Pirkanmaan pelastuslaitos
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Kysymyksen alta löytyy siihen annettu vastaus. Lista päivittyy.
Voiko porrashuoneessa olla huonekaluja? Miksi porrashuoneessa ei saa säilyttää tavaraa?
Porrashuoneessa ei voi varastoida palavaa materiaalia tai käyttää tilaa varastotarkoitukseen, sillä se toimii kaikkien kiinteistössä asuvien poistumisreittinä. Syitä miksi pelastusviranomainen puuttuu porrashuoneessa säilytettävään ylimääräiseen irtaimistoon tai tavaraan on useita. Suurin syy on, että porrashuone toimii kiinteistössä asuvien poistumisreittinä onnettomuustilanteessa, jolloin sinne varastoitu ylimääräinen tavara toimii kulkuesteenä ja syttyessään palamaan edistää tulipalon leviämistä sekä savunmuodostuksen vuoksi estää turvallisen poistumisen. Onnettomuuden sattuessa porrashuoneessa sijaitseva tavara vaarantaa näin ollen kaikkien asukkaiden poistumisen sekä pelastajien työturvallisuuden.
Vaarattomalta tuntuva kynnysmatto voi kiilautua oven alle estäen poistumisen tai viihtyisä sohva voi ilkivaltatilanteessa muodostaa myrkyllisen savupatsaan porrashuoneeseen. Porrashuoneessa latauksessa oleva sähköskuutti voi vikaantuessaan vaarantaa kaikkien porrashuoneen asukkaiden poistumisen. Käytävälle varastoidut lastenrattaat tai kulkuvälineet ovat valitettavasti myös ulkoisen ilkivallan takia uhka tuhopolttoriskin kannalta. Esimerkki tapauksia, jossa alakerran käytävässä säilytetty ylimääräinen tavara on sytytetty ilkivallan seurauksena tuleen, on valitettavan tuttu näky pelastustoiminnassa. Näiden lisäksi porrashuoneeseen sijoitettu tavara voi haitata ensihoidon toimintaa tilanteessa, jossa joudutaan siirtämään potilasta paareilla. Näiden vuoksi pelastusviranomainen puuttuu herkästi rappukäytävien ja yhteisesti käytössä olevien poistumisreittien käyttöön.
Voiko taloyhtiöön sijoittaa sähköauton latauspisteen? Missä ja miten sähköautoja voi ladata turvallisesti?
Taloyhtiön auto suojaan sekä pihapaikoille voi sijoittaa sähköauton latauspisteen. Asennus tulee tehdä valtuutetun sähköasennusliikkeen toimesta. Otathan huomioon, että lataus tulee aina suorittaa auton omalla kaapelilla eikä välissä tule käyttää jatkojohtoja tai muita lisävirityksiä pistokkeen ja latausjohdon välillä.
Latauspiste on suositeltavin tapa ladata sähköauto. Tavallisesta pistorasiasta ladattaessa on hyvä huomioida, ettei maadoitettu suko-pistorasia (16A) ole suunniteltu kestämään jatkuvaa, toistuvaa korkeaa kuormitusta kuten sähköauton yön yli lataaminen. Huonokuntoiset pistorasiat voivat kuumentua vaarallisesti ja aiheuttaa vaaratilanteita. Sähköautojen mukana tulevaa matkalataus kaapeli käytettäessä on hyvä varmistaa, että käytettävä pistorasia on hyvässä kunnossa ja soveltuu auton lataamiseen. Sähköautoa ladatessa on ensiarvoisen tärkeää tutustua valmistajan ohjeisiin sekä noudattaa niitä.
Pitääkö mökillä olla palovaroitin? Entä kuinka monta palovaroitinta asunnossa tulee olla?
Palovaroitin on yksi Suomalaisen asumisen peruspilari paloturvallisuuteen liittyen. Oikein asennettu, testattu ja toiminnassa oleva palovaroitin antaa tulipalon syttyessä elintärkeitä minuutteja aikaa joko poistua palavasta rakennuksesta tai parhaassa tapauksessa alkusammutuksella jopa sammuttaa palo.
Palovaroittimia tulee sijoittaa yksi alkavaa 60 neliötä kohden jokaiseen kerrokseen. Pelastusviranomainen kuitenkin suosittelee, että ainakin lisäksi jokaisessa makuuhuoneessa sekä poistumisreiteillä olisi palovaroitin.
Palovaroitin tulee sijoittaa kattoon keskeiselle paikalle vähintään puoli metriä seinästä ja nurkasta. Lisäksi palovaroitin tulee sijoittaa riittävän kauaksi ilmanvaihdosta tai muista savun liikkeisiin vaikuttavista laitteista. Palovaroitinta ei suositella sijoitettavaksi keittiöön esimerkiksi lieden tai tulisijojen läheisyyteen. Jos palovaroitin on sijoitettu sellaiseen paikkaan, että se aiheuttaa turhia hälytyksiä vaikuttaa se palovaroittimeen reagoimiseen ja pahimmillaan palovaroitin tehdään toimintakyvyttömäksi huonon sijoittelun vuoksi.
Palovaroitin tulisi sijoittaa myös asuntovaunuihin, asuntoautoihin sekä veneisiin, joissa yövytään. Tällä pystytään varmistamaan turvallinen vapaa-ajan vietto ja reagoimaan alkavaan paloon myös lomaillessa. Vierailtaessa vaikeasti liikkumaan pääsevien sukulaisten tai tuttavien luona on hyvä tapa varmistaa myös heidän palovaroittimiensa toiminta.
