Hyppää sisältöön

Pelastusviranomaiset varoittavat välittömästä vaarasta monella tavalla ja useilla kanavilla.
Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta ulkohälyttimien avulla annettavalla yleisellä vaaramerkillä ja siihen aina liittyvällä vaaratiedotteella.
Yleinen vaaramerkki annetaan väestöhälyttimillä, ja se on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus. Nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia. Normaalioloissa yleisellä vaaramerkillä kehotetaan suojautumaan välittömästi sisätiloihin ja seuraamaan vaaratiedotteella annettavia toimintaohjeita. Aseellisen selkkauksen aikana yleinen vaaramerkki ohjaa suojautumaan välittömästi lähimpään väestönsuojaan.

Helsingissä on 40 kiinteää ja liikutettavaa väestöhälytintä, joita testataan joka kuun ensimmäinen arkimaanantai.

Vaaratiedotteella annetaan tietoja ja ohjeita, ja se julkaistaan aina väestöhälyttimellä soitettavan yleisen vaaramerkin yhteydessä. Vaaratiedote luetaan radiossa ja näytetään teksti-TV:n sivulla 112 sekä tarvittaessa myös televisiossa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedote julkaistaan myös muun muassa 112 Suomi-sovelluksessa, YLE:n uutisvahtisovelluksessa sekä pelastustoimi.fi ja 112.fi sivustoilla.

Lue lisää:

Vaaramerkki
Vaaratiedote
Suojautuminen sisätiloihin