Hyppää sisältöön

Suunnitelmallista toimintaa

Viranomaiset suunnittelevat toimintaansa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi. Väestönsuojelun tarkoituksena on ihmisten suojaaminen aseellisen selkkauksen aikana. Väestönsuojelun kansainvälinen tunnus on oranssinvärisellä pohjalla oleva tasasivuinen sininen kolmio.
Väestönsuojelutunnus, sininen kolmio oranssilla pohjalla

Viranomaiset suunnittelevat toimintaansa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi.

Väestönsuoja on tila tai rakennus, joka on tarkoitettu suojaamaan väestöä mahdollisen kaasu- tai myrkkyvuodon, aseellisen hyökkäyksen, ydinlaskeuman tai muun vastaavan vaaran uhatessa. Väestönsuojia on suunniteltu Suomessa käytettäväksi suojautumiseen ainoastaan aseellisen konfliktin aikana. Normaalioloissa suojatiloja voidaan käyttää esimerkiksi varastona. Väestösuoja tulee voida ottaa käyttöön 72h kuluessa. Taloyhtiöllä voi olla oma väestönsuoja tai yhteissuoja muiden taloyhtiöiden kanssa. Yleinen väestönsuoja on tarkoitettu alueella asuvien ja oleskelevien sekä ulkona liikkuvien suojaamiseen. Maaseudulla ja omakotialueilla ei yleensä ole väestönsuojia. Pientaloissa suojatoimista vastaavat asukkaat itse.

Omatoiminen varautuminen

Rakennuksen omistajalla tai haltijalla, virastoilla, laitoksilla, yrityksillä ja yhteisöillä on velvollisuus varautua häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin omatoimisilla varautumistoimenpiteillä. Pelastuslaissa ja -asetuksessa määriteltyihin kohteisiin on laadittava pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelmassa on huomioitava vaaratilanteiden ennaltaehkäisy sekä määriteltävä selkeät toiminta-ohjeet.

Omaehtoisesti varautumalla huolehdit turvallisuudestasi!

Miten varaudun ja mitä tarvitsen?

Ota väestönsuojaan mukaan

  • ruokaa kahdeksi-kolmeksi vuorokaudeksi (72h) ja juomavettä
  • ruokailuvälineet ja purkinavaaja
  • mukava ja lämmin vaatetus, retkipatja, peitto tai makuupussi ja tyyny
  • henkilökohtaiset hygienia- ja peseytymisvälineet
  • taskulamppu, paristot, paperipyyhkeitä ja muovikasseja
  • ajanvietettä: kirjoja, lehtiä, pelejä ja leluja
  • MUISTA omat lääkkeet!

Evakuointi

Evakuoinnilla tarkoitetaan viranomaisten johdolla tapahtuvaa väestön tai sen osan siirtämistä pois vaaran uhkaamalta alueelta, väestön vastaanottamista ja sijoittamista turvalliselle alueelle sekä väestön elinedellytysten ja yhteiskunnan tärkeiden toimintojen turvaamista evakuointitilanteessa.

Suojaudu ensisijaisesti sisätiloihin - siirry väestönsuojaan vain viranomaisten käskystä.

Pidä radio koko ajan auki, seuraa mediaa, kuuntele tiedotteita sekä uutisointia. Varmista aina uutisen tai tiedotteen alkuperä etenkin sosiaalisen median kanavia käyttäesssäsi.
 

Lue lisää:

Varautuminen on pelastustoimen perustyötä
Väestönsuojelulla autetaan siviiliväestöä
Väestönsuojia käytettäisiin sotilaallisen uhkan aikana