Hyppää sisältöön
Kuva: Kristian Eloluoto, Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Sopimuspalokuntatoiminta Varsinais-Suomessa

Sopimuspalokunta tarkoittaa VPK-yhdistystä, jolla on voimassa oleva palokuntasopimus pelastuslaitoksen kanssa. Lisäksi viidellä Varsinais-Suomen paloasemalla toimii puolivakinainen palokunta, jonka hälytystoimintaan osallistuva henkilöstö on tehnyt henkilökohtaisen työsopimuksen pelastuslaitoksen kanssa. Puolivakinaisten palokuntien taustalla toimii usein paikallinen palomiesyhdistys ja toiminta on hyvin samankaltaista kuin sopimuspalokunnissa.

Sopimuspalokunnat ovat oleellinen osa pelastustoiminnan suorituskykyä. Haja-asutusalueella sopimuspalokunnat toimivat ns. ensilähdön palokuntana eli ne saapuvat onnettomuuspaikalle ensimmäisenä.

Kaupunkialueella sopimuspalokunnat tukevat vakinaisten paloasemien toimintaa suuremmissa ja samanaikaisissa hälytystehtävissä. Osa Varsinais-Suomen sopimuspalokunnista on erikoistunut toiminnallisesta ja kalustollisesti pelastustoiminnan erityistehtäviin (esimerkiksi venetoiminta, vesihuoltoryhmä, eläinpelastustoiminta).

Hälytystoimintaan osallistuva toimenpidepalkkainen sopimushenkilöstö on työsopimussuhteessa pelastuslaitokseen

Sopimuspalokunnan toiminnan rungon muodostaa yleensä hälytysosasto, jonka henkilöstö osallistuu hälytystehtäviin. Lähes kaikissa sopimuspalokunnissa toimiin myös nuoriso-, nais-, veteraani- ja tukiosastot. Nuoriso-osaston kautta nuoret henkilöt (yleisesti 10–17 vuotiaat) voivat aloittaa sopimuspalokuntatoiminnan ja kouluttautua hälytysosaston tehtäviin. 

Miten mukaan SPK/VPK-toimintaan?

Sopimuspalokuntaan voi liittyä ottamalla yhteyttä lähimpään sopimuspalokuntaasi. Uusia jäseniä otetaan useimmiten ympäri vuoden. Hälytystoimintaan pääsee osallistumaan, kun on suorittanut pelastustoiminnan peruskurssin ja henkilön ikä on vähintään 18 vuotta.

Pelastustoiminnan peruskurssille haetaan oman sopimuspalokunnan kautta ja pelastuslaitos maksaa kurssin.

Sopimuspalokuntaharrastus on pääsääntöisesti harrastajalleen ilmaista toimintaa.

Varsinais-Suomen vapaaehtoiset sopimuspalokunnat

Varsinais-Suomessa toimii 66 sopimuspalokuntaa. Lisäksi viidellä Varsinais-Suomen paloasemalla toimii puolivakinainen palokunta, jonka hälytystoimintaan osallistuva henkilöstö on tehnyt henkilökohtaisen työsopimuksen pelastuslaitoksen kanssa. Puolivakinaisten palokuntien taustalla toimii usein paikallinen palomiesyhdistys ja toiminta on hyvin samankaltaista kuin sopimuspalokunnissa.

Palokuntaharrastuksen voit aloittaa ottamalla yhteyttä lähimpään vapaaehtoiseen palokuntaasi.

Usealla sopimuspalokunnalla on omat verkkosivunsa, joista löydät heidän yhteydenottokanavansa.

Sopimuspalokuntien sähköpostiosoitteet ovat muotoa paikkakunnanvpk@vs-alpe.fi, esim. auranvpk(ät)vs-alpe.fi.

Vastuuorganisaatio: 

Varsinais-Suomen pelastuslaitos