Vesivahinko
Vältä vesivahinko
Vesivahinko on tulipalon ohella yksi kiinteistön tuhoisimpia vahinkoja. Kiinteistön putki- ja viemäri-ongelmat ovat niistä yleisimpiä ja niiden lisäksi tulipalon sammuttaminen voi aiheuttaa vesivahingon. Luonnon aiheuttamat vahingot lisääntyvät jatkuvasti. Kiinteistön vesivahinkoon voi ja kannattaa varautua, koska vahingon aiheuttamat remonttikustannukset ovat yleensä isoja.
Tulkaa äkkiä auttamaan!
Kadut tulvii ja kellari on jo täynnä vettä...
Luonnon aiheuttamat vesivahingot - tulvat
Luonnon aiheuttamat vesivahingot syntyvät yleensä rankkasateista ja talven sulamisvesistä. Näitä kutsutaan tulviksi. Tulviin voi varautua ennakolta, jos on tiedossa, että vedenpinta on nousussa. Osoitteesta vesi.fi saat ajantasaista tietoa alueesi vesitilanteesta. Osoite palvelee sekä kansalaisia että eri alojen asiantuntijoita.
Pelastuslaitos auttaa tulvan aiheuttamissa, akuuteissa hätätilanteissa ja onnettomuuksissa, mutta kiinteistön omistaja/haltija on vastuussa tulvaan varautumisesta. Ely-keskus vastaa tulviin varautumisesta ja ennakkosuunnittelusta, joissa mukana ovat myös SYKE ja Ilmatieteenlaitos sekä kunnat.
Tulvien nimityksiä:
- Hulevesitulva: äkillisestä rankkasateesta syntynyt tulva. Useimmiten kaupunkialueella
- Vesistötulva: sisäveden nousu, aiheutuu rankkasateista, jäistä tai sulamisvesistä
- Merivesitulva: meriveden noususta johtuva tulva alavilla maa-alueilla
Pieni pisara - kotona iso vahinko
Kodin vesivahingot tapahtuvat yleensä keittiössä, kylpyhuoneessa tai vesijohto-/patteriverkoston rikkoutuessa. Astianpesukone, astianpesuallas, jääkaappi ja pakastin ovat keittiön vesivahinkojen aiheuttajia. Kylpyhuoneessa aiheuttavat ongelmia seinien ja lattioiden sekä niiden saumojen huono kunto, lattiakaivon tiiviys ja pyykinpesukone. Vesijohto- ja patteriverkostoa rasittavat yleisimmin ruostuminen sekä jäätyminen, mutta myös remontin yhteydessä sattuneet "putki poikki" -vahingot ovat yleisiä.
Muutamia hyviä tapoja, joilla vältät vahinkoja
- sulje aina astian- ja pyykinpesukoneen vesihanat, kun ne eivät ole käytössä
- tarkista johtojen ja liitäntöjen kunto määräajoin (1-2 krt vuodessa)
- puhdista kaikkien vesialtaiden vesilukot säännöllisesti
- pesukoneiden ja keittiön kylmälaitteiden alla tulee olla vedenkestävät alustat
- tarkkaile kylpyhuoneessa putkia, läpivientejä, lattiakaivoja ja liitoskohtia, jotka lisäävät vuotojen ja vesivahinkojen vaaraa
- tarkkaile vanhojen venttiilien ja termostaattien toimintaa
- korjaa tai korjauta havaitsemasi viat aina välittömästi
Apua - vettä lattialla
Vesivahingon sattuessa sulje vesihana, vesilinja tai kiinteistön pääsulku nopeasti. Kerrostaloissa pääsulku sijaitsee usein lukituissa tiloissa, joten ota yhteyttä kiinteistön huoltoyhtiöön. Rajoita veden vuotamista niin paljon, kun voit ja kuivaa nopeasti kaikki näkyvissä oleva vesi. Tarvittaessa kutsu lisäapua.
Nykyään on myös saatavilla myös älylaitteita, jotka sulkevat veden tulon kotoa poissaollessasi ja varoittavat putkissa, liitoksissa ja hanoissa olevista vuodoista.
Lue lisää:
Vahingonkorvauslaki
Vesi.fi
Myrsky
Häiriötilanne
Sähkökatkokartta
Suuronnettomuus