Hyppää sisältöön

Lue ensin lait, velvoitteet ja ohjeistus. Ilmoituksen pakolliset tiedot merkitty tähdellä(*). Varmista ennen ilmoituksen täyttämistä, että sinulla on pakolliset(*) liitteet valmiina. Esitetty kohdassa 2. Voit toimittaa muitakin tietoja lisäliitteinä. Huomioi, että liitteiden max. yhteiskoko on 7 mb. Mikäli haluat tallentaa tai tulostaa lomakkeen, niin lue ohjeet kohdasta Tulosta (ilmoituksen lopussa).

Lait, velvoitteet ja ohjeistus

Säädösperusta:

Jos viranomaiset virkatoimiensa yhteydessä havaitsevat tai muutoin saavat tietää rakennuksessa, asunnossa tai muussa kohteessa ilmeisen palonvaaran tai muun onnettomuusriskin, heidän tulee mahdollisten salassapitosäännösten estämättä ilmoittaa asiasta alueen pelastusviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös kuntaa, muuta julkisyhteisöä ja näiden palveluksessa olevaa henkilöstöä sekä pelastuslain 18 §:n 2 momentissa tarkoitettua hoitolaitoksen ylläpidosta ja palvelu- ja tukiasumisen järjestämisestä huolehtivaa toiminnanharjoittajaa ja tämän palveluksessa olevaa henkilöstöä.

Tämän lisäksi jokaisella kansalaisella on oikeus tarpeen vaatiessa tehdä palovaara- ja onnettomuusriski-ilmoitus. Kiireellisessä hätätilanteessa ilmoitus tehdään aina yleiseen hätänumeroon 112.

Yleistä

Tavallisesti palovaara- tai onnettomuusriskikohteessa on suuri tavaramäärä, joka mahdollisen tulipalon syttyessä aiheuttaa palon voimakkaan ja nopean leviämisen. Lisäksi suuri tavaramäärä voi pahimmassa tapauksessa estää asukkaan poistumisen tai vaikeuttaa pelastushenkilökunnan toimintaa. Kohteista puuttuu usein myös toimiva palovaroitin, joka mahdollisimman aikaisessa vaiheessa havaitsee alkavan tulipalon ja varoittaa tilassa olevia ihmisiä sekä naapureita. Muita esimerkkejä palovaara- tai onnettomuusriskiasunnosta:

  • Liedellä, uunissa tai tulisijan välittömässä läheisyydessä säilytetään tavaraa.
  • Saunan kiukaan välittömässä läheisyydessä säilytetään tavaraa tai kuivataan vaatteita.
  • Asunnossa on viallisia sähköasennuksia tai sähkölaitteita.
  • Asukkaan tulenkäyttö on huolimatonta (esimerkiksi sisätiloissa tupakointi).
  • Toistuvia läheltä piti -tilanteita, jotka voivat ilmetä muun muassa palojälkinä.

Arvioi ensin ilmoittamisen tarve

Opas asunnossa olevasta palovaarasta tai onnettomuusriskistä ilmoittamiseen (pdf)Arvioi jo ennen ilmoituksen täyttämistä, että kyseessä on konkreettinen palonvaara, josta tulee tehdä ilmoitus pelastusviranomaiselle. Mikäli oppaassa olevat kriteerit eivät täyty, mutta olet huolissasi henkilön tai ympäristön turvallisuudesta, niin laadi huoli-ilmoitus omalle hyvinvointialueellesi.

Täytä ilmoitukseen huolellisesti omat yhteystietosi. Otamme sinuun yhteyttä, kun tarvitsemme tarkempia tietoja ilmoitukseen liittyen.

Maksullisuus

Maksuton.

Ilmoituksen palautus

Sähköinen: Täytä ilmoitus ja paina ”Lähetä lomake”. Pakolliset kentät merkitty tähdellä (*).
Postitse: Ilmoituksen voi myös postittaa. Täytä ja paina tulosta. Muista laittaa postitukseen mukaan kaikki tarvittavat liitteet. Postita ilmoitusta koskevan paikkakunnan pelastuslaitoksen osoitteeseen. Tarkista paikkakunnan pelastuslaitoksen osoite.

Mikäli tarvitset tyhjän lomakkeen, niin mene lomakkeen loppuun ja paina Tulosta.

Tietoja käsitellään ilmoitusta koskevan paikkakunnan pelastuslaitoksella. Lisätietoja rekisteri- ja tietosuojaselosteesta sekä henkilötietojesi käsittelystä saat kyseisen paikkakunnan pelastuslaitoksen sivuilta.


Ilmoituksen liitteet


Ilmoittajan tiedot


Ilmoituksen tiedot

Valitse paikkakunta (pakollinen tieto*). Ilmoitus lähetetään valitun paikkakunnan pelastuslaitokselle automaattisesti, kun painat lopussa Lähetä-painiketta.

Valitse seuraavista vaihtoehdoista ne, jotka kuvaavat yleistilannetta

Jos ilmoituksen syy liittyy asunnon tavaramäärään, valitse seuraavista ne, jotka vastaavat arviota asunnon tavaramäärästä:

Katso tarvittaessa myös kuvasarja (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Tallenna/tulosta ennen lähetystä

Jos haluat tallentaa tai tulostaa ilmoituksen, paina Tulosta-painiketta ennen lähetystä. Tallennus tapahtuu Tulosta-ikkunassa valinnalla "Tallenna PDF-muodossa" tai "Tulosta PDF-tiedostoksi". Tarvittaessa voit tulostaa tai tallentaa lomakkeen tyhjänä. Kaikki selaimet eivät tue ilmoituksen tallentamista. Tallennuksen/tulostuksen jälkeen siirry kohtaan Lähetä.


Lähetä

Paina lopuksi Lähetä. Saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä. Muussa tapauksessa tarkista kaikki pakolliset tiedot, jotka merkitty tähdellä(*). Varmista lisäksi, että liitteiden yhteiskoko on max. 7 mt ja olet käyttänyt sallittuja tiedostomuotoja. Tiedot lähetetään ja käsitellään ilmoitukseen valitun paikkakunnan pelastuslaitoksella.