Hyppää sisältöön

Sami Laukkanen, palomies

Palomies Sami Laukkanen on työskennellyt pelastajan tehtävissä eri puolilla Etelä-Savoa; Savonlinnassa, Sulkavalla ja nykyisin Pieksämäen paloasemalla.

Valmistuin pelastajaksi vuonna 2013 ja opiskelin sen jälkeen vielä sairaanhoitajaksi. Olen kotoisin Pohjois-Savosta, mutta tulin töiden perässä tänne Etelä-Savoon.

Työskentelin aiemmin rakennusalalla. Halusin kuitenkin sellaiseen työhön, missä pääsee yhdistämään erilaisia taitoja, tekemään käsillä ja auttamaan muita.

Olen pelannut jääkiekkoa koko ikäni ja samanlaista joukkuehenkeä löytyy palokunnasta. Pidän työn fyysisyydestä, sillä se kannustaa pitämään itsensä kunnossa.

Pelastustehtäviä ja turvallisuusneuvontaa

Eniten hoidamme Pieksämäellä tieliikenneonnettomuuksia, kuten Etelä-Savon muutkin yksiköt. Meillä on jonkin verran myös ensivastetehtäviä: jos ambulanssit ovat kiinni muissa tehtävissä, autamme kiireellisissä hälytyksissä.

Oman vuoroni hoidettavaksi ei ole tullut kovin isoja onnettomuuksia. Työkavereiden vuoroihin ovat osuneet esimerkiksi Savonsolmun tulipalo ja Moilasen kemikaalivuoto.

Teemme Pieksämäellä myös paljon turvallisuusneuvontaa päiväkodeissa ja kouluissa.

Palomiehen työ on paljon muutakin kuin tulipalojen sammuttamista, joten käynnissä oleva valtakunnallinen nimikemuutos palomiehestä pelastajaksi kuvaa tehtäväkenttäämme laajemmin. Olisi myös hyvä, jos naisia saataisiin enemmän alalle, se tasapuolistaisi toimintaa.

Merkittävästi savua aiheuttavan tulen tekemisestä on tehtävä ilmoitus

Haluan muistuttaa etelä-savolaisia siitä, että tulen sytyttäjä vastaa aina tekemästään tulesta. Jos aikoo polttaa risuja, siitä tulisi tehdä meille ilmoitus pelastustoimi.fi-sivuston kautta, jotta saamme tulentekijän yhteystiedot.

Jos lomakkeen täyttö ei onnistu, voi myös soittaa päivystävälle palomestarille. Tärkeintä on kertoa nimi, puhelinnumero, polttamisen ajankohta ja tarkka tulentekopaikan osoite.

Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta kannattaa aina varmistaa, onko metsä- tai ruohikkopalovaroituksia voimassa. Varoituksen aikana ei saa tehdä avotulta!

Sami Laukkanen nousee sammutusauton katolle peräosassa olevia tikkaita pitkin.

Sami Laukkanen pitää pelastajan työstään, sillä se motivoi pitämään itsensä kunnossa. Työssä pääsee myös yhdistämään erilaisia taitoja, tekemään käsillä ja auttamaan muita.