Rakennuksessa sijaitsevan väestönsuojan kunto ja käyttövalmius ovat rakennuksen omistajan tai haltijan vastuulla. Suojan omistaja huolehtii siitä, että suoja laitteineen pysyy kunnossa ja että siellä on kunnon ylläpitämistä ja suojautumistilanteita varten tarpeelliset työkalut ja välineistöt.
Jos väestönsuojaa käytetään muuhun tarkoitukseen, se on voitava kunnostaa väestönsuojakäyttöön 72 tunnissa. Väestönsuojeluvälineet ja väestönsuojalaitteet on voitava ottaa käyttöön saman ajan kuluessa. Väestönsuojan kunnon tarkastaminen on tehtävä vuosittain.
Väestönsuojiin tulee varata riittävä määrä koulutettua henkilöstöä väestönsuojelutehtäviin. Näitä ovat väestönsuojanjohtaja, väestönsuojanhoitaja ja väestönsuojaryhmä. Suojanjohtaja, suojanhoitaja ja suojaryhmä voidaan kouluttaa Helsingin Pelastusliitto ry:n tai Uudenmaan pelastusliitto UPL ry:n suojanhoitajakursseilla.
Väestönsuojiin tulee varata riittävä väestönsuojelumateriaali. Joditabletit työpaikalle hankkii työnantaja. Asuinkiinteistöissä joditabletit ovat osa kotivaraa, ja jokainen huoneistonhaltija hankkii niitä tarvittavan määrän itse. Joditabletit hankitaan riippumatta siitä, onko kiinteistössä väestönsuoja. Lisätietoa joditableteista löytyy Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilta. Viranomaiset ilmoittavat joditablettien käyttötarpeesta eikä niitä pidä käyttää varmuuden vuoksi.
Ohjeita suojien käyttöönottoon, tarvittaviin materiaaleihin ja vuosihuoltoihin löytyy kootusti Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n verkkosivuilta. Helsingissä jo olevien säteilymittausresurssien vuoksi listalla mainittua säteilymittaria ei tarvitse hankkia.
Lue lisää:
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Väestönsuojan huoltopöytäkirja
Uudenmaan Pelastusliitto
Väestönsuojan käyttöönotto
Väestönsuojat ja tiiviyskoe
Helsingin Pelastusliitto
Säteilyturvakeskus