Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on yksi Suomen 21 pelastuslaitoksesta. Laitos tuottaa pelastustoimen palvelut koko Itä-Uudenmaan alueella.

Palveluihimme kuuluvat

 • pelastuspalvelu
 • ensihoito (HUS)
 • palotarkastukset
 • kemikaalivalvonta
 • palontutkinta
 • väestönsuojelu
 • turvallisuuskoulutukset ja -viestintä
 • sopimuspalokuntatoiminta.

Pelastuslaitoksen päätoimipiste sijaitsee Porvoon vakinaisella pelastusasemalla. Lisäksi Loviisassa ja Sipoossa on vakinaiset pelastusasemat ja ensihoitoasemat. Vakinaiset palokunnat ovat välittömässä ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa.

Sivutoimiset palokunnat ja sopimuspalokunnat ympäri maakuntaa ovat 515 minuutin lähtövalmiudessa. Lisäksi Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on kaksi laitospalokuntaa (Neste Oil ja Fortum).

Toimintaamme ohjaa palvelutasopäätös, joka tehdään yleensä kolmeksi vuodeksi eteenpäin.


Organisaatio

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen organisaatio on jaettu neljään vastuualueeseen:

 • pelastustoiminta
 • ensihoito
 • onnettomuuksien ehkäisy
 • pelastustoimen johto.

Pelastustoiminnan vastuualue tuottaa kiireellisten onnettomuustilanteiden edellyttämiä palveluita. Pelastustoiminnan henkilöstö esimerkiksi sammuttaa tulipaloja, pelastaa ihmisiä ja eläimiä sekä suojelee omaisuutta ja ympäristöä onnettomuustilanteissa. Laitoksen alueella on kolme jatkuvasti miehitettyä pelastusasemaa Porvoossa, Sipoossa ja Loviisassa. Lisäksi alueellamme toimii viisi sivutoimista palokuntaa, kaksi laitospalokuntaa ja 24 sopimuspalokuntaa.

Ensihoidon vastuualue tuottaa ensihoitopalvelut Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle yhteistoimintasopimuksella HUS-yhtymän kanssa. HUS-yhtymä vastaa ensihoidon järjestämisestä koko Uudenmaan alueella. Ensihoitopalvelujen yksiköt päivystävät välittömässä lähtövalmiudessa Porvoon, Sipoon, Loviisan ja Askolan pelastusasemilla sekä Vanhankylän ja Söderkullan ensihoitoasemilla.

Onnettomuuksien ehkäisyn vastuualueeseen kuuluvat esimerkiksi paloturvallisuuden valvonta, turvallisuusviestintä ja -koulutus sekä kuntien valmiustyön tukeminen. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella tehtäväalueesta käytetään myös nimeä riskienhallinta. Tehtäväalueella työskentelee paloinsinöörejä ja palotarkastajia.

Pelastustoimen johdon tehtävänä on johtaa pelastuslaitosta ja tuottaa tukipalveluita. Pelastustoimen johdon hallinnollisiin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi henkilöstöasiat ja asiakaspalvelu.


Hallinto

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen hallinto kuuluu pelastustoimen johdon vastuualueeseen.

Hallintopäällikkö muun muassa laatii talousarviot ja tilinpäätökset sekä alueellisen pelastuslautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat. Hallintopäällikkö toimii pelastuslautakunnan sihteerinä. Hallintopäällikön tehtäviin kuuluu myös henkilöstöhallinto, työsuojelu, tietoturva- ja tietosuoja-asiat sekä erilaisten hankkeiden koordinointi.


Päätöksenteko

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimintaa ohjaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen luottamuselimet. Varautuminen ja turvallisuus-lautakunta käsittelee erityisesti pelastuslaitoksen toimintaa koskevia asioita.

Lautakunnan jäsenet:

Jäsen Varajäsen
Satu Lindgren (pj.) Pamela Weckman
Christer Andersson (vpj.) Mikael Ahlfors
Nina Pauloaho Anne Penninkangas
Lennu Sajomaa Kirsi Toivola
Helene Liljeström Elin Andersson
Pia Baumgartner Sharie Sveholm
Roosa Lehtimäki Marika Hyväri
Jere Riikonen Antti Skogster
Janne Turunen Petri Hosiaisluoma
Mikael Karlsson Oscar Lökfors
Tom Sundbäck Christoffer Hällfors
Tuomo Repo Erkki Naumanen
Jenni Hovilehto Jari Oksanen

 

Tutkimus ja opiskelu

Jos haluat tehdä tutkimuksen tai opinnäytetyön Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella, sinulla tulee olla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen myöntämä tutkimuslupa. Löydät ohjeet tutkimusluvan hakemiseen hyvinvointialueen verkkosivustolta:

Tutkimus ja kehittäminen

Lisätietoa

Peter Johansson
pelastusjohtaja
puh. 020 1111 400 (vaihde)
peter.johansson@pelastustoimi.fi

Marjut Helske
hallintopäällikkö
puh. 020 1111 400 (vaihde)
marjut.helske@pelastustoimi.fi

(puhelun hinta 8,35 snt/puhelu +16,69 snt/min)

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos osa Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta.

 • verkkopalvelu
 • vaihde 019 5600 100
 • asiakasneuvonta 019 5600 111