Hyppää sisältöön
Palomies pumpulla

Hyväkuntoinen tulisija on helppo ja turvallinen

Tutustu tulisijan ominaisuuksiin ja käyttöohjeisiin aina ennen sytytystä. Silloin voit nauttia sen tuomasta lämmöstä ja tunnelmasta. Nykyiset tulisijat ovat turvallisia ja myös helppokäyttöisiä. Vaaratilanteet syntyvät yleensä puutteellisesta osaamisesta, ymmärtämättömyydestä ja tulisijan väärästä käytöstä.

Valvo tulisijaa lämmityksen aikana ja pidä se hyvässä kunnossa.

Anna tulisijasi lämmittää vielä tuleviakin sukupolvia…

Mieti aina ennen sytytystä…

Ellet ole aiemmin sytyttänyt kyseistä tulisijaa, niin katso löytyykö sytyttämiseen ohjeita? Ellei, niin voitko soittaa henkilölle, joka osaa neuvoa sinua? Jos edelleen tunnet epävarmuutta, niin mieti onko tulisijan sytyttäminen aivan välttämätöntä esim. lämmön saamiseksi? Sytyttäminen saattaa aiheuttaa isot savu- ja nokivahingot ja pahimmassa tapauksessa aiheutat tulipalon. Mieti sytytätkö…?

Perusohjeita tulisijan sytyttämiseen ja lämmittämiseen

Muista avata kaikki pellit ennen sytyttämistä. Useissa nykyisissä tulisijoissa on hormipellin lisäksi ns. sytytyspelti, joka laitetaan sytytysasentoon sytyttämisen ajaksi. Tulisijan sytyttyä kunnolla palautetaan sytytyspelti alkuasentoon. Tulisija kierrättää savukaasuja tulisijassa ja varaa lämpöä tehokkaasti itseensä. Puhutaan varaavista tulisijoista. Perinteisissä ”avotakoissa” on yleensä vain yksi pelti ja savukaasut (sekä osa lämmöstä) menevät suoraan piipusta ulo

Pellit on auki, mutta savut tulevat sisälle?

Onko tulisija ja sen hormi ollut jonkin aikaa käyttämättömänä? Tällöin hormi saattaa olla kostea ja kylmä, se ei vedä ja savut tulevat sisälle. Yli kolme vuotta käyttämättömänä ollut hormi ja tulisija tulee nuohota ennen käyttöä. Tulisijan käyttöä tulisi aina harkita tarkoin. Ellet ole kokenut sytyttäjä ja tunne tulisijaa, niin älä sytytä! Saatat aiheuttaa isoja savuvahinkoja, koska kylmää ja kosteaa savuhormia pitää yleensä ensin lämmittää.

Hormin lämmitys:

  1. polta tulisijassa olevassa nuohousluukussa tai hormin laskunokiluukussa pieni määrä paperia. Esim. muutama kevyesti rutattu sanomalehden sivu. Näin saat avattua hormiin muodostuneen kosteus-/kylmäsulun ja hormin pitäisi alkaa taas vetää.
  2. polta ensimmäisellä kerralla vain pieni määrä kuivia, hyvin palavia puita. Tulisijan lämmittäminen kannattaa aina aloittaa maltillisesti, ettei tulisija vaurioidu liian äkillisestä lämmön muutoksesta. Paljon käytettävää tulisijaa voidaan polttaa normaalisti ja lämmön tarpeen mukaisesti.
  3. palaminen vaatii happea (ilmaa). Ellei tulisija vedä ja hormia on käytetty, tarvitaan syttymiseen korvausilmaa (vetoa). Voit avata oven tai tuuletusikkunan siksi aikaa, että saat riittävän vedon tulisijaan. Huomioi! Selvitä jo ennen sytyttämistä, että voiko liesituuletinta käyttää samaan aikaan tulisijan kanssa?
  4. polta vain kuivia, hyvin palavia puita hyvällä vedolla ja muista, ettei tulisijoja ole suunniteltu jätteiden polttamiseen. Roskat ja jätteet nokeavat piipun ja tuottavat mahdollisesti ympäristölle haitallisia palamisjätteitä. Roskat toimitetaan sekajätteeseen.
  5. lämmitä tulisijaa kohtuudella. Muista tämä etenkin varaavissa tulisijoissa, koska se saattaa vaurioitua liiallisesta lämmittämisestä. Perussääntönä voi pitää max. 2-3 pesällistä päivässä. 
  6. sulje hormipelti vasta sitten, kun tulipesä on TÄYSIN PIMEÄ! Kohenna hiillosta hangolla tms. välineellä. Älä sulje hormipeltiä, mikäli tulipesässä liekkejä tai hiillosta. Nykyiset tulisijat ovat varmatoimisia ja kehittyneitä lämmönlähteitä, joita on turvallinen käyttää. Älä siis kiirehdi hormipellin kiinni laittamisen kanssa! 
  7. kun hankit tulisijan, niin hanki myös häkävaroitin. Tietenkin palovaroittimien lisäksi. Häkä on hajuton, mauton ja myrkyllinen kaasu, johon nukkuva ihminen ei yleensä herää. Häkävaroitin on tulisijalla varustetun asunnon ehdoton turvaväline
  8. rakennuksen omistaja ja haltija ovat vastuussa kiinteistön tulisijojen nuohouksesta. Tulisijat ja savuhormit on nuohottava riittävän usein ottaen huomioon niiden käyttöaste ja rakenne sekä käytetty polttoaine. Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa tulisijat ja savuhormit on kuitenkin nuohottava vähintään vuoden välein, ja vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa vähintään kolmen vuoden välein.

    Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa.

Tulisijan käytön suurimmat vaarat ovat tulipalo ja häkämyrkytys.

Ole huolellinen, asenna varoittimet ja varmista säännöllisesti niiden toimintakunto.

Tulisijat ja savuhormit täytyy nuohota sekä niiden kunto tarkastaa, jotta savuhormeihin ja tulisijoihin kertyvät palamis-, yms. jätteet eivät aiheuttaisi palovaaraa. Jo tulisijaa suunniteltaessa huomioidaan paloturvallisuuteen liittyvät ohjeet, muun muassa suojaetäisyydet. Tulisija kannattaa hankkia ja asennuttaa alansa ammattilaisilla. Alla kuvattu luukullisen tulisijan lattiasuojuksen mitat.

luukullisen tulisijan lattiasuojuksen mitat

Piipunhattu estää tehokkaasti sadeveden valumisen savuhormien kautta perustuksiin. Nuohous estää merkittävästi nokipaloja. Lisätietoja nuohouksesta saat omalta paikalliselta nuohoojaltasi, pelastuslaitokselta sekä takkojen ja tulisijojen valmistajilta.

Lue lisää:

Pelastuslaki
Nuohous
Varoittimet