Hyppää sisältöön

Tietoa meistä

Olemme Pieksämäen kaupungin kakkosasema. Pääsääntöisesti toimimme tukipaloaseman roolissa, koska suurimman osan pelastustehtävistä hoitaa vakituisella henkilökunnalla toimiva Pieksämäen pääpaloasema. Ruuhkatilanteissa hoidamme tehtäviä myös itsenäisesti.

Sopimuspalokunnassamme on 16 jäsentä, joista kaksi on naisia.  

Palokunnassamme ei ole varallaolovelvoitetta, mikä helpottaa hieman toiminnan sitovuutta. Meillä ei toistaiseksi ole nuoriso-osastoa, koska siihen ei ole ollut sopivia vetäjiä. 

Tällä hetkellä pyöritämme toimintaa minimiporukalla, ja kun eläköitymisiäkin on tulossa, tarvitsemme joukkoomme uusia tekijöitä. Haluamme lisätä erityisesti hälytysosastomme toimintavarmuutta.

Tule mukaan toimintaamme!

Viikkoharjoitukset ovat maanantaisin klo 18–20.

Voit kysyä lisää toiminnastamme paloaseman vastuuhenkilöltä, palomestari Kimmo Partaselta, puh. 040 129 5193, tai palokuntayhdistyksen puheenjohtajalta Ville Forsblomilta, puh. 044 016 0606.

Pidämme paljon yhteisharjoituksia Pieksämäen pääpaloaseman, Jäppilän sekä Virtasalmen sopimuspalokuntien kanssa. Yhteisharjoitukset tuovat harjoitteluun mielekkyyttä ja auttavat meitä pelastustehtävissä toimivia tutustumaan toisiimme, mikä helpottaa myös yhteisten tehtävien hoitoa. 

Voit seurata meitä Facebookissa.

Tekniikka apuna tehtävillä

Sopimuspalokunnallamme on noin 40–50 tehtävää vuodessa. Yleisimpiä tehtäviä ovat rakennuspalot, maastopalot ja vahingontorjuntatehtävät, kuten myrskyvauriot. Vuosittain hoidamme myös muutamia liikenneonnettomuuksia, joko yhdessä muiden asemien kanssa tai yksikkötehtävinä. 

Palokuntayhdistys hankki dronen kolme vuotta sitten ja solmi samalla sopimuksen Etelä-Savon pelastuslaitoksen kanssa UAS-toiminnan tuottamisesta (Unmanned Aircraft Systems = miehittämätön ilma-alusjärjestelmä). UAS-toiminnassa tuotamme pelastuslaitokselle ilmakuvauspalvelua, jota hyödynnetään pääasiassa johtamisen tukityökaluna tilannekuvaa luomaan. Hyviä esimerkkejä ovat maastopalot ja turvetuotantoalueiden palot. Järjestelmää voi käyttää hyväksi myös erilaisissa etsintä- ja muissa vastaavissa tehtävissä. Jäsenistöstämme 8 henkilöä on kouluttautunut UAS-toimintaan.

Sopimuspalokuntalaisen esittäytyminen: Ville Forsblom

Marssimme kaverini kanssa 7-vuotiaana Ristiinan paloasemalle palomestari Pekka Valtosen juttusille ja kysyimme, pääsisimmekö mukaan. Naapurissamme asuva palomies, Kaarnan Matti, oli tuonut minulle palomieskirjan, mikä sytytti pienen pojan innostuksen alaa kohtaan. Meidän piti kuitenkin vielä muutama vuosi odotella, että olimme tarpeeksi vanhoja nuoriso-osastoon.

Aloitin Ristiinan VPK:n nuoriso-osastossa 10-vuotiaana. Pidin pari vuotta taukoa ja jatkoin taas 14-vuotiaana. Hälytysosastoon pääsin 16-vuotiaana. Parikymppisenä siirryin Mikkelin esikaupungin VPK:hon. Kävin välillä Kuopiossa opiskelemassa ensihoitajaksi. Vuonna 2016 aloitin sitten täällä Pieksämäen puolivakinaisessa palokunnassa.

Siviilityöni ja sopimuspalokuntalaisena toimiminen tukevat toisiaan, kun ymmärrän paremmin molempia aloja. Ymmärrystä ja tukea löytyy myös kotoa, sillä puolisokin on mukana sopimuspalokunnassa.

Olen käynyt sammutustyökurssin lisäksi paljon muitakin kursseja, kuten ensiapu- ja ensivastekurssit, pelastustyön ja öljyntorjunnan kurssit sekä yksikönjohtajakurssin.

Ristiinassa pääsin hyvin monenlaisille tehtäville, mikä oli opettavaista aikaa. Tehtäviä oli hyvin iso kirjo maaseudulta Saimaan saariin, valtateille ja ison teollisuuden ympärille. Ristiinasta jäin silloin kovasti kaipaamaan ensivastetehtäviä, jotka olivat lähellä sydäntä. Niiden tehtävien innostamana kouluttauduin ensihoitajaksi ja teen sitä nykyisin ammatikseni Eloisan palkkalistoilla täällä Pieksämäellä. 

Parasta sopimuspalokuntalaisena on yhdessä tekeminen. Meillä on ammattitaitoinen porukka, joka osaa toimia hyvin yhteen monenlaisissa tilanteissa. Porukassa on voimaa!

Pieksämäen paloasema 2

Tukikohdantie 1
76150 Pieksämäki

Vastuuhenkilö: vs. palomestari Eino Jämsä, puh. 040 356 6117

Palokuntayhdistyksen puheenjohtaja Ville Forsblom, puh. 044 016 0606

Viranomaispäivystys 24/7, puh. 0201 33 44 68

Asema kuuluu Pieksämäen paloasemaryhmään.