Hyppää sisältöön

Tulikettu-turvallisuuskoulutusta järjestetään Pirkanmaalla joka vuosi esikoululaisille sekä 2.-, 6.- ja 8.-luokkalaisille. Palomiehet pitävät oppitunnit yleensä päiväkotien ja koulujen tiloissa. Tulikettu-turvallisuuskoulutuksella tavoitetaan vuosittain yli 20 000 lasta ja nuorta. 

Tulikettuhahmo

Pirkanmaan pelastuslaitokselta otetaan yhteyttä kouluihin turvallisuuskoulutusten ajankohtien sopimiseksi. Syksyllä 2021 kaikilla kouluilla ei oteta vierailijoita vastaan koronatilanteen vuoksi, joten kannattaa muistaa, että Tulikettu-opetusmateriaalia voi hyödyntää kouluilla myös itsenäisesti. Muistathan etenkin siinä tapauksessa vastata palautelomakkeelle – toivomme Tulikettu-turvallisuuskoulutuksista palautetta niin opettajilta, kouluttajilta kuin huoltajiltakin. Tarvitsemme tietoja myös tilastointia varten.

Anna palautetta


Esikoululaiset

Katso esikoululaisten tallenne

Tulosta esikoululaisen Tulikettu-diplomi

Tavoitteet: lapsi oppii tiedostamaan numeron 112. Erottaa vaarallisen tavaran turvallisesta.  Hahmottaa pelastusliivien, pyöräilykypärän sekä heijastimen käytön tärkeyden. Kykenee poistumaan tulipalotilanteessa rauhallisesti, laittamaan oven kiinni ja kertomaan aikuiselle tapahtuneesta.

2.-luokkalaiset

Katso 2.lk tallenne

Tulosta 2.lk tehtävävihko

Tavoitteet: lapsi tietää ja muistaa hätänumeron sekä osaa ja uskaltaa tehdä hätäilmoituksen. Lapsi omaksuu turvallisuuskulttuuria, jossa hän osaa jo tehdä turvallisia valintoja. Lisäksi hän ymmärtää pyöräilykypärän, pelastusliivin ja heijastimen tärkeyden.

Tehtävävihko on tarkoitus käydä läpi kotona vanhempien kanssa.

6.-luokkalaiset

Katso 6.lk tallenne

Tulosta 6.lk tehtävävihko

Tavoitteet: oppilas tiedostaa omassa kodissaan olevien vaaratekijöiden olemassaolon ja osaa omalta osaltaan ehkäistä tulipalojen ja muiden onnettomuuksien syntymistä. Lapsi osaa toimia oikein mahdollisessa onnettomuustilanteessa, niin kotona kuin koulussa. Hän tiedostaa tahallisen sytyttelyn vaarat ja seuraukset.

Tehtävävihko on tarkoitus käydä läpi kotona vanhempien kanssa.

8.-luokkalaiset

Katso 8.lk tallenne

Tavoitteet: nuoren oman turvallisuusajattelun laajentaminen, turvallisen elämäntavan omaksuminen, yleinen onnettomuuksien ehkäisy kotona ja lähiympäristössä sekä oikea toiminta onnettomuustilanteissa. Nuori ymmärtää tahallisen sytyttelyn vaarat ja seuraukset.

Tallenteet ovat katsottavissa myös Pirkanmaan pelastuslaitoksen kanavalla, jossa niihin voi valita suomenkielisen tekstityksen. 

Opettajalle

Voit halutessasi toteuttaa Tulikettu-turvallisuuskoulutuksen itsenäisesti luokkakohtaisten tallenteiden avulla. Esi- ja alakoululaisille on myös lisämateriaalia tulostettavaksi. Kahdeksannet luokat kannattaa ilmoittaa mukaan myös jokavuotiseen NouHätä-kampanjaan. Ilmoittautuminen ensi vuoden tapahtumaan on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 4.2.2022 asti.

Lisäksi voitte osallistua luokan kanssa verkkoluennolle, jossa vastataan oppilaiden turvallisuusaiheisiin kysymyksiin ja esitellään pelastuslaitoksen toimintoja.

Ilmoittaudu verkkoluennolle

Infokirje opettajalle (pdf)
Infokirje vanhemmille (pdf)

Kouluttajalle

Voit pitää koulutuksen (koulussa/verkossa) myös PowerPoint-diaesityksen avulla. (Jos esitysten lataaminen ei onnistu esimerkiksi selaimesta johtuen, kopioi esityksen linkki klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta sen kohdalla ja valitse "Kopioi linkki". Avaa selaimeen uusi välilehti ja liitä kopioimasi linkki siihen. Klikkaa "Liitä ja siirry osoitteeseen", jolloin esitys latautuu.)
Diaesitys esikoulu
Diaesitys 2.lk
Diaesitys 6.lk

NouHätä-diaesitys 8.lk


Tulikettu turvanasi -tarra pelastuslaitoksen koulutusauton takalasissa. Keskuspaloaseman piha.

 

Lisätietoja:
turvallisuuskoulutus.pelastuslaitos(a)tampere.fi

Koulutussuunnittelija 
Liisa Mustila 
040 806 2962