Hyppää sisältöön

Tietoa meistä

Virtasalmi on Pieksämäkeen kuuluva kylä, joka sijaitsee Etelä-Savossa lähellä Pohjois-Savon rajaa. Sijaintimme vuoksi käymme myös tarvittaessa Pohjois-Savon puolella pelastus- ja sammutustehtävissä. Aiemmin palokuntien toiminta-alueet olivat tarkemmin rajattuja, mutta toiminta muuttui joustavammaksi, kun siirryttiin alueellisiin palokuntiin.

Sopimuspalokuntamme on perustettu aikana, jolloin Virtasalmella oli pari kaivosta. Siihen aikaan väkimääräkin oli suurempi. Nykyisin vakituisia asukkaita on enää joitakin satoja. 

Hoidamme noin 50 hälytystehtävää vuodessa. Ne ovat enimmäkseen myrskytuhoihin liittyviä raivaushommia, jotka ovat lisääntyneet ilmastonmuutoksen myötä.

Rakennuspalot, liikenneonnettomuudet, eläinten pelastamiset sekä maasto- ja metsäpalot työllistävät meitä jonkun verran.

Ensivastetehtäviä meillä oli aiemmin keskimäärin kymmenkunta vuodessa, mutta viime vuonna vain neljä. Parikymmentä vuotta sitten oli satakin ensivastekeikkaa vuodessa.

Virtasalmella sijaitsee moottorirata Motopark Raceway. Palomieskerhomme hoitaa kesäkaudella Motoparkin turvavartiointia: toimimme siellä ensivaste- ja paloryhmänä, ja joskus myös ainoana ensiapuryhmänä. Palomieskerhomme perustettiin aikanaan Motoparkin takia.

Kaikkiaan sopimuspalokunnassamme on parikymmentä jäsentä, joista hälytystehtäville osallistuu 3–6 sopimuspalokuntalaista. Nuoriso-osastoa ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen. Nuoriso-osasto oli hyvä voimavara, sieltä nousi aina uusia tekijöitä palokunnan toimintaan.

Viikkoharjoitukset maanantaisin, kesällä tauko

Harjoituksemme ovat maanantaisin klo 18, mutta eivät ihan joka viikko. Harjoittelemme myös muiden Pieksämäen palokuntien kanssa. Kesällä pidämme harjoituksista parin kuukauden tauon.

Lisätietoja voit kysellä paloaseman vastuuhenkilöltä, palomestari Jarmo Immoselta, puh. 050 311 7021. Voit olla myös yhteydessä päivystävään palomestariin, puh. 020 133 4468.

Meitä sopimuspalokuntalaisia voi myös kylillä liikkuessa ottaa hihasta kiinni tai tulla paikan päälle käymään.

Tutustu meihin: esittelyssä Jari Hänninen

Olen ollut sopimuspalokunnassa vuodesta 1978 lähtien, kun palopäällikkö sai ylipuhuttua mukaan toimintaan.

Ensimmäisen kerran olin sammutustöissä jo pari vuotta aiemmin, kun Virtasalmen kirkko oli syttynyt palamaan ja miespulassa avuksi haalittiin kaikki kynnelle kykenevät. Ajoin silloin mopolla kirkkoa sammuttamaan. 

Olen kartuttanut osaamistani käymällä sammutustyön peruskurssin lisäksi kaikki mahdolliset pelastustyön kurssit. Parhaillaan olen kansainvälisen työn kurssilla konekuskin roolissa. Kuljetushommia teen siviilissäkin, sillä työskentelen monitoimikoneen kuljettajana.

Sopimuspalokuntavuosiini on mahtunut monenlaista. Yksi surullinen tapaus oli, kun nuorisoporukan auto syttyi palamaan. Kenenkään ei pitänyt olla palavassa autossa, mutta yksi olikin jostain syystä ollut auton alla ja menehtyi. 

Kesällä 2021 olin kahdeksan päivää putkeen Kalajoen maastopaloa sammuttamassa. Maastopalon laajuuden vuoksi sammutustöissä oli palokuntia ympäri Suomen. Oma pieni sammutusryhmämme ehti hitsautua tuona aikana hyvin yhteen ja sammutus hoitui hyvässä yhteistyössä.

Tämä on monipuolista ja mukavaa tekemistä. Työn ja sopimuspalokuntalaisuuden yhdistämisessä ei ole ollut ongelmia. Koiran ulkoiluttajakin löytyi naapurista silloin, kun vaimo oli töissä ja minun piti lähteä tehtävälle.

Olen harkinnut palomiehen hommaa myös kokopäiväisenä työnä, mutta elämänvaiheet on menneet toisin. Nyt ikäkin painaa jo päälle.

Virtasalmen paloasema

Virastotie 8
77330 Virtasalmi

Vastuuhenkilö: palomestari Jarmo Immonen, puh. 050 311 7021

Viranomaispäivystys 24/7, puh. 0201 33 44 68

Asema kuuluu Pieksämäen paloasemaryhmään.