Hyppää sisältöön

Toimiva palovaroitin pelastaa

Tulipalossa nopea toiminta on elintärkeää. Esimerkiksi huoneistopalossa lämpötila nousee neljässä minuutissa jo 300-400 asteeseen ja savukaasut täyttävät huonetilan, jolloin selviytymismahdollisuudet ovat huonot. Palovaroitin tunnistaa savukaasut jo pieninä pitoisuuksina ja hälyttää voimakkaalla äänellä.

Huoneistopalossa lämpötila nousee neljässä minuutissa 300-400 asteeseen ja huonetila täyttyy savusta. Anna itsellesi mahdollisuus selviytyä - toimiva palovaroitin pelastaa…

Palovaroitin on pakollinen kaikkiin asuntoihin, majoitustiloihin ja hoitolaitoksiin

Älä unohda, että se on pakollinen myös kaikkiin vapaa-ajan asuntoihin sekä nukkumiseen käytettäviin aitoihin tms. tiloihin. Lisäksi palovaroittimia käytetään hytillisissä veneissä, matkailuvaunuissa ja -autoissa. Huomioi, että näissä em. olosuhteissa palovaroittimien ja etenkin paristojen käyttöikä on normaalia lyhyempi. Vuoden 2009 jälkeen rakennettujen asuntojen palovaroittimet toimivat verkkovirralla ja toiminta varmistetaan paristolla. Tämä koskee myös sähköistettyjä vapaa-ajan asuntoja. Häkä- ja kaasuvaroitinta suositellaan, jos rakennuksessa on tulisija tai kaasulaitteita.

Testaa palovaroittimien toiminta kerran kuukaudessa

Testaaminen on tärkeä toimenpide, jolla varmistat palovaroittimesi virheettömän ja jatkuvan toimintavalmiuden.

Varoittimen asentaja asentaa varoitinta kattoon ja painaa testinappia.

Vaihda paristot sekä uusi vanhat palovaroittimet kokonaan 

Vaihda paristot vähintään kerran vuodessa. Tee se itsellesi helposti muistettavana ajankohtana esim. palovaroitinpäivänä (1.12.), jouluna tai kevään ensimmäisenä mökkipäivänä. Vaihda paristo aina välittömästi, jos palovaroitin antaa pienen, toistuvan piippauksen. Pidä varaparistoja aina saatavilla.

Hanki kokonaan uudet palovaroittimet 5-10 vuoden välein. Palovaroittimet eivät ole ikuisia ja ne on ehdottomasti uusittava määräajoin. Nykyisin valmistaja merkitsee palovaroittimen vaihtoajan, ns. ”parasta ennen” -merkintä. Vaihda palovaroitin heti uuteen, jos se ei toimi paristonvaihdosta huolimatta.

Mihin palovaroitin sijoitetaan?

On suositeltavaa, että palovaroittimet asennetaan
1.    kaikkiin makuuhuoneisiin sekä muihinkin tiloihin, joissa yövytään
2.    poistumisreiteille, kuten eteiseen
3.    portaikkoihin ja muihin korkeisiin tiloihin

Kuvataan palovaroittimien sijoitus huoneiston eri huoneissa.

Savu ja lämpö nousevat ylöspäin, joten palovaroitin sijoitetaan mahdollisimman korkealle kattoon, vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä. Noudata aina palovaroittimen asennusohjeita. 
Isoihin asuntoihin suositellaan asennettavaksi toisiinsa kytkettyjä palovaroittimia. Tällöin yhden palovaroittimen hälytys aiheuttaa yleishälytyksen myös muissa ryhmän palovaroittimissa. Älä asenna palovaroitinta seinälle, keittiöön, ilmanvaihtoventtiilin läheisyyteen tai pesutiloihin, koska se voi aiheuttaa toimimattomuutta, virheellistä toimintaa ja palovaroittimen vikaantumista.

Palovaroittimia vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti/asuinkerros

- 1 varoitin, kun huoneistossa alle 60 neliötä
- 2 varoitinta, kun huoneistossa alle 120 neliötä
- 3 varoitinta, kun huoneistossa alle 180 neliötä
Lisäksi asunnon jokaisessa kerroksessa (myös kellari, ullakko) on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin.
Muista, että SAVU on tultakin vaarallisempaa.
2/3 palokuolemista on savukaasujen aiheuttamia.

Palovaroitin hälyttää -toimi heti!

