Käsisammuttimen käyttö
Harjoittele käsisammuttimen käyttöä
Ole kiinnostunut sammutusvälineistäsi ja harjoittele aina, jos se on mahdollista. Tarkasta ennakkoon mihin paloihin sammuttimesi soveltuu ja vähintäänkin tutustu sammuttimen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen.
- ota sammutin seinätelineestä/kiinnikkeestä, siirry lähemmäs palopaikkaa
- laske pullo maahan, vapauta letku pidikkeestään
- irrota yläkahvan varmistinsokka terävällä nykäisyllä
- nosta sammutin alakahvasta kantoon ja ota letkun suuttimesta kiinni
- tähtää palokohteeseen, suuntaa letkun suutin liekkien juureen
- paina sammuttimen yläkahva kokonaan pohjaan
- lähesty palavaa kohdetta ja levitä sammutinainetta palokohteeseen tekemällä suuttimella heiluttavaa, lakaisevaa liikettä
- kun liekit sammuu, nosta yläkahva, tarkkaile. Jos syttyy uudelleen, sammuta. Jaksottain sammuttamalla säästät sammutusainetta ja saat sammutettua isojakin tulipaloja.
Käyttöetäisyys vaihtelee sammutintyypin mukaan
Jauhesammuttimilla sammutus suoritetaan 1,5 - 3 metrin päästä palokohteesta.
Vaahto- ja nestesammuttimella voidaan tehokkaasti sammuttaa 0,5 - 1,5 metrin päästä palokohteesta.
Hiilidioksidisammuttimella tehokas sammutus voidaan suorittaa 0,5 - 1,5 metrin etäisyydeltä palokohteesta. Huomioi hiilidioksidin jäähdyttävä ja tukahduttava (syrjäyttää hapen) vaikutus.
Vesisammuttimilla sammutus suoritetaan 3 metrin päästä tai kauempaa palon luonteesta riippuen.
Jauhesammuttimet
ABC -paloluokituksen vuoksi ne soveltuvat lähes kaikkeen sammuttamiseen, kuten kiinteiden, nestemäisten sekä kaasumaisten aineiden sammuttamiseen. Jauhesammuttimet soveltuvat myös sähköpalojen sammuttamiseen. Jauhe keskeyttää palamisen ketjureaktion kemiallisesti ja sillä on myös tukahduttava vaikutus.
ABC-luokituksen lisäksi on olemassa teollisuuden erikoistilanteissa käyttämiä BC-luokan sekä metallipaloihin tarkoitettuja D-luokan jauhesammuttimia. Jauhesammuttimet kestävät kylmää (pakkasta), tärinää ja kosteutta. Jauhesammuttimen käytön jälkisiivous on vaativa, koska hienojakoinen pöly leviää kaikkialle. Lisäksi se syövyttää ja hapettaa elektronisia laitteita.
Neste- ja vaahtosammuttimet
Nestepohjaisten sammuttimien sammutusaineena käytetään nimen mukaisesti joko nestettä tai nestepohjaista vaahtoa. Ne soveltuvat nestemäisten ja kiinteiden aineiden sammuttamiseen. Nestesammuttimet sammuttavat AB-luokan paloja.
Suurin osa nestesammuttimista soveltuu myös sähköpalojen sammuttamiseen. Tarkasta turvaetäisyydet käyttöohje-etiketistä. F-luokan (kalvo)vaahtosammutin soveltuu elintarvikerasvapaloihin ja se on hyvä sammutin sellaisiin keittiöihin, joissa on upporasvapaistoallas.
Yleensä näitä sammuttimia tulee säilyttää lämpimässä. Kylmissä käyttöolosuhteissa sammuttimista on aina hyvä varmistaa niiden alin toimintalämpötila.
Nestesammuttimien etu on helpompi jälkisiivous kuin jauhesammuttimia käytettäessä. Tämän vuoksi nestesammuttimet soveltuvat hyvin esimerkiksi koteihin, toimistoihin, sairaaloihin ja eläinsuojiin.
Hiilidioksidisammuttimet
Hiilidioksidisammutin soveltuu hyvin sähkö- ja nestepalojen sammutukseen. Hiilidioksidi on puhdasta kaasua eikä sotke ympäristöä ja soveltuu siksi erityisen myös sähkölaitteiden sammuttamiseen. Hiilidioksidi ei johda sähköä.
Sammutteen teho perustuu hapen syrjäyttämiseen sekä jäähdyttämiseen. Hiilidioksidi purkautuu sammuttimesta n. -75 asteen lämpötilassa, joten sillä ei tule sammuttaa ihmistä.
Pienissä tiloissa sammutettaessa tulee ottaa huomioon hiilidioksidin voimakas hapen syrjäyttäminen. Poistu heti tilasta, kun olet käyttänyt hiilidioksidisammutinta. Hiilidioksidisammuttimet toimivat parhaiten sisätiloissa, sillä ulkona esim. tuuli heikentää sen vaikutusta.
Lue lisää:
Alkusammutus
Sammutuspeite
Vaaratiedote
Poliisi
Säteilyturvakeskus
Sisäministeriö
Pelastuslaitokset
Pelastuslaki