Hyppää sisältöön

Tulikettu-turvallisuuskoulutusta järjestetään Pirkanmaalla joka vuosi esikoululaisille sekä 2.-, 6.- ja 8.-luokkalaisille. Palomiehet pitävät oppitunnit yleensä päiväkotien ja koulujen tiloissa. Tulikettu-turvallisuuskoulutuksella tavoitetaan vuosittain yli 20 000 lasta ja nuorta. 

Tulikettuhahmo

Pirkanmaan pelastuslaitokselta otetaan yhteyttä kouluihin turvallisuuskoulutusten ajankohtien sopimiseksi. Tulikettu-opetusmateriaalia voi hyödyntää kouluilla myös itsenäisesti. Muistathan etenkin siinä tapauksessa vastata palautelomakkeelle – toivomme Tulikettu-turvallisuuskoulutuksista palautetta niin opettajilta, kouluttajilta kuin huoltajiltakin. Tarvitsemme tietoja myös tilastointia varten.

Anna palautetta


Esikoululaiset

Katso esikoululaisten tallenne

Tulosta esikoululaisen Tulikettu-diplomi

Tavoitteet: lapsi oppii tiedostamaan numeron 112. Erottaa vaarallisen tavaran turvallisesta.  Hahmottaa pelastusliivien, pyöräilykypärän sekä heijastimen käytön tärkeyden. Kykenee poistumaan tulipalotilanteessa rauhallisesti, laittamaan oven kiinni ja kertomaan aikuiselle tapahtuneesta.

2.-luokkalaiset

Katso 2.lk tallenne

Tulosta 2.lk tehtävävihko

Tavoitteet: lapsi tietää ja muistaa hätänumeron sekä osaa ja uskaltaa tehdä hätäilmoituksen. Lapsi omaksuu turvallisuuskulttuuria, jossa hän osaa jo tehdä turvallisia valintoja. Lisäksi hän ymmärtää pyöräilykypärän, pelastusliivin ja heijastimen tärkeyden.

Tehtävävihko on tarkoitus käydä läpi kotona vanhempien kanssa.

6.-luokkalaiset

Katso 6.lk tallenne

Tulosta 6.lk tehtävävihko

Tavoitteet: oppilas tiedostaa omassa kodissaan olevien vaaratekijöiden olemassaolon ja osaa omalta osaltaan ehkäistä tulipalojen ja muiden onnettomuuksien syntymistä. Lapsi osaa toimia oikein mahdollisessa onnettomuustilanteessa, niin kotona kuin koulussa. Hän tiedostaa tahallisen sytyttelyn vaarat ja seuraukset.

Tehtävävihko on tarkoitus käydä läpi kotona vanhempien kanssa.

8.-luokkalaiset

Katso 8.lk tallenne

Tavoitteet: nuoren oman turvallisuusajattelun laajentaminen, turvallisen elämäntavan omaksuminen, yleinen onnettomuuksien ehkäisy kotona ja lähiympäristössä sekä oikea toiminta onnettomuustilanteissa. Nuori ymmärtää tahallisen sytyttelyn vaarat ja seuraukset.

Tallenteet ovat katsottavissa myös Pirkanmaan pelastuslaitoksen kanavalla, jossa niihin voi valita suomenkielisen tekstityksen. 

Opettajalle

Voit halutessasi toteuttaa Tulikettu-turvallisuuskoulutuksen itsenäisesti luokkakohtaisten tallenteiden avulla. Esi- ja alakoululaisille on myös lisämateriaalia tulostettavaksi. Kahdeksannet luokat kannattaa ilmoittaa mukaan myös jokavuotiseen NouHätä-kampanjaan. Ilmoittautumisaika 11.9.2023-2.2.2024.

Infokirje opettajalle (pdf)
Infokirje vanhemmille (pdf)

Kouluttajalle

Voit pitää koulutuksen (koulussa/verkossa) myös PowerPoint-diaesityksen avulla. Jos esitysten lataaminen ei onnistu esimerkiksi selaimesta johtuen, kopioi esityksen linkki klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta sen kohdalla ja valitse "Kopioi linkki". Avaa selaimeen uusi välilehti ja liitä kopioimasi linkki siihen. Klikkaa "Liitä ja siirry osoitteeseen", jolloin esitys latautuu. Kun avaat ladatun tiedoston, klikkaa siitä vielä "Ota muokkaus käyttöön" ja "Ota sisätö käyttöön", niin myös dioille linkitetyt YouTube-videot toimivat.
Diaesitys esikoulu
Diaesitys 2.lk
Diaesitys 6.lk

Diaesitys 8.lk 

NouHätä-diaesitys 8.lk


Tulikettu turvanasi -tarra pelastuslaitoksen koulutusauton takalasissa. Keskuspaloaseman piha.

 

Lisätietoja:

PEL.turvallisuuskoulutus@pirha.fi
 

Koordinaattori 
Markku Tuulenkari 
040 574 0148