Hyppää sisältöön

Alkusammutus on tärkeä taito

Oikein valituilla alkusammuttimilla ja määrätietoisella toiminnalla uhkaavastakin tulipalosta voi selvitä pienin vahingoin ja ”pelkällä säikähdyksellä”. Lähtökohtaisesti varaudu tulipaloon hankkimalla oikeanlaiset alkusammutusvälineet ja sitten se tärkeä asia - harjoittele niiden käyttöä. Hakeudu esim. turvallisuuskoulutukseen, jossa taidot opetetaan ja pääset harjoittelemaan.

Alkusammutus on kuin uimataito.

Se kannattaa opetella ennen kuin joutuu tositilanteeseen…

Miten alkusammutat, kun…

Rasva, öljy tai steariini syttyy

Jos rasva palaa astiassa, tukahduta palo kannella tai sammutuspeitteellä. Voit sammuttaa rasvapalon myös F-luokan käsisammuttimella. Ole tällöin kuitenkin varovainen, koska sammutusaine tulee pullosta isolla paineella. Pysäytä liesituuletin, mikäli mahdollista. Sammuta myös steariinipalo tukahduttamalla peitteellä tai käsisammuttimella. 

Palonarat nesteet syttyvät 

Jos palonarka aine (bensiini, öljy, lakka, maali, nestekaasu, yms.) on syttynyt, sammuta käsisammuttimella. Ole varovainen, koska sammutusaine tulee pullosta paineella. Jos aineen läheisyydessä palaa, niin voit käyttää sammuttamiseen käsisammutinta tai vettä. 

Sähkölaite syttyy

Jos voit, irrota ensin sähköpistoke. Sammuta sitten sammutuspeitteellä ja/tai käsisammuttimella. Vettä ei saa käyttää suurijännitteisten sähkölaitteiden sammuttamisessa. Kodin pienet sähkölaitteet voit sammuttaa vedellä, kun olet tehnyt laitteen virrattomaksi.

Kalusteet (kiinteä materiaali) syttyvät

Puu, paperi, muovi ja kangas sammuvat parhaiten neste- tai jauhesammuttimella. Kaluste-/kiinteän materiaalin tulipalon saat tukahdutettua myös sammutuspeitteellä.

Vaatteesi syttyvät

Suojaa kasvosi, heittäydy maahan ja kieriskele. Mikäli mahdollista, niin kääriydy sammutuspeitteeseen, mattoon tms. Jos jonkun muun vaatteet syttyvät, käske hänen suojata kasvonsa ja heittäytyä maahan. Tukahduta tuli sammutuspeitteellä (tai vastaavalla) ylhäältä alaspäin, päästä jalkoihin.

Yritä aina alkusammutusta, jos se on turvallista

Alkusammutusta kannattaa aina yrittää. Ellei se ole mahdollista, niin poistu tilasta välittömästi. Sulje kaikki ovet ja ikkunat poistuessasi – hidastat paloa. Kun olet turvallisessa paikassa, soita numeroon 112 ja pyydä lisäapua.

Lue lisää:

Alkusammutusvälineet
Tulipalotilanne
Sammutuspeite
Pelastuslaki