Keski-Suomen pelastuslaitos
Meistä
Organisaatio
Keski-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee vakituisesti reilu 200 työntekijää, joista suurin osa on pelastajia. Lisäksi pelastuslaitoksella työskentelee esimerkiksi palotarkastajia, mekaanikkoja, kalustonhoitajia, riskienhallinnan ja varautumisen asiantuntijoita, viestinnän ammattilaisia sekä sihteereitä.
Keski-Suomen hyvinvointialueella pelastuslaitoksen toimintaa ohjaa esimerkiksi hyvinvointialueen aluevaltuusto sekä aluehallitus.
Pelastuslaitosta johtaa pelastusjohtaja Ville Mensala tukenaan pelastuslaitoksen johtoryhmä. Pelastusjohtajan alaisuudessa työskentelee kaksi palvelujohtajaa, jotka toimivat osastojensa ylimpinä viranhaltijoina.
Strategia ja toimintasääntö
Keski-Suomen pelastuslaitoksen toimintaa ohjaavat pelastustoimen valtakunnallinen strategia, palvelutasopäätökset sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen strategia ja ohjelmat.
- Pelastustoimen toimintasääntö (hyvaks.fi) hyväksyttiin 7.1.2025 ja on voimassa 7.1.2025 alkaen.
Pelastuslaitoksen visioon vaikuttaa valtakunnallinen pelastustoimen visio: ”Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi 2025”. Tämä visio sopii yhteen Keski-Suomen hyvinvointialueen vision kanssa: ”Keskisuomalaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Hyvinvointialue on vetovoimainen asukkaille, henkilöstölle ja yrityksille.”
Päätöksenteko
Pelastustoimen palvelutaso ja palvelutasopäätös
Laissa pelastustoimen järjestämisestä (613/2021) säädetään hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasosta. Lain mukaan pelastustoimen palvelutason tulee vastata kansallisia, alueellisia ja paikallisia tarpeita sekä onnettomuusuhkia. Palvelutasoa määriteltäessä on otettava huomioon myös toiminta poikkeusoloissa ja niihin varautuminen. Palvelutasopäätös sisältää myös kehittämissuunnitelman ja tavoitteita tulevaisuuteen.
Palvelutasopäätös on julkinen asiakirja, joka sisältää paljon tietoa pelastuslaitoksen toiminnasta. Alueen asukkaat, yhteisöt ja yritykset voivat esimerkiksi tarkastella palvetasopäätöksestä palveluiden rakenteita ja toteutusmalleja omaehtoisten turvallisuusjärjestelyjen tarpeen suhteen.