Hyppää sisältöön

Väestönsuojelu ja varautuminen

Varautumisen on tarkoitus lisätä mahdollisuuksia hallita häiriötilanteita ja niiden seurauksia. Väestönsuojelu on olennainen osa pelastustoimen varautumistyötä. Väestönsuojelun tarkoituksena on turvata yhteiskunnan toimintakyky ja suojata väestöä poikkeusoloissa. Myös kotitalouksien omatoimisen varautumisen merkitys korostuu häiriötilanteessa.

 

Väestönsuoja

Väestönsuoja tulee olla saatettavissa käyttökuntoon 72 tunnin sisällä viranomaismääräyksestä. Väestönsuojan kunnossapidoksi täytyy sille suorittaa säännöllisesti huolto ja 10 vuoden välein tehtävä tiiveyskoe.   

Väestönsuojan käyttöönotto, video

Väestönsuojan vuosihuolto, video

Väestönsuojan tiiveyskokeen tekeminen, video

Väestönsuojan vuosihuoltopöytäkirja

 

Omatoiminen varautuminen

Kotitalouksien varautumissuositus on 72 tuntia. Omatoimisen varautumisen tarkoituksena on tuoda turvaa tilanteissa joissa yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät. 

Varautuminen kotona -esite

Ohje lemmikkien omistajille väestönsuojelutilanteessa

 

Turvallisuustiedotteet

Keski-Suomen pelastuslaitos on yhteistyössä toiminnanharjoittajien kanssa laatinut turvallisuustiedotteet alueen suuronnettomuusvaarallisista kohteista. Turvallisuustiedotteessa on muuan muassa eritelty toimintaohjeet lähialueen asukkaille suuronnettomuuksien varalle.

Keski-Suomen turvallisuustiedotteet