Etelä-Savon pelastuslaitos
Jäppilän sopimuspalokunta
Tietoa meistä
Sopimuspalokuntamme sijaitsee Jäppilän kirkonkylässä Pieksämäen koilliskulmalla lähellä Etelä- ja Pohjois-Savon rajaa. Vakinaisia asukkaita Jäppilässä on noin 1 500, mutta kesäasukkaat lisäävät huomattavasti kylän väkimäärää kesäaikaan.
Hälytysosastollamme on 15 miestä. Ensivastetaitoisia on 10, ja savusukelluspätevyys löytyy tällä hetkellä yhdeltä sopimuspalokuntalaiselta. Meillä on myös aktiivinen naisosasto, jossa on 8 naista. Heistä yksi on mukana ensivastetehtävillä. Naisosastollamme on hälytysmuonitussopimus, joka on avuksi esimerkiksi maastopalotehtävien muonituksessa.
Hoidamme noin 50 hälytystehtävää vuodessa. Niistä suurin osa painottuu kesälle. Viime vuonna meillä oli 2–3 ensivastetehtävää, kun aiemmin ennen koronapandemiaa hoidimme 5–6 ensivastetehtävää vuodessa. Eniten meillä on Pieksämäen palokunnan avustustehtäviä, lisäksi on automaattihälytysten tarkastuksia ja vahingontorjuntatehtäviä sekä rakennus- ja maastopaloja. Tehtävien kirjo on laaja.
Sopimuspalokunnassamme on toistaiseksi ollut riittävästi jäseniä, mutta alamme ikääntyä. Nuorten määrä kylällä on vähentynyt. Olemme koittaneet houkutella nuoria mukaan, ja myös aktiivisia nuoriso-osaston vetäjiä tarvittaisiin. Porukassamme yhteispeli sujuu ja meillä on toimivat tilat ja kalusto. Tervetuloa tutustumaan!
Ota yhteyttä
Voit seurata meitä Jäppilän VPK:n Facebook-sivulla. Viikkoharjoitukset ovat maanantaisin klo 18–20. Omien harjoituksiemme lisäksi pidämme Pieksämäen pääpaloaseman kanssa yhteisiä harjoituksia kymmenkunta vuodessa.
Jos olet kiinnostunut toiminnastamme tai haluat tulla seuraamaan viikkoharjoituksiamme, tule juttusille jonkun sopimuspalokuntalaisen kanssa. Voit myös olla yhteydessä paloaseman vastuuhenkilöön, palomestari Jarmo Immoseen, puh. 050 311 7021, tai palokunnan päällikkö Matti Markkaseen, puh. 050 402 1440.
Tutustu meihin: esittelyssä Matti Markkanen
Kasvoin tähän touhuun mukaan pienestä pitäen: isäni on ollut sopimuspalokunnassa 70-luvun puolivälistä asti. Tulin mukaan nuoriso-osaston kautta ja hälytysosastossa olen ollut 16 vuotta.
Olen suorittanut sammutustyön kurssin lisäksi ensiavun, ensivasteen, pelastustyön ja yksikönjohtajan kurssit. Ammatikseni toimin asentajana VR:n konepajalla. Olen myös maa- ja metsätalousyrittäjä, mikä pitää sisällään muun muassa lomamökkien vuokrausta.
Olen ollut monenlaisilla pelastustehtävillä. Kuivina kesinä syttyy herkästi maastopaloja. Kerran semmoinen sattui saaressa. Saimme silloin siviiliapuna veneen lainaksi, mikä helpotti meitä kaluston kuljettamisessa saareen oman veneen apuna. Metsäkoneen tela oli iskenyt kiveen kipinää, mikä aiheutti palon kuivassa maastossa. Urakoitsija oli toiminut ripeästi ja saanut jo jauhesammuttimella hillittyä paloa, kun pääsimme paikalle. Hoidimme jälkisammutuksen ja varmistimme, ettei palo jäänyt kytemään.
Haluan olla mukana sopimuspalokunnassa, koska se on konkreettinen tapa päästä auttamaan kotiseutuni ihmisiä ja lisäksi se on monipuolinen ja hyödyllinen harrastus.
Sopimuspalokuntalaisuudesta on tullut elämäntapa, enkä koe, että esimerkiksi joka maanantai oleville viikkoharjoituksille pitäisi erikseen järjestää aikaa.
On kuitenkin tosiasia, että jos hälytys tulee arkipäivällä, tehtävälle on hankalampi saada ketään, koska ihmiset ovat omissa töissään: tehtävälle lähtee silloin se, joka pääsee. Sitoutuneisuutta sopimuspalokuntalaisuus silti vaatii. Pelastustilanteessa on myös toimittava aina hyvin järjestelmällisesti, jotta tehtävä saadaan mahdollisimman hyvin hoidettua.