Hyppää sisältöön

Tietoa meistä

Mäntyharju on yksi Suomen suosituimmista mökkipitäjistä. Mäntyharjulla on noin 5 600 asukasta, mutta kesällä väkimäärä moninkertaistuu, kun kunnan noin 5 000 mökkiä täyttyvät kesäasukkaista.

Sopimuspalokunnassamme on toistaiseksi riittänyt osallistujia, meillä on 25 jäsentä, joista 10 on aktiivista. Tehtäville on osallistunut myös 2 naista. Lisäksi meillä on viitisen aktiivista palokuntanaista, jotka huolehtivat pitkäkestoisten hälytystehtävien muonituksista.

Nuoriso-osastomme pyörii aktiivisesti hyvien vetäjien ansiosta. Harjoituksissa käy yli 20 lasta ja nuorta 7-vuotiaista alkaen. Joukossa on sopimuspalokuntalaisten lapsia ja tietoisuus toiminnasta on levinnyt sitä kautta. 

Paloasemallamme on vakituinen palomies 24/7-periaatteella. Vuorossa olevan palomiehen lisäksi tehtäville lähtee yleensä kaksi sammutusmiestä.

Hoidamme vuosittain reilut 200 hälytystehtävää. Tehtäviä on ollut enimmillään lähes 300 yhden vuoden aikana. Eniten meitä työllistävät liikenneonnettomuudet, vahingontorjuntatehtävät, automaattihälytykset ja muille yksiköille annettava apu. Kesäaikaan kuivana kautena on maastopaloja. Heinäkuu on selvästi kiireisin tehtäväkuukausi, kun kunnan väkiluku jopa kolminkertaistuu.

Tule mukaan 

Erityisesti toivomme mukaan jo koulunsa käyneitä nuoria aikuisia ja miksei myös aktiivisia keski-ikäisiäkin, jotka asuvat täällä ja ovat valmiita sitoutumaan toimintaan pidemmäksikin aikaa.
Voit seurata meitä Facebookissa.

Pidämme viikkoharjoitukset keskiviikkoisin klo 18–20. Kesä-elokuussa pidämme taukoa harjoituksista.

Voit kysyä lisää toiminnastamme paloaseman vastuuhenkilöltä, palomestari Mika Siitoselta, puh. 040 129 5121, sähköposti etunimi.sukunimi@etelasavonha.fi.

Tutustu meihin: esittelyssä Ismo Pirskanen

Palokuntalaisuus on tullut verenperintönä; isäni toimi aikoinaan Mäntyharjun palopäällikkönä. Olin vähän aikaa nuoriso-osastolla 80–90-lukujen taitteessa, jolloin ikäraja oli 9 vuotta. Varsinaisesti lähdin sopimuspalokunnan toimintaan mukaan vuonna 2001, kun pääsin armeijasta. Päätyökseni toimin perähiojana sahakoneita valmistavalla Veisto Oy:llä.

Toimin sopimuspalokunnassa, koska tykkään auttaa muita ja koska tämä nyt vaan on minulle sopiva juttu. En ole mikään hiljainen hissukka, ja tykkään toimia ihmisten kanssa. Olen tehnyt tätä niin pitkään, etten varmaan osaisi olla ilmankaan.

Mäntyharjun sopimuspalokunnassa toimin ryhmänjohtajana. Olen ehtinyt olla monenlaisilla tehtävillä mukana. Yksi ikävimmistä oli, kun poliisin takaa-ajama rattijuoppo kolaroi itsensä ja kaksi muuta kuoliaaksi. Kävimme tehtävän hoitoon osallistuneiden kesken tapahtunutta läpi heti onnettomuuden jälkeen, jotta se ei jäisi mielen päälle. 

Ryhmänjohtaja selvittää aina onnettomuustilanteen jälkeen, tarvitaanko jälkipuintia. Kaikki eivät välttämättä myönnä tarvitsevansa apua tapahtuneen käsittelyssä, joten keskusteluja palokuntalaisten kanssa on aina hyvä käydä.

Vaikka pelastustoimessa tulee monenlaista vastaan, hoidamme aina tehtävämme.

Sopimuspalokuntalaisuus on tavallaan toinen työ. Hälytykset, harjoitukset ja päivystykset vievät toki aikaa. Tämä on kuitenkin siitäkin mukava ja harvinainen harrastus, että tästä maksetaan korvausta.

Katso myös

Sammutusmies Jari Kasurinen on valmiudessa kansainvälisille maastopalotehtäville

Ammattilainen ja harrastaja auttajina rinta rinnan

Mäntyharjun paloasema

Koivutie 1
52700 Mäntyharju

Vastuuhenkilö: palomestari Mika Siitonen, puh. 040 129 5121 (sijaisena vs. palomestari Joona Myyryläinen, puh. 050 311 7560)

Viranomaispäivystys 24/7, puh. 0201 33 44 08

Asema kuuluu Mikkelin paloasemaryhmään.