Hyppää sisältöön
Kuva: Kristian Eloluoto, Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Pelastuslaitos tapahtumissa

Pelastuslaitos on mahdollista kutsua mukaan erilaisiin tapahtumiin, joihin osallistumme henkilöresurssien salliessa.

Jos toivot pelastuslaitoksen osallistumista järjestämääsi tapahtumaan, ole meihin yhteydessä ajoissa – noin kaksi kuukautta ennen tapahtuman järjestämisajankohtaa. 
Isompiin tapahtumiin pelastuslaitos osallistuu vuosisuunnitelman mukaan, joka valmistellaan edellisenä vuonna.

Pelastuslaitos on ollut mukana erilaisissa yleisötapahtumissa. Näissä tapahtumissa palomiehet ovat esitelleet pelastuslaitoksen toimintaa sekä kalustoa. Joissain tapauksissa on järjestetty myös toimintanäytös, mistä täytyy aina sopia erikseen. 

Yhteydenotot tapahtuma-asioissa
•    pelastuslaitos.viestinta@varha.fi
•    p. 02 263 3111

Vierailut paloasemilla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen paloasemille voi tulla tutustumaan erikseen sovittuna ajankohtana. Vierailut on tarkoitettu ryhmille ja niiden aikana tutustutaan paloautoihin sekä pelastajan työhön. Joillakin asemilla samaan vierailuun voidaan liittää myös käynti ensihoidon yksikössä, jolloin tutuksi tulevat myös ensihoitajan työ sekä ambulanssi. 

Yhteydenotot vierailuasioissa
•    p. 02 263 3111

Vierailu palomuseossa

Turun keskuspaloaseman yhteydessä sijaitseva Museotila Kellari kertoo pelastustoimen historiasta, 1800-luvun lopulta tähän päivään saakka.

Palolaitoksen historian kirjoon mahtuu monen monta uskomatonta tarinaa. Museotila Kellarissa pääset tutustumaan muun muassa kahden merkittävän palopäällikön Karl Arellin ja Ilmari Juvakosken taipaleeseen palolaitoksella. Heidän aikaiset esineet piirtävät hyvin kuvaa siitä, millaista palolaitoksen toiminta on aikoinaan ollut.

Museossa voit nähdä miltä näyttävät maamme ensimmäiset hevosvetoiset sairaankuljetusvaunut vuodelta 1901 ja hevosvetoinen höyryruisku vuodelta 1902. Museossa voi ihastella myös vanhoja palokypäriä aina 1800-luvulta lähtien. Museovierailu on siis aikamatka historiaan!

Pelastuslaitoksen palomuseoon on mahdollista päästä tutustumaan erikseen sovittuna ajankohtana. Museo on avoinna tilauksesta ryhmille ja vierailu on maksuton.

Yhteydenotot palomuseovierailuissa
•    pelastuslaitos.viestinta@varha.fi
•    p. 02 263 3111

Yleisötapahtumat 2023

Supermessut lauantaina 20.5. klo 10-15 Naantalin Maijamäen koululla. 
Koko perheen ja kaikkien palokuntalaisten Supermessut-tapahtuma, jossa voit tutustua pelastustoimen monenlaiseen kalustoon. Mukana myös monia muita viranomaisia. Lisätietoa tapahtumastalöydät  Länsi-Suomen pelastusalan verkkosivuilta.

Merellinen turvallisuustapahtuma pe-la 26.-27.5. (pe 9-15, la 10-15) Turun Varvintorilla. Pelastuslaitoksen pisteellä voit pyöräyttää turvallisuusrulettia ja voittaa palkintoja sekä tutustua pelastuskalustoon. Tapahtumassa on myös monia näytöksiä ja Pelastuslaitoksen Ihmisen pelastaminen korkealta -näytökset ovat perjantaina klo 12.20 ja lauantaina klo 12.45. Tervetuloa! 

Paavon Sporttipäivä 10.6. Paavo Nurmen Stadionilla.
Paavon Sporttipäivä on koko perheelle suunnattu maksuton liikuntatapahtuma, jossa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus tutustua yleisurheilun ohella moniin muihin hauskoihin ja innostaviin harrastuksiin sekä liikunta-aktiviteetteihin. Tapahtumassa voit tutustua myös paloautoon ja ambulanssiin. Lisätietoa löydät  Paavo Nurmi Gamesin verkkosivuilta. 

