Hyppää sisältöön

Huolehdi aina siitä, että ilotulitus on itsellesi ja yleisölle turvallinen

Uusivuosi

Yksityisille kuluttajille tarkoitettujen ilotulitteiden käyttäminen ilman pelastusviranomaisen kirjallista lupaa on sallittu 31.12. klo 18.00 - 1.1. klo 02.00 välisenä aikana. 

Pohjois-Savon pelastuslaitos on kuitenkin kieltänyt ilotulitteiden käyttämisen Kuopion kaupungin ydinkeskustassa, Petosen keskustan alueella ja Tahkon keskustan alueella sekä Varkauden kaupungin Päiviönsaaren alueella (ks. käyttökieltoalueet alla).

Venetsialaiset

Venetsialaisilla tarkoitetaan mökkeily- ja veneilykauden päätösjuhlaa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Juhlaan on perinteisesti kuulunut ilotulitteiden ampuminen sekä ulkotulet.

Pohjois-Savon pelastuslaitos sallii alueellaan ilotulitteiden käytön ilman erillistä pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta taajamien ulkopuolella vesistöjen välittömässä läheisyydessä elokuun viimeisen viikonlopun lauantaina klo 18.00-24.00 välisenä aikana. Sopivia paikkoja ovat aukeat alueet ja rannat, joiden läheisyydessä ei ole rakennuksia tai veneitä. Ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle ei saa aiheuttaa vaaraa. 

Venetsialaisten yhteydessä tulee huomioida, että ilotulitteiden käyttö on kielletty uutta vuotta laajemmin. 

Käyttö on kiellettyä taajamissa. Ilotulitus taajama-alueilla vaatii erillisen pelastuslaitoksen myöntämän luvan. Katso: Ilmoitus yksityisestä ilotulituksesta | Pelastustoimi

Katso taajama-alueet tästä: Taajamat ja taajaman lievealueet (paikkatietoikkuna.fi)

Lisäksi ilotulittaminen on kiellettyä kaikilla  käyttökieltoalueilla sekä ruohikkopalovaaran/metsäpalovaroituksen tai kovan tuulen aikana.

Huomioithan, että venetsialaisten aikaan maasto voi olla syttymisherkkää. Ilotulitteiden ampujan on syytä varautua tarkoituksenmukaisella alkusammutuskalustolla, esimerkiksi vesistön läheisyydessä vesiämpäreillä.

Käyttökieltoalueet

Ilotulitteiden yksityinen käyttö on aina kiellettyä alla olevilla käyttökieltoalueilla.

Kuopion kaupungissa:
1) Keskustan alueella Puistokadun, Asemakadun, Satamakadun ja Kirkkokadun rajaaman alueen sisäpuolella (katso kartta).
2) Petosen alueella Pitkälahdentien, Petosentien, Hulkontien, Kulmakadun ja Kulmakadun jatkeena olevan kevyenliikenteenväylän rajaaman alueen sisäpuolella (katso kartta).
3) Nilsiässä Tahkon alueella (katso kartta).

Varkauden kaupungissa:
Päiviönsaaren alueella (katso kartta).

Ilotulitteiden käytöstä aiheutuu vuosittain roskaantumista, erilaisia vahinkoja, vammoja, syttyy tulipaloja ja niillä aiheutetaan ilkivaltaa sekä muita järjestystä ja turvallisuutta vaarantavia tilanteita. Tämän vuoksi Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja on päättänyt kieltää ilotulitteiden yksityisen käytön em. alueilla vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käytön turvallisuudesta annetun lain (390/2005) 92§:n nojalla.

Yksityinen ilotulitus muuna aikana

Varsinaisten ilotulitusaikojen ulkopuolella tapahtuvasta ilotulitteiden yksityisestä käytöstä on tehtävä ilmoitus Pohjois-Savon pelastuslaitokselle viimeistään viisi vuorokautta (5 vrk) ennen ilotulitteiden käyttämistä. Ilmoitus löytyy osiosta Asiointi. Tee ilmoitus.

Pohjois-Savon pelastuslaitos tekee asiasta kirjallisen päätöksen ja toimittaa sen ilmoittajalle. Pelastusviranomainen voi asettaa toiminnalle turvallisuuden kannalta tarpeellisia ehtoja ja rajoituksia tai kieltää käytön.

Muita ohjeita ja neuvoja

Ilotulitusnäytös
Mikäli ilotulitteita käytetään muussa tilaisuudessa kuin yksityisen henkilön järjestämässä yksityisessä tilaisuudessa, kysymyksessä on ilotulitusnäytös. Ilotulitusnäytöksen järjestäjän tulee tehdä ilmoitus osoitteessa poliisi.fi. Poliisi pyytää pelastuslaitokselta lausunnon. Ilotulitusnäytöksen järjestämisestä on tehtävä ilmoitus poliisille viimeistään 14 vuorokautta ennen näytöksen järjestämistä.

Ilotulitteiden säilytys
Ilotulitteiden ja muiden räjähteiden säilytysmäärät asuinhuoneistoissa ovat: enintään 2 kg ruutia, yhteensä enintään 20 000 ampuma-aseissa, työkaluissa ja lähetyspistooleissa käytettävää patruunaa ja niiden sytytysnallia sekä lyhytaikaisesti enintään 5 kg ilotulitteita ja pyroteknisiä tuotteita.

Turvallisuus
Huolehdi aina siitä, että ilotulitus on itsellesi ja yleisölle turvallinen. Lue lisää Turvallisuus- ja Kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta.

Kaikkien ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille ja päihtyneille on kiellettyä, samoin niiden hallussapito. Kielto koskee myös papatteja ja tähtisadetikkuja.

Yksityiseen kulutukseen hyväksyttyjä ilotulitteita saa luovuttaa vain pelastusviranomaisen hyväksymästä myyntipisteestä.

Myyntipisteiden on järjestettävä kuluttajien palauttamien viallisten ilotulitteiden vastaanottaminen uuden vuoden jälkeen.

Lisätietoja:
Lisätietoja antavat päivystävä palomestari (p. 044 7188 113) ja päivystävä palotarkastaja ma 8.30-10.30 ja ke 8.30-10.30 (p. 044 7188 199, palotarkastaja@pshyvinvointialue.fi).