Hyppää sisältöön

Ammattilainen ja harrastaja auttajina rinta rinnan

Kun Mäntyharjun paloasemalla pärähtää hälytys, pelastustehtävälle lähtee vakituinen palomies. Kaverikseen hän saa yleensä yhden tai kaksi sopimuspalokuntalaista.

Yksi Mäntyharjun sopimuspalokunnan aktiiveista on sammutusmies Jari Kasurinen. Hän työskentelee metsätalousinsinöörinä Metsänhoitoyhdistys Mänty-Saimaassa.

Työnantajani suhtautuu hyvin joustavasti auttamisharrastukseeni, joten pääsen lähtemään hälytyskeikalle jopa kesken työpäivän”, Jari kehuu.

Jarin kaveriksi paloautoon hyppää usein ylipalomies Ari Kokkola. Ari tekee työvuoroja myös Mikkelin pääpaloasemalla, mutta pääasiallinen toimipiste on Mäntyharjulla. Se on Arista kätevää, kun kotikin on siellä.

Kuva: Jari Kasurinen arvostaa kokeneiden pelastajien tietotaitoa pelastustehtävillä.

”Olin ensin vuosikausia sahalla töissä. Pelastustoiminta oli kuitenkin kiinnostanut jo pidempään, joten niinpä vaihdoin alaa ja kouluttauduin vähän vanhemmalla iällä pelastajaksi”, Ari kertoo. 

Molemmat miehet ovat mukana Mörkö-ryhmässä eli maastopalomuodostelmassa, joka on valmiudessa kansainvälisille avunantotehtäville.

Viime kesänä Ari pääsi auttamaan Portugalin maastopalojen sammutuksessa. Jari on osallistunut ahkerasti Mörkö-ryhmän koulutuksiin ja ennakoi, josko tulevana kesänä tulisi komennus myös varsinaiselle kansainväliselle auttamistehtävälle.

Yhteistyö sujuu tehtävillä miesten mielestä hyvin, vaikka toinen tekeekin pelastustoimintaa ammatikseen ja toinen harrastuspohjalta.

”Kokeneiden palomiesten ohjauksessa on helppo toimia ja heiltä oppii tietotaitoa”, Jari kertoo. 

Ari nyökyttelee vieressä ja lisää:

”Toisaalta siviilityökseen jotain ihan muuta tekevällä sopimuspalokuntalaisella voi olla sellaista osaamista, josta on pelastustoiminnassa erityistä hyötyä.”

Kuva: Ari Kokkola kokee, että sopimuspalokuntalaisten erilaiset ammattitaustat voivat olla pelastustehtävillä erityiseksi hyödyksi.