Hyppää sisältöön

Sopimuspalokuntalainen, sairaanhoitaja Mira Pieviläinen

Sairaanhoitajana Eloisassa työskentelevä Mira toimii Haukivuoren sopimuspalokunnan hälytysosastossa. Hän on myös neljän tytön äiti. Kolme vanhinta lasta on jo mukana nuoriso-osaston toiminnassa. Nuorimmainenkin odottelee jo kuumeisesti, että ikää tulisi tarpeeksi palokuntaan liittymiselle.

Mira itse liittyi Pieksämäen silloiseen Naarajärven puolivakinaiseen palokuntaan heti 18 vuotta täytettyään. Mummo oli huomannut palokunnan jäsenhakuilmoituksen ja vinkannut lapsenlapselleen, että tuonne kannattaisi hakea.

Mummo oli oikeassa. Palokuntatoiminta imaisi Miran mukaansa. Sammutustyön kurssin käytyään Mira pääsi heti hälytyskeikoille mukaan ja on ollut palokunnassa aktiivisesti mukana jo reilut parikymmentä vuotta.

Naarajärveltä Haukivuorelle muuton jälkeen Mira kävi vielä jonkin aikaa Pieksämäellä paloja sammuttamassa, mutta siirtyi käytännön syistä Haukivuoren sopimuspalokuntaan. Keikkoja on ollut ihan laidasta laitaan, esimerkiksi rakennuspaloja, liikenneonnettomuuksia ja ensivastetehtäviä.

Haukivuoren sopimuspalokunnassa hälytystehtäville osallistuu kymmenkunta aktiivista jäsentä, joista kolme on naisia. Nuoriso-osaston puolelta kaksi nuorta naista on jo käynyt pelastustoiminnan peruskurssin ja osallistuu aikuisten harjoituksiin. Kunhan 18 vuotta tulee täyteen, heistä saadaan naisvahvistusta myös hälytyskeikoille.

Sopimuspalokuntalaisuus on elämäntapa

”Palokunta on ollut minulle elämäntapa 18-vuotiaasta asti. Muu elämä on tullut osaksi sitä. Lapsetkin ovat tottuneet pienestä pitäen Secappin hälytyksiin, joita tulee pelastuskeikoista ja välillä myös sairaalasta. Nuorimmainen kysyy usein hälytyksen tultua, että eikös sinun pidä äiti jo lähteä”, Mira kuvailee elämäänsä.

Äidin lähtö hälytyksille ei ole lasten elämää juuri haitannut. Perheessä on hevosia, lampaita, vuohia ja kanoja, joiden parissa lapset mielellään puuhailevat. Äidin varallaolon aikana pidemmille ratsastusreissuille ei tosin saa lähteä, mikä välillä harmittaa.

”Saan kohta pelastusalan päällystötutkinnon valmiiksi. Harrastuksesta voisi siten tulla ammattikin. Kyllähän noita sairaanhoitajan hommiakin riittää, mutta onpahan sitten vara valita, mitä isona tekee”, Mira naurahtaa.

Mira kertoo, ettei ole erityisemmin houkutellut lapsiaan palokuntaan. Vanhin, nyt 17-vuotias tytär halusi aikoinaan itse lähteä mukaan. Mira ryhtyi silloin nuoriso-osaston kouluttajaksi. Keskimmäiset, 11- ja 10-vuotiaat tytöt, seurasivat isosiskon jäljissä nuoriso-osastolle. 6-vuotias kuopus odottaa innokkaasti, että täyttää 9, jotta pääsee hänkin mukaan.

Tässä perheessä sopimuspalokuntalaisuus on naisten juttu. Mira arvostaa kovasti puolisonsa tukea, sillä ilman sitä keikoille lähtö ei onnistuisi. On tärkeää, että isä pystyy pyörittämään perhearkea sillä aikaa, kun äiti on pelastustehtävillä.

Mira Pieviläinen ja hänen tyttärensä hymyilevät ja näyttävät voiton merkkejä Haukivuoren paloauton vieressä.

Mira Pieviläinen ja hänen kolme jo sopimuspalokunnassa mukana olevaa tytärtään.