

Pelastustoiminta
Pelastustoiminta apuna onnettomuuksissa
Pelastuslaitokset antavat kiireellistä apua onnettomuustilanteissa tai onnettomuuden uhatessa.
Pelastustoiminnalla tarkoitetaan kiireellisiä tehtäviä, joiden tarkoituksena on pelastaa ja suojata ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä onnettomuuden uhatessa tai sattuessa sekä rajoittaa onnettomuudesta aiheutuvia vahinkoja ja lieventää onnettomuuden seurauksia. Onnettomuustilanteita tai uhkatilanteita ovat mm.
- tulipalot
- liikenneonnettomuudet
- vaarallisten aineiden onnettomuudet (kemikaali- ja öljyonnettomuudet)
- luonnononnettomuudet ja sortumat
- räjähdykset
- tarkastus- ja varmistustehtävät (automaattisten paloilmoittimien hälytykset, palovaroitinhälytykset)
- ihmisten ja eläinten pelastustehtävät
- vahingontorjuntatehtävät.
Lisäksi pelastustoimi auttaa muita viranomaisia, kuten esimerkiksi toimimalla kiireellisissä ensihoitotehtävissä ensivasteena.
Pelastustoiminta tarvitsee tuekseen toimivan tilannekuva- ja johtamisjärjestelmän
Pelastustoiminnan johtaminen vaatii hyviä johtamisen rakenteita sekä tilannetietoisuutta ja tilannekuvaa. Tilannekuvan kokoamista ja pelastustoiminnan johtamista varten maa on jaettu hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin lisäksi viiteen pelastustoiminnan yhteistyöalueeseen.
Normaalisti pelastustoimintaa johtaa hyvinvointialueen tai Helsingin pelastuslaitoksen pelastusviranomainen omalla alueellaan. Tarvittaessa esimerkiksi onnettomuuden vaikutusten ulottuessa useamman hyvinvointialueen alueelle tai vaatiessa useamman hyvinvointialueen voimavaroja, voidaan pelastustoimintaa johtaa kootusti pelastustoiminnan yhteistyöalueella, joita on maassa yhteensä viisi. Lisäksi tarvittaessa onnettomuustilannetta voidaan johtaa valtakunnallisesti sisäministeriön pelastusviranomaisen toimivallalla.

Pelastustoiminnan valtakunnallinen johtamisjärjestelmä
Pelastustoiminnan valtakunnallisessa johtamisjärjestelmässä ylimmällä tasolla on Sisäministeriön pelastusviranomainen. Sen alapuolella ovat hyvinvointialueiden pelastustoimen valtakunnalliset tilanne- ja johtokeskusjärjestelyt, jonka alla ovat pelastustoiminnan yhteistyöalueiden johtaminen sekä tilanne- ja johtokeskusjärjestelyt. Kaavoissa alimpana on esitetty hyvinvointialueiden pelastuslaitokset ja pelastusviranomaiset sekä pelastustoiminnan johtaminen.
Pelastuslaitokset hoitavat 100 000 pelastustehtävää vuodessa
Tulipalo
Liikenneonnettomuus
Vahingontorjunta
Tarkastus- tai varmistustehtävä
Ensivastetehtävä
Muu pelastus- tai avunantotehtävä
Pelastuslaitoksilla on tehtäviä vuosittain n. 100 000. Tehtävistä 13% on tulipaloja, 14% liikenneonnettomuuksia, 4% vahingontorjuntaa, 30% tarkastus- tai varmistustehtäviä, 21% ensivastetehtäviä ja 18% muita pelastus- tai avunantotehtäviä.
Lisätietoja:
Luhtaniemi Tommi
Pelastusylitarkastaja
tommi.luhtaniemi@pelastustoimi.fi
p. 0295 488 387