Hyppää sisältöön

Alkusammutusvälineet - mitä ne ovat?

Alkusammutusvälineellä tarkoitetaan helposti saatavilla olevia sammutusvälineitä, jotka sopivat palonalkujen ja pienehköjen palojen sammuttamiseen.
Näitä ovat esimerkiksi käsisammutin, pikapaloposti, sankoruisku ja sammutuspeite.
Tulipalon syttyessä on tärkeää, että palo yritetään saada sammumaan mahdollisimman nopeasti. Yritä aina alkusammutusta, jos mahdollista. Näin vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi. Valitse käyttötarkoitukseen soveltuva alkusammutin ja säilytä se aina helposti saatavilla ja näkyvällä paikalla.

Hanki alkusammutusvälineet.
Tutustu, harjoittele ja opettele käyttämään niitä...

Huolto ja tarkastus

Huoneiston haltijan on huolehdittava, että viranomaisten määräämät sammutuslaitteet ja varoittimet ovat toimintakunnossa sekä huollettuna.
Käsisammutin tulee tarkastuttaa huoltoliikkeessä kahden vuoden väliajoin. Tarkastus suoritetaan vuoden välein, mikäli sammutin on alttiina tärinälle, kosteudelle tai sään vaihteluille. Huoltoa ja tarkastusta saa suorittaa vain Turvatekniikan keskuksen hyväksymä käsisammuttimien huoltoliike. Pikapalopostit tulee tarkastaa vuosittain ja letkut koeponnistetaan viiden vuoden välein.

Mistä ostan?

Huoltoliikkeiden lisäksi alkusammutusvälineitä myyvät mm. rauta- ja kodintarvike- sekä auto- ja venetarvikeliikkeet.

Hävittäminen?

Tyhjän käsisammuttimen voi viedä lähimpään metallinkeräyspisteeseen. Paineellisen sammuttimen voi toimittaa lähimpään huoltoliikkeeseen, joka huolehtii sammuttimen hävittämisestä. Käytetyn sammutuspeitteen voi hävittää sekajätteen mukana. Sammutuspeite on kertakäyttöinen.

Lue lisää:

Sisäasiainministeriön asetus käsisammuttimista
Sisäasiainministeriön asetus käsisammuttimien tarkastuksesta ja huollosta
Pelastuslaki
Sammutuspeite
Käsisammuttimen käyttö
Alkusammutus