Palovaroitin havaitsee savun ja hälyttää ennen kuin aistimme tai havaitsemme yhtään mitään. Pienikin palonalku täyttää todella nopeasti asunnon savulla.  Toimiva ja oikein sijoitettu palovaroitin varoittaa ja myös herättää sinut. Sinulla on vain 2-3 minuuttia aikaa pelastautua, yrittää alkusammutusta ja kutsua apua numerosta 112. Kun palovaroitin hälyttää, toimi heti!

Jos palovaroitin hälyttää turhaan:

Älä vaimenna hälytystä niin, että otat palovaroittimen tai pariston pois. Tuuleta palovaroittimen ympäristö/tila. Mikäli turhat hälytykset ovat toistuvia, siirrä palovaroitin parempaan paikkaan. Lisäksi markkinoilla on palovaroittimia, joissa on taukotoiminto.

palovaroittimen asennus kattoon

Palovaroittimen hankinta, asentaminen, huolto, testaus ja vastuu

Perinteiset palovaroittimet

Paristokäyttöiset palovaroittimet ovat perinteisiä varoittimia. Niiden hankinta, uusinta, asentaminen, testaus ja kunnossapito on asukkaan/huoneiston haltijan vastuulla. Ota hankintapäätöksessäsi huomioon mihin tilaan sijoitat palovaroittimen ja miten sitä pystytään ylläpitämään sekä testaamaan.

TESTAA palovaroittimen toimintakyky kuukausittain painamalla sen testipainiketta.

Tietyissä palovaroitinmalleissa testaamista ja ylläpitoa voi helpottaa seinälle asennetulla paristorasialla. Tällaisten palovaroittimien hankintaa kannattaa harkita etenkin ikääntyneille henkilöille. Lisäksi joissakin paristorasioissa on ”vääriä” hälytyksiä varten taukotoiminto, jolla palovaroitin voidaan kytkeä tarvittaessa n. 10 minuutiksi pois päältä. Tauon jälkeen palovaroitin palautuu automaattisesti hälytysvalmiuteen. 

Sähköverkkoon kytketyt

Sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien ylläpidosta vastaa yleensä kiinteistö tai taloyhtiö. Tällaiset palovaroittimet asennetaan rakennusvaiheessa ja liitetään rakennuksen sähköverkkoon. Varoittimien sijoittelu sisältyy rakennuksen sähkösuunnitteluun ja niiden asennustyöt kuuluvat sähköalan ammattilaiselle. Sähköverkkoon kytketyssä palovaroittimessa on paristo- tai akkuvarmennus sähkökatkojen varalta.

Sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen toimintakunnon säännöllinen testaus on asukkaan/huoneiston haltijan vastuulla. Asunto-osakeyhtiössä sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimen pariston vaihto kuuluu ensisijaisesti asunto-osakeyhtiölle asukkaan sijasta. Koska sähköverkkoon kytkettäviä palovaroittimia on useita erilaisia malleja ja teknisiä ratkaisuja, tulisi sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien pariston vaihtovastuu ja vaihtaja käsitellä taloyhtiössä. Vähintään asia tulee ohjeistaa asukkaille.

Hyvää kiinteistön kunnossapitoa on menettely, jossa asunto-osakeyhtiö huolehtii sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien pariston säännöllisestä vaihdosta. Tällöin pystytään ennaltaehkäisemään esim. palovaroittimen yölliset hälytykset pariston loppumisen merkiksi. Palovaroittimen mallista riippuen ei huoltoyhtiön edustajalla välttämättä ole asukasta enempää taitoa kuin oikeuksia vaihtaa palovaroittimen paristoa, vaan tehtävä kuuluu sähköalan ammattilaiselle.

Virheellisten hälytysten ehkäisemiseksi tulisi asukkaan selvittää onko palovaroittimessa ns. vaiennusmahdollisuus. Joidenkin valmistajien malleista löytyy mahdollisuus vaientaa palovaroitin esimerkiksi ruoanlaiton ajaksi. Samoin pariston loppumisesta varoittava ääni voi olla mahdollista vaientaa esim. yön ajaksi.

On erityisen tärkeää, että asukkaille on annettu selkeät ohjeet siitä, kuinka sähköverkkoon kytketyn laitteen kanssa toimitaan eri tilanteissa. Selvitä nämä sekä muut turvallisuuskäytännöt heti asuntoon muuttaessasi!

