Kotivara
Onko sinulla riittävä kotivara (72h)
Pitkittynyt sähkökatko tai puhtaan juomaveden loppuminen voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät. 72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille.
Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi sinunkin tulee varautua häiriötilanteisiin…
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi aina vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Oletko omavarainen selviytyjä?
Jokaisessa kodissa on hyvä olla yllättävien häiriötilanteiden varalle aina riittävä kotivara päivittäisiä elintarvikkeita ja muita välttämättömyyshyödykkeitä. Kotivaran pitäisi riittää koko perheelle useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Vesi ja ruoka muodostavat kotivaran tärkeimmän osan, mutta selviytyminen muodostuu kokonaisuudesta, jota tulee täydentää ja josta tulee huolehtia. Katso esimerkkilistaus ja mieti oman perheesi varautumisaste. Onko se riittävä?
Yhden aikuisen kolmen päivän kotivara:
- vettä, juomia 6 l
- vihanneksia ja juureksia 600 g
- hedelmiä ja marjoja 400 g
- perunaa 200 g
- pastaa tai viljalisäkettä 200 g
- leipää ja viljatuotteita 550 g
- maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai
- vastaavia kasvivalmisteita 1 l
- juustoa 60 g
- kalaa, munaa, lihaa,
- kasviproteiinia 400 g
- öljyä/rasvoja 150 g
- kuivattuja hedelmiä 100 g
- pähkinöitä/siemeniä 90 g
- makeisia/suklaata 100 g
- sokeria, hunajaa 100 g
Yhteensä noin 2 300 kcal/vuorokausi
Lisäksi tarvitaan mm. henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, vaipat, paristokäyttöinen radio, taskulamppu, paristot, kynttilät, tulitikut, lämpimiä vaatteita, peittoja, tyynyjä…
Häiriötilanteisiin varautuminen kannattaa. Lisäksi on hyvä muistaa auttamisvelvollisuus.
Ollaan selviytyjiä – yhdessä!
Käytä kotivaraa normaalissa arjessa ja täydennä sitä jatkuvasti. Muista lasten, ikääntyneiden ja sairaiden erityistarpeet!