Hyppää sisältöön
Turun keskuspaloasema 1900-luvun alkupuolella.

Turun palolaitos ja sen historia 

Turku tunnetaan koko kaupungin laajuisesta tulipalosta vuonna 1827 ja Suomen ensimmäisestä vapaaehtoisesta palokunnasta, joka perustettiin vuonna 1838.

Vakinainen palokunta perustettiin Turkuun 1869, kahdeksan vuotta Helsingin jälkeen. Turun keskuspaloasema puolestaan rakennettiin 1916. Innoituksensa hulppea tiilirakennus on saanut Hampurin keskuspaloasemasta. 
 
Linnakemainen rakennus kantaa nykyisin nimeä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen keskuspaloasema, mutta monen palomiehen ja suurimman osan turkulaisista sydämissä se on edelleen Turun palolaitos. Vanhoista hevosovista kulkee nykyaikana viimeisen päälle modernit paloautot, jotka on sovitettu museorakennuksen vaatimusten mukaisiksi hydraulisilla alustoilla. 

Vuonna 2023 Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos siirtyi Turun kaupungin isännyydestä osaksi Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta (Varha).

Lisää tarinoita pääset kuulemaan pelastuslaitoksen Palomuseossa ohjatusti muun muassa Turun kaupungin tapahtumapäivinä. 

Vierailu palomuseossa

Turun keskuspaloaseman yhteydessä sijaitseva Museotila Kellari kertoo pelastustoimen historiasta, 1800-luvun lopulta tähän päivään saakka. 
 
Palolaitoksen historian kirjoon mahtuu monen monta uskomatonta tarinaa. Museotila Kellarissa pääset tutustumaan muun muassa kahden merkittävän palopäällikön Karl Arellin ja Ilmari Juvakosken taipaleeseen palolaitoksella. Heidän aikaiset esineet piirtävät hyvin kuvaa siitä, millaista palolaitoksen toiminta on aikoinaan ollut. 

Turun palomuseon vitriini, jossa palokypäriä eri aikakausilta.

Museossa voit nähdä miltä näyttävät maamme ensimmäiset hevosvetoiset sairaankuljetusvaunut vuodelta 1901 ja hevosvetoinen höyryruisku vuodelta 1902. Museossa voi ihastella myös vanhoja palokypäriä aina 1800-luvulta lähtien. Museovierailu on siis aikamatka historiaan! 
 
Pelastuslaitoksen palomuseoon on mahdollista päästä tutustumaan erikseen sovittuna ajankohtana. Museo on avoinna tilauksesta ryhmille ja vierailu on maksuton. 

Ensihoitoa ennen ja nyt

 

Tutustu alta myös pelastuslaitoksen 150-vuotisjuhlavuonna julkaistuihin historia-aiheisiin liukukuviin ja tarinoihin! 

Liu'u läpi vuosien. Kurkkaa tästä pelastuslaitoksen historiaa verrattuna nykyisyyteen.