vaara on ohi

Jos olet ulkona, etkä pääse sisälle

 • pyri kaasupilven alta sivutuuleen
 • siirry mahdollisimman korkealle, esimerkiksi mäen päälle
 • käytä märkää vaatetta, ruohoa, turvetta tai sammalta suun edessä ja hengitä sen läpi

Toimi näin säteilyvaaratilanteessa:

Säteilytilannetta valvotaan jatkuvasti koko maassa. Säteilytilanteen erittäin pienetkin muutokset havaitaan heti ja niistä tiedotetaan välittömästi.

1. Siirry sisätiloihin

Tiivistä ovet, ikkunat, tuuletusaukot (teippi, pyyhe, vaatteet) ja sulje ilmastointi. Estät radioaktiivisen aineen pääsyn sisätiloihin. Siirry rakennuksen/huoneiston keskiosiin. Maan alle rakennetussa, tiiviissä ja ikkunattomassa kellarissa on paras suoja.

2. Varaudu ottamaan joditabletti

Ota joditabletti vasta viranomaisten kehotuksesta, jonka kuulet radiosta tai televisiosta. Joditabletit ehkäisevät radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen, mutta ne eivät anna muuta suojaa säteilylle. Varaudu hankkimalla niitä etukäteen apteekista. Joditabletteja ei saa/voi lähteä enää vaaratilanteessa noutamaan. 

3. Suojaa vesi ja ruoka – myös eläinten

Pakkaa elintarvikkeet tiiviisiin astioihin tai muovipusseihin. Siirrä tiiviisti pakatut elintarvikkeet jääkaappiin tai pakastimeen, koska ne suojaavat tehokkaasti radioaktiiviselta pölyltä. Suojaa myös eläinten ruoka, rehuvarasto ja vesi

4. Lue, kuuntele ja etsi lisäohjeita sekä seuraa mediaa

Lisäohjeita saat mm. pelastusviranomaisilta, poliisilta, sisäministeriöstä, Säteilyturvakeskuksesta, yleensä kaikista tiedotusvälineistä esim. radio, televisio, Internet, Yleisradion teksti-TV:n sivuilta 868 (Pelastustoimi) ja 867 (Säteilyturvasivut). Suhtaudu varauksella sosiaalisen median julkaisuihin ja varmista niiden alkuperä.

Pakko mennä ulos – onko?

Harkitse tarkkaan, onko sinun aivan pakko mennä ulos? Jos päädyt tähän ratkaisuun, niin pukeudu tiiviiseen koko vartalon, ihon peittävään asuun. Käytä esim. sadevaatteita. Käytä hengityssuojainta, pyyhettä, paperia estämään radioaktiivisten hiukkasten pääsy keuhkoihin. Palatessasi huuhtele sadevarusteet jo ulkopuolella (jos mahdollista). Riisu kaikki vaatteet sisälle tullessasi eteiseen, sulje eteinen ja siirry peseytymään huolellisesti. 

Lue lisää:

Vaaratiedote
Poliisi
Säteilyturvakeskus
Sisäministeriö
Pelastuslaitokset
Pelastuslaki