Pirkanmaan pelastuslaitos
Palvelut
Pelastustoiminta
Pelastustoimintaa ovat kiireellisesti suoritettavat toimet, jotka onnettomuuden sattuessa tai uhatessa toteutetaan ihmisten, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseksi ja pelastamiseksi sekä vahinkojen rajoittamiseksi ja seurausten lieventämiseksi. Vastaamme pelastustoimen järjestämisestä koko Pirkanmaan alueella.
Ensihoito
Ensihoito vastaa sairastuneen tai loukkaantuneen tilanarviosta ja hoidon aloittamisesta hoitolaitoksen ulkopuolella sekä tarvittaessa potilaan kuljettamisesta jatkohoitoon. Pirkanmaan hyvinvointialueella toimii yhteensä 37 ensihoidon yksikköä, joista 27 operoi ympärivuorokautisesti. Lisäksi kaksi lääkärihelikopteria, Pirkkalan ja Seinäjoen tukikohdissa, päivystää 24h valmiudessa.
Tilanne- ja johtokeskus
Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskus toimii ympärivuorokautisesti ja vastaa turvallisuuden ja pelastustoiminnan tilannekuvan ylläpitämisestä Pirkanmaalla sekä toiminnan johtamisesta ja suunnittelusta.
Onnettomuuksien ehkäisy
Onnettomuuksien ennaltaehkäisyn yksikkömme ohjaa ja neuvoo kuntalaisia pelastustoimen alaan liittyvissä kysymyksissä ja koordinoi sekä toteuttaa osaltaan pelastustoimelle kuuluvia valvontatehtäviä.
Valvonta
Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontatoiminta perustuu pelastuslaitoksittain laadittavaan valvontasuunnitelmaan. Valvonnan ensisijainen tarkoitus on ohjata, neuvoa ja opastaa palo- ja henkilöturvallisuuden ylläpidossa ja kehittämisessä sekä valvoa erilaisten säännösten noudattamista.
Turvallisuusviestintä
Turvallisuusviestinnän tavoitteena on onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen, oikeiden toimintatapojen opettaminen sekä hyvän turvallisuuskulttuurin edistäminen. Toteutamme turvallisuusviestintää monin eri tavoin esimerkiksi erilaisten koulutusten ja kampanjoiden, yleisötapahtumien ja sosiaalisen median avulla.
Turvallisuuskoulutus
Turvallisuuskoulutuksen tavoitteena on ohjata ihmisiä onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseen sekä lisätä valmiuksia toimia onnettomuus- ja vaaratilanteissa. Pelastuslaitoksen turvallisuusviestinnän ja tiedottamisen vastuualue vastaa turvallisuuskoulutuksen ohjauksesta ja koordinoinnista.
Vapaaehtoistoiminta
Pirkanmaalla toimii 48 sopimuspalokuntaa, jotka erillisten sopimusten mukaisesti osallistuvat pelastustoimen hälytyksiin alueillaan. Osa sopimuspalokunnista toimii myös alueensa ensivasteena. Hälytystehtävien lisäksi monella VPK:lla on kuitenkin myös paljon muuta toimintaa.
Varautuminen ja valmiussuunnittelu
Valmiussuunnittelun yksikkömme ylläpitää ja kehittää pelastuslaitoksen varautumista sekä turvallisuussuunnittelua. Lisäksi yksikkö yhteensovittaa eri toimijoiden väestönsuojelun suunnittelua pelastuslaitoksen toimialueella ja tukee alueen kuntien valmiussuunnittelua.
Ulkoiset pelastussuunnitelmat
Pelastuslaitos laatii ulkoisen pelastussuunnitelman yhdessä toiminnanharjoittajien kanssa erityistä vaaraa aiheuttavista kohteista, jotka on määritelty pelastuslaissa. Pelastussuunnitelman tarkoituksena on ohjata toimintaa mahdollisessa suuronnettomuustilanteessa.
Paloturvallisuuden itsearviointi
Paloturvallisuuden itsearvioinnilla tarkoitetaan kiinteistöjen omistajien tai haltijoiden itsensä suorittamaa paloturvallisuuden arviointia pelastuslaitoksen lähettämän ohjeistuksen avulla. Paloturvallisuuden itsearviointi perustuu pelastuslakiin (379/2011), jonka mukaan pelastuslaitoksen on alueellaan valvottava pelastuslain säännösten noudattamista. Täältä löydät ajankohtaiset itsearviointeihin liittyvät materiaalit ja lomakkeet.