Muut ilmaisinlaitteet

Häkävaroitin

Hiilimonoksidi eli häkä on hajuton, mauton, väritön ja ilmaa hieman kevyempi sekä erittäin syttyvä ja myrkyllinen kaasu, jota ei havaitse aistimalla. Häkää muodostuu epätäydellisen palamisen tuloksena esimerkiksi puun, nestekaasun, bensiinin tai öljyn palaessa. Lähteitä ovat tulisijat, kaasukäyttöiset laitteet sekä auton pakokaasut. 

Muista, että lämmön karkaaminen on lähinnä entisaikojen myytti...

Häkävaroitin varoittaa ainoastaan häkäkaasusta huoneilmassa. Se ei varoita savuista tai muista kaasuista. Siksi tulee aina hankkia palovaroitin ja tarvittaessa myös kaasuvaroitin. Häkävaroitin eivät ole pakollinen laite. Hanki häkävaroitin, jos kodissasi on tulisijoja tai kaasulaitteita.

Häkävaroittimen sijoittaminen

  • häkävaroitin tulisi asentaa huonetilaan, jossa sijaitsee polttoainetoiminen laite (esim. takka, kaasuhella tai muu tulisija)
  • häkävaroittimen hälytysääneen tulee kuulua tiloihin, joissa yövytään tai oleskellaan
  • kattoon asennettu häkävaroitin tulisi olla vähintään 300 mm:n etäisyydellä mistä tahansa seinästä
  • jos kyseessä on palovaroittimen ja häkävaroittimen yhdistelmä, se asennetaan kattoon
  • seinään asennetun häkävaroittimen tulisi olla vähintään 15 cm:n etäisyydellä katosta, koska seinän ja katon kulmauksessa ilma voi jäädä seisomaan, kuitenkin kaikkien ovien ja ikkunoiden yläpuolelle.
  • tarkista asennukseen liittyvät vaatimukset aina häkävaroittimen asennusohjeista.

Miten ehkäiset vaaralliset häkäpitoisuudet?

  1. älä sulje tulisijan peltiä tai poistoimuria liian aikaisin
  2. käytä ja huolla kaasulaitteita aina käyttöohjeiden mukaisesti
  3. varmista, että asennukset ja liitännät on tehty oikein ja ovat kunnossa
  4. varmista riittävä tuuletus
  5. tarkkaile tulisijan ja hormin kuntoa jatkuvasti
  6. tilaa nuohous kerran vuodessa
  7. muista, että pakokaasuissa ja hiiligrillissä on suuria määriä hiilimonoksidia

Kaasuvaroitin

Nestekaasu on propaania/butaania sisältävä, erittäin syttymisherkkä ja palava kaasu. Syttyessään se aiheuttaa räjähdysmäisen, voimakkaan tulipalon. Kaasuvaroitin varoittaa jo pienestäkin vuodosta.

Hanki kaasuvaroitin aina, mikäli sinulla on kotona kaasulaitteita. Lisäksi kaasuvaroitin tulee hankkia myös kesämökille, asuntovaunuun, matkailuautoon sekä veneeseen. Varmista käyttöohjeista ja valmistajalta kaasuvaroittimen sopivuus omaan käyttötarkoitukseesi.

Kiinteitä nestekaasuasennuksia saa tehdä vain hyväksytty kaasuasennusliike – älä virittele!

Koska nestekaasu on ilmaa raskaampaa, kaasuvaroitin tulee asentaa lähelle lattianrajaa. Kaasuvaroitin kytketään yleensä joko 12V tai 230V virtaan, koska sen virrankulutus on melko suuri paristoilla käytettäväksi.

Faktaa nestekaasusta

  1. on turvallista käyttää, kun sitä käsitellään turvaohjeiden ja varastoidaan määräysten mukaisesti
  2. tutustu käyttöohjeisiin ja noudata aina niitä
  3. varmistu, että laitteesi ovat yhteensopivia
  4. tarkista säännöllisesti, että laitteet ja varusteet ja liitännät ovat kunnossa
  5. pidä laitteet ja polttimet puhtaina
  6. sulje pullon venttiili, kun lopetat kaasulaitteiden käytön
  7. huolehdi ilmanvaihdosta
  8. muista, että nestekaasu painuu ilmaa raskaampana lattian rajaan/alle ja tainnuttaa nukkujat

Lue lisää:

Sisäasiainministeriön asetus palovaroittimien sijoittamisesta ja kunnossapidosta
Valtioneuvoston asetus palovaroittimien teknisistä ominaisuuksista
Palovaroittimien vaatimukset, sijoittaminen ja kunnossapito
Kodeissa on liian vähän toimivia palovaroittimia
Häkävaroittimet