Palovaroittimen käyttöikä on noin 5-10 vuotta. Kuitenkin tulee noudattaa valmistajan ohjeita. Palovaroitin suositellaan testattavan kerran kuukaudessa tai kun huoneistosta on oltu poissa pidempi aika. Paristo suositellaan vaihdettavan kerran vuodessa; tähän poikkeuksena pitkäaikaisella akulla varustetut palovaroittimet, joissa noudatetaan valmistajan ohjeita.
Vuoden 2024 alusta voimaan astunut pelastuslain muutoksen johdosta vastuu palovaroittimista siirtyy asukkaalta rakennuksen omistajalle. On kuitenkin hyvä huomioida, että asukkaalla on vastuu ilmoittaa palovaroittimeen liittyvistä toimintahäiriöistä ja havainnoista rakennuksen omistajalle.
Miten pienten sähkölaitteiden ja akkujen lataaminen tulisi suorittaa turvallisesti?
Jokaisesta kodista löytyy nykypäivänä entistä enemmän pienelektroniikkaa, jotka toimivat akuilla. Ladattaessa pieniä sähkölaitteita ja akkuja asuintiloissa on hyvä muistaa, että ladattavissa akuissa on paloturvallisuus riski. Akkujen rakenteesta ja materiaaleista johtuen syttyessään niiden sammuttiminen voi olla hyvin vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että oikosulkuun joutuessaan akussa voi alkaa terminen reaktio, jonka seurauksena akussa olevat materiaalit reagoivat keskenään ja tuottavat myös palon tarvitseman hapen. Oikein ladatut ja kunnossa olevat akut ovat turvallisia ja eivät sinällään vaarallisia.
Suurimmat riskit koostuvat viallisten akkujen lataukseen ja sellaisten latureiden käyttöön, joita ei ole tarkoitettu kyseisen akun lataamiseen. Omassa kotona riskejä voi poistaa ja vähentää käyttämällä sähkölaitteita ja akkuja aina valmistajan ohjeiden mukaan sekä varmistamalla että laitteet ovat CE-merkittyjä ja ehjiä. Viallisen akun tai sähkölaitteen käyttö tulisi lopettaa heti kun viallisuus on havaittu.
Laitteen lataamisessa on hyvä ottaa huomioon sijainti. Suurimmat vahingot sattuvat, kun lataaminen ei tapahdu valvotusti ja lataamiseen on valittu huono sijainti. Hyvä paikka lataamiselle on sellainen, että syttyessään laite ei levitä paloa nopeasti esimerkiksi tavaran tai rakenteiden välityksellä. Sängyn alla tai sohvalla ladattaessa laite voi syttyessään levittää palon hyvinkin nopeasti.
Miten pienten sähkölaitteiden akkujen lataaminen tulisi suorittaa turvallisesti?
• Valmistajan ohjeiden mukaisesti
• Valvotusti
• Huomioi ympäristö (ettei ympärillä ole palavaa materiaalia)
• Tarkista latausjohdot ja muut sähkölaitteet, etteivät ne ole vaurioituneita
• ja käytä vain alkuperäistä (Tuotteen omaa) laturia.
• Irrota laite ja latausjohto latauksesta, kun laite on valmis.
Miten osoitenumerointi tulee tehdä oikein? Onko osoitemerkinnän oltava valaistu?
Hätätapauksissa on ensiarvoisen tärkeää, että kiinteistöjen osoitenumeroinnit ovat selkeästi havaittavissa ja näkyvillä. Jokainen minuutti, jonka pelastaja tai ensihoitaja etsii oikeaa osoitetta puutteellisen merkinnän vuoksi voi olla ratkaiseva avuntarvitsijan kannalta.
Pelastuslaitokselta monesti kysytään, etteikö pelastajat osaa perille ilman merkintöjä. Perille kyllä löydetään mutta hätätilanteessa jokainen minuutti tai sekunti voi olla ratkaiseva. On hyvä huomioida myös, että hätäkeskukseen soitettaessa järjestelmä poimii lähimmän yksikön hälytettäväksi automaattisesti, jolloin tehtävälle voi ohjautua yksikkö, joka on tapahtumapaikan lähistöllä esimerkiksi harjoituksen siirto ajon tai muun syyn takia. Tällöin paikkatietämystä ja osoitetietoutta ei välttämättä ole kyseisessä yksikössä, jolloin osoitemerkintöjen oikeellisuus korostuu avun nopeassa perille saamisessa. Osoitemerkintään velvoittaa maankäyttö- ja rakennusasetus.
Alla muutama vinkki osoitenumeroinnin tekemiseen:
• Numeron tulee olla kiinnitetty niin että sen pystyy lukemaan tieltä.
• Ensisijainen kiinnityspaikka on rakennuksen seinä
• Jos rakennus on kaukana tiestä, numero sijoitetaan kiinteistölle kulkevan tien päähän esimerkiksi tolppaan.
• Numeron on oltava näkyvissä myös pimeällä, joten joko valaiseminen tai heijastavan materiaalin käyttö on suositteltavaa.
Apua hälyttäessä oman sijainnin tarkka tietäminen ja sen välittäminen hätäkeskukseen voivat pelastaa henkiä. Suomessa on käytössä 112-sovellus jota käytettäessä tarkka paikatieto välittyy hätäkeskukseen 112-sovelluksen kautta tehdyissä hätäilmoituksissa. Varsinkin mökkeillessä tai autolla liikkuessa sovellus helpottaa ja nopeuttaa avun perille saamista.