Alle kouluikäiset ja lapsiperheet
Alla olevia materiaaleja voi hyödyntää kotona ja varhaiskasvatuksessa.
- Kuvapareissa esitetään turvallinen ja turvaton vaihtoehto. Etsikää yhdessä erot kuvista! Kuvitukset: Janne Toriseva. Tulenkäyttö ja kodin paloturvallisuus, Liikenteessä, Leikkipaikalla
- Koko perheen yhteisen palotarkastuksen avulla voitte tarkistaa, onko kotona muistettu huolehtia turvallisuuden perusasioista. Tarkastuksen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
- Palovaari opettaa lapsille turvallisuusasioita videoiden avulla:
Lisää varhaiskasvatuksen turvallisuusopetukseen sopivaa materiaalia löytyy myös Turun yliopiston ja Satakunnan pelastuslaitoksen KIDISAFE-hankkeen sivuilta.
Kouluikäiset ja nuoriso
Alla olevat materiaalit on kohdennettu eri ikäisille koululaisryhmille.
- Vaaranpaikka-materiaali on tarkoitettu alakouluikäisille: Opas, powerpoint, tehtävät
- Suomen pelastusalan keskusjärjestön Palojärki-materiaali on tarkoitettu 1.-2. -luokkalaisille.
- Valtakunnallisen NouHätä!-pelastustaitokampanjan materiaalit on suunnattu yläkoululaisille.
- Alkusammutusta voi opetella powerpoint-esityksen ja alla olevan videon avulla. Materiaali sopii alakouluikäisille.
Aikuiset ja työpaikat
Alla olevia materiaaleja voi hyödyntää itsenäiseen perehtymiseen tai käyttää esimerkiksi työpaikan turvallisuuskoulutusten aineistona.
Esite palovaroittimesta ja kodin turvallisuudesta on tehty suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi, somaliksi ja venäjäksi.
Turvallisuustietoa-paketissa kerrotaan hyödyllisistä palveluista sekä kodin paloturvallisuudesta. Materiaali on tehty suomeksi ja ruotsiksi.
Kotona tehtävän turvallisuuskävelyn avulla voit tunnistaa oman kotisi vaaranpaikat ja korjata ne kuntoon. Turvallisuuskävelyn voi tehdä suomeksi tai ruotsiksi:
- Turvallisuuskävely omakoti- tai rivitalon asukkaalle
- Turvallisuuskävely kerros- tai luhtitalon asukkaalle
- Asu turvallisesti -esite, tehty yhteistyössä Hekan kanssa
Työpaikan paloturvallisuutta käsitellään:
Liekehtivä päivä -videosarjassa esitetään kodin yleisimpiä paloturvallisuusriskejä ja toimintaa niiden toteutuessa. Lyhyet videot sopivat hyvin myös erilaisiin koulutuksiin keskustelun alustukseksi.
Alkusammutuksesta, poistumisturvallisuudesta ja toiminnasta liikenneonnettomuuspaikalla on tehty lyhyet animaatiovideot, joita voi käyttää turvallisuusviestinnässä ja -koulutuksissa.
Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto on julkaissut selkokielisen Turvallisesti omassa kodissa -oppaan. Opas on saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto on tuottanut Turvallisesti kotona -televisiosarjan. Sen lyhyet jaksot käsittelevät ikäihmisten asumisturvallisuutta.