Onnettomuuden jälkeen
Onnettomuudet yllättävät
Onnettomuustilanteet sattuvat yllättäen ja ovat nopeita tapahtumia. Niihin voi varautua, mutta myös onnettomuuden jälkeinen toiminta on tärkeää tilanteesta toipumisen kannalta.
Et ole yksin. Muista, että sinua autetaan myös onnettomuuden jälkeen.
Pelastustoiminnan johtaja on yhteydessä eri viranomaisiin välittömästi, mikäli onnettomuuden osalliset tarvitsevat apua tai jatkohoitoa onnettomuuden jälkeen. Avun tarve voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Yleensä tarvittavaa virka- ja lisäapua antavat mm. terveysviranomaiset, sosiaaliviranomaiset ja poliisi.
Mahdollisia reaktioita onnettomuuden jälkeen
- Tilanne tuntuu epätodelliselta ja tapahtunutta on vaikea ymmärtää.
- Sinulla on fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja lihassärkyä.
- Olet itkuinen ja tunteet ovat pinnassa.
- Et pysty käsittelemään tunteitasi.
- Tunnet pelkoa, vihaa, syyllisyyttä tai surua.
- Sinulla on nukahtamis- ja univaikeuksia.
- Tuntuu, että onnettomuus on koko ajan mielessäsi.
- Koet, että sinun täytyy ymmärtää tapahtunut, tietää syy, löytää syyllinen tai pyytää/saada anteeksi.
Tällaiset reaktiot ovat tavallisia järkyttävän kokemuksen jälkeen.
Pyydä ja muista myös ottaa apua vastaan.
Jos kodissasi on ollut tulipalo, niin
- Ota yhteys isännöitsijään/huoltomieheen ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan, koska he tietävät kiinteistövakuutusasiat, auttavat jälkivartioinnissa, yms.
- Mikäli tulipaloon voi liittyä rikos tai jos kyseessä on suuri palovahinko, ilmoita asiasta poliisille ja pyydä ilmoituksesta jäljennös vakuutusyhtiötä varten (rikosilmoitus tai poliisitutkintapöytäkirja).
- Ota viipymättä yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi (koti- tai palovakuutus). Vakuutusyhtiön tekemä vahinkotarkastus pitää tehdä ennen korjaustöiden aloittamista (älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta ennen vahinkotarkastusta). Vahinkotarkastuksen ja korvauskäsittelyn yhteydessä sovitaan vahingoittuneen omaisuuden korvaamisesta. Jos palon syttymissyy ei ole täysin selvä, niin pyydä lupa omaisuuden siirtoon poliisilta.
- Jos et voi yöpyä kodissasi, selvitä missä voisit olla väliaikaisesti yötä (sukulaiset, ystävät, tuttavat).
- Ota kotoa mukaasi esim. avaimet, henkilöllisyystodistus/ passi, luottokortit, henkilökohtaiset lääkkeet, pankkitilikortit/turvaluvut, todistukset ja kuva-albumit.
- Estä lisävahingot. Varmista, että tilan jälkivartioinnista ja murtosuojauksesta huolehditaan (Suojaa omaisuus ulkopuoliselta ilkivallalta, varastamiselta ja kastumiselta.
- Luetteloi vaurioitunut tai tuhoutunut omaisuutesi mahdollisimman pian. Irtainomaisuus voidaan yleensä puhdistaa noesta ja savunhajusta, samoin kastunut omaisuus voidaan pestä ja kuivattaa ammattiliikkeen avulla.
- Käytä jälkivahinkojen torjuntaan erikoistuneita yrityksiä.
- Pyydä kriisiapua onnettomuuden jälkeen.
Onnettomuus voi tuntua järkyttävälle, oletpa ollut tilanteessa uhri, läheinen tai auttaja. Kriisipäivystykset antavat akuuttia kriisiapua äkillisissä kriisitilanteissa kuten esimerkiksi läheisen äkillinen kuolema, väkivaltatilanteet, vakava vammautuminen tai sairastuminen ja tulipalo.
Lue lisää:
Kriisi- ja neuvontapalvelut
Päivystysnumerot
Vaaratiedote
Poliisi
Säteilyturvakeskus
Sisäministeriö
Pelastuslaitokset
Pelastuslaki