Hyppää sisältöön

Maritime Incident Response Group MIRG

Osallistumme meripelastuslain velvoittamana Rajavartiolaitoksen johtamiin meripelastusoperaatioihin. Helsingin pelastuslaitoksella on meripelastuslain ja kansainvälisen merenkulun määrittelyjen mukainen erikoiskoulutettu MIRG-meripelastusryhmä (Maritime Incident Response Group).

Meripelastushelikoptereihin tukeutuva MIRG-toiminta täydentää aluskalustolla tapahtuvaa toimintaamme. MIRG-ryhmä on erikoistunut alusten tulipalojen sammuttamiseen ja muihin haasteellisiin merionnettomuuksiin koko Itämeren alueella.

Ryhmän jäsenet työskentelevät normaalisti pelastajina työvuoroissa. MIRG-ryhmä muodostetaan välittömästi, kun Rajavartiolaitoksen meripelastuksen johtokeskus hälyttää sen virka-apupyyntönä. Lähtönopeus meritehtävälle on 20 minuuttia. Ryhmä siirtyy toiminta-alueelle Rajavartiolaitoksen tai Puolustusvoimien helikopterilla. MIRG-tehtäviä ovat muun muassa laivapalot, evakuoinnit ja muut pelastustehtävät Itämerellä sekä suuronnettomuudet maa-alueilla.

Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen. MIRG-toimintaa ohjaa kansallinen sisäasiainministeriön alainen ohjausryhmä, ja kansainvälistä kehitys- ja yhteistyötä tehdään paljon. Suomen MIRG-ryhmät ovat Helsingissä ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella Turussa.