Hyppää sisältöön

Sopimuspalokunnilla on merkittävä rooli osana pelastustoimea Suomessa

Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustehtävistä noin 90 % alueella Suomen pinta-alasta. Tällä alueella asuu noin 46 % suomalaisista. Isoimmissa kaupungeissa sopimuspalokunnat toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena ja reservinä laajojen tai päällekkäisten tilanteiden varalta. Sopimuspalokuntalaiset ovat mukana noin 60 %:ssa vuotuisista pelastustoimen hälytystehtävistä.

Sopimuspalokunnilla on valtakunnallinen koulutusjärjestelmä, joka jakautuu perus- ja täydennyskoulutuksiin. Lisäksi sopimuspalokuntalaiset ylläpitävät taitojaan säännöllisillä harjoituksilla. Pirkanmaalla pelastuslaitos vastaa kalustosta, varusteista ja koulutuksesta yhdessä sopimuspalokuntien kanssa.

Uusien vapaaehtoisten rekrytointi on koko ajan käynnissä - ota siis rohkeasti yhteyttä oman alueesi VPK:n!

VPK:n tapahtuma käynnissä. Paloaseman pihalla kyltti "Tervetuloa mukaan sopimuspalokuntatoimintaan!".

Pirkanmaan pelastuslaitoksen alueella toimii yhteensä 47 sopimuspalokuntaa, joiden vapaaehtoiset tukevat hälytystoimintaa osallistumalla pelastus- ja ensivastetehtäville alueilla tehtyjen sopimusten mukaisesti. Sopimuspalokuntien hälytysosastoissa toimii yli 800 henkilöä. Lisäksi alueilla toimii mm. aktiivisia nuoriso- ja naisosastoja.

VPK:n liittyminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta ja hälytystoiminnan ohella useilla sopimuspalokunnilla on myös muuta toimintaa.

Pirkanmaalla toimivien sopimuspalokuntien yhteystiedot.