Hyppää sisältöön

Poikkeuksellisissa tilanteissa on tärkeää noudattaa ripeästi viranomaisten ohjeita

Suomi on varautunut väestön suojaamiseen erilaisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa, myös sodan uhatessa ja sodan aikana. Tämä on osa viranomaisten normaalia varautumista. Sotatilanteessa väestöä voidaan suojata mm. väestönsuojiin ja väestön evakuoinneilla. Omistajien vastuulla on huolehtia lemmikkien ja muiden kotieläinten suojaamisesta eri tilanteissa.

Poikkeuksellisissa tilanteissa on tärkeää noudattaa ripeästi viranomaisten ohjeita. Viranomaisten ja valtamedian julkaisuista saat luotettavaa tietoa. Varmista aina uutisen alkuperä etenkin sosiaalisen median kanavia käyttäessäsi.

On tärkeää, että suojaat itsesi viranomaisen kehotuksesta. Silloin pystyt huolehtimaan myös lemmikistäsi. On myös hyvä miettiä etukäteen, miten huolehdit lemmikistäsi eri tilanteissa. Siltä varalta, ettet itse pystyisi huolehtimiseen, sovi etukäteen läheistesi tai naapuriesi kanssa heidän avustaan.

Jos joudut lähtemään väestönsuojaan, jätä lemmikki kotiin

Toimi näin, jos lähdet väestösuojaan: Oma koti on turvallisin paikka lemmikeille. Jätä vettä tarjolle. Jätä ruokaa tarjolle hrkiten. Luo turvallisuuden tunnetta tutulla hajulla. Levitä sanomalehtiä lattialle jätöksiä varten. Mielikuvaharjoittele etukäteen ja pysy rauhallisena.

Väestönsuojat on tarkoitettu ja mitoitettu ensisijaisesti ihmisten suojaamiseen. Poikkeuksena ovat opaskoirat, joiden tulee päästä omistajiensa mukana väestönsuojiin. Väestönsuojissa tilaa on vain vähän. Henkilöä kohden on mitoitettu 0,6-0,75 neliömetriä. Ensisijaisesti kaikkien ihmisten on mahduttava väestönsuojaan. Lisäksi väestönsuojien ahtaat tilat voivat aiheuttaa eläimille stressiä ja ahdistusta.

Lemmikkieläimen turvallisin ja stressittömin paikka on oma koti. Yleensä lemmikit ovat tottuneet olemaan kotona yksin päivittäin. Lemmikit pärjäävät yksin huoneistossa useita vuorokausia, kun vettä ja ruokaa on saatavilla. Väestönsuojissa ollaan lähtökohtaisesti lyhyitä aikoja, maksimissaankin kolme vuorokautta.

Luo itsellesi turvallisuuden tunnetta miettimällä etukäteen, miten eläin pärjää parhaiten kotona. Mielikuvaharjoittelu auttaa rauhoittumaan. Pysyttele mahdollisimman rauhallisena jättäessäsi eläimen kotiin.

Jätä vettä tarjolle useampaan paikkaan. Ruuan tarjolle jättäminen kannattaa miettiä eläinkohtaisesti. Esimerkiksi ahnaalle koiralle ei kannata jättää nappulasäkkiä auki, vaan miettiä tapoja säännöstellä ruokaa. Koirat pystyvät paastoamaan hyvin. Kissoille puolestaan voi hyvin jättää ruokaa tarjolle. Kissa voi paastota maksimissaan vuorokauden.

Omistajilta tuoksuvien vaatteiden levittäminen lemmikin nukkumapaikalle voi luoda niille merkittävää turvallisuuden tunnetta. Sanomalehtien levittäminen lattialle koiran jätöksiä varten voi helpottaa eläimen stressiä.

Jos sinut evakuoidaan, ota lemmikki mukaan

Toimi näin, jos sinut evakuoidaan: Ota lemmikki mukaan, jos sinut evakuidaan. Ota mukaan ruokakupit, ruokaa ja vettä. Ota mukaan kuivikeastia ja kuiviketta, sanomalehtiä, pusseja. Ota mukaan panta/valjaat, hihna, tunnistelaatta. Ota mukaan kantokoppa. Ota mukaan rokotustodistus, lääkkeet ja kuva lemmikistä.

Häiriö- ja poikkeustilanteissa pelastusviranomaiset voivat myös evakuoida väestöä paikallisesti tai laajemmin. Tällöin lemmikit otetaan mukaan, eikä niitä tule päästää vapaaksi luontoon tai jättää kotiin. Lemmikkien omistajien on suositeltavaa miettiä etukäteen, mitä lemmikkieläin tarvitsee mukaan. Tämä on osa normaalia omatoimista varautumista.

Mukaan kannattaa pakata esimerkiksi kantokoppa, purkki- tai kuivaruokaa, vesipullo, ruokakuppeja, kuivikeastia ja kuiviketta, sanomalehtiä, pusseja, panta/valjaat, hihna ja tunnistuslaatta, rokotustodistus ja mahdolliset lääkkeet. Lemmikin on hyvä olla mikrosirutettu. Suositeltavaa on ottaa mukaan myös kuva lemmikistä tunnistamista varten, jos lemmikki esimerkiksi karkaa.

Tulosta ohjeet (PDF)