OKRA Maatalousnäyttely 5.-8.7. Oripään lentokentällä. 
Koko perheen Okra on yksi Suomen suurimmista maatalousnäyttelyistä ja se kokoaa Oripäähän tuhannet messukävijät, sadat näytteilleasettajat ja oikean maatalousnäyttelyn tunnelman. Pelastuslaitoksen pisteellä voit kysellä paloturvallisuusasioista ja kokeilla vaikka alkusammutusta digitaalisella laitteistolla sekä tutustua pelastuskalustoon. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä. 

Turun päivä sunnuntaina 17.9. klo 10-14 Turun keskuspaloaseman etupiha ja museotila Kellari. 
Turun päivänä paloaseman etupihalle pääsee katsomaan pelastusajoneuvoja, uusia ja vanhoja sekä museotila Kellari avaa ovensa yleisölle veteraaniemme opastamana. 

Päivä Paloasemalla lauantaina 25.11. 
Päivä Paloasemalla -tapahtumassa esitellään palokuntien toimintaa sekä paloautoja ja -kalustoa. Tehtävärasteilla opitaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja, muun muassa harjoitellaan alkusammutusta ja turvallista poistumista, kokeillaan pelastajien varusteita sekä opetellaan palovaroittimien huolenpitoa ja sähkökatkon varalle varautumista. Varsinais-Suomessa toimintaansa esittelee vakituisista asemista myös ne, joiden yhteydessä oleva VPK-asema on ilmoittautunut tapahtumaan. Näistä infotaan lähemmin pelastuslaitoksen verkkosivuilla ja somessa. Lisätietoa tapahtumista Päivä Paloasemalla -tapahtumasta. 

Kampanjat

2.-luokkalaisten turvallisuusopetus
Varsinais-Suomen pelastuslaitos tarjoaa maksutonta turvallisuusopetusta maakunnan kaikille peruskoulun 2. luokille. Opetuksella pyritään parantamaan oppilaiden turvallisuustietoutta sekä edistämään hyvää turvallisuuskulttuuria, kuten tunnistamaan vaaran aiheuttajia sekä toimimaan oikein hätätilanteessa.

Pelastuslaitos lähettää syksyisin kouluille kutsun ilmoittautumiseen sähköpostitse. Koulutukset järjestetään kevään aikana. Lisätietoja turvallisuusopetuksesta: pelastuslaitos.viestinta@varha.fi 

112-päivä
Joka vuosi helmikuun 11. päivä vietetään valtakunnallista hätänumeropäivää, eli 112-päivää. 112-päivä muistuttaa hätänumerosta 112 – numero toimii kaikissa EU-maissa.  Hätänumeroviikolla ihmisiä opastetaan varautumaan erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin sekä ennaltaehkäisemään erilaisia vaaratilanteita. 

Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja alueen yhteistyökumppanit järjestävät 112-päivänä tapahtuman Turun keskusta-alueella, jossa on mahdollista tutustua arjen turvallisuuteen vaikuttaviin asioihin sekä keskustella monen eri viranomaisten kanssa mieltä askarruttavista asioista. Tapahtumaa koordinoi Hätäkeskus. Lisätietoja 112-päivästä. 

NouHätä!-kampanja
NouHätä! on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:in järjestämä yläkoulujen pelastustieto- ja taitokampanja, joka on suunnattu erityisesti 8.-luokkalaisille peruskoululaisille. NouHätä!-kampanjan tarkoituksena on lisätä nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita sekä antaa taitoja toimia oikein onnettomuuden sattuessa. Kampanjaan voi osallistua NouHätä! -kampanjasivuilla. NouHätä!-kampanjaan liittyy myös kilpailu, josta Spek ja Varsinais-Suomen pelstuslaitos infoaa suoraan kouluja loppuvuodesta. Lisätietoja NouHätä!-kampanjasta. 

Paloturvallisuusviikko ja Päivä Paloasemalla -tapahtuma
Valtakunnallisen Paloturvallisuusviikon tavoitteena on parantaa koko Suomen paloturvallisuutta. Paloturvallisuusviikko starttaa koko perheen Päivä Paloasemalla -tapahtumilla ja päättyy 1.12. Pohjoismaiseen palovaroitinpäivään. Lue lisää paloturvallisuusviikosta ja Päivä Paloasemalla -tapahtumasta.