Hyppää sisältöön

Mikko Eronen, palomies

Työskentelen palomiehenä Savonlinnan paloasemalla. Valmistuin Pelastusopistosta pelastajaksi kesällä 2023, joten olen vielä varsin tuore tällä alalla.

Armeijassa ollessani valitsin lääkintäpuolen, sillä ensihoito kiinnosti. Jatko-opintoja pohtiessa mietin alkuun hakeutuvani sille alalle. Hyvä kaverini oli kuitenkin Pelastusopistossa ja suositteli pelastajan tutkintoa, johon sisältyy myös ensihoitoa. Se osoittautuikin hyväksi valinnaksi.

Meidän kurssilla oli 36 opiskelijaa, joista alle kymmenellä oli sopimuspalokuntataustaa. Täällä Savonlinnan paloasemalla työskentelevistä pelastajista viidesosa on toiminut aiemmin sopimuspalokunnassa. Joten alalle voi erittäin hyvin lähteä, vaikkei pelastustoimintaa sen kummemmin tunne.

Myöskään ikä ei ole este, jos kuntoa löytyy. Kurssikavereiden ikäskaala oli varsin leveä, nuorin oli 18- ja vanhin 44-vuotias. Mukana oli myös ammatinvaihtajia. Aiemmat työkokemukset ovat pelastajan tehtävissä hyödyksi.

Jos pelastajaksi haluaa, sekä fyysisen että henkisen puolen pitää olla kunnossa. Monipuolinen liikunnan harrastaminen auttaa työn fyysisissä vaatimuksissa. Itse olen pelannut jääkiekkoa pikkupojasta lähtien.

Työyhteisö auttaa myös palautumisessa

Pelastusalalla on varsin samanhenkistä, sosiaalista ja urheilullista porukkaa. Parasta työssä onkin hyvä työporukka ja työpäivien vaihtelevuus. Paras fiilis tulee siitä, kun pääsee auttamaan apua tarvitsevia. 

Toki pelastajan työssä joutuu kohtaamaan myös ikäviä asioita, kuten ihmishenkien menetyksiä. Työyhteisö tukee niiden käsittelyssä.

Harrastan liikuntaa päivittäin, paitsi sunnuntaisin pidän treeneistä lepopäivän. Urheilu auttaa jaksamaan hälytystehtävillä, mutta myös palautumaan niistä.

Kesäisin kalastan. Se on mukavaa vapaa-ajan touhua ja lisää samalla paikallistuntemusta, mikä on hyödyksi myös töissä.

Pelastustoimesta ei tulisi säästää

Olen tyytyväinen työnantajan tarjoamiin työtiloihin. Meillä on Savonlinnassa uusi, hieno paloasema. Myös työyhteisö ja työajat ovat toimivat.

Valitettavasti hyvinvointialueiden laajat säästövaatimukset ovat osuneet Eloisassa meihinkin. Esimerkiksi äkillisten poissaolojen korvaaminen ja kaluston hankinta voivat olla säästösyistä hankalampia.

Pelastustoimesta ei pitäisi karsia, jottei ihmisten turvallisuus ja avunsaanti vaarannu.

Palomies Mikko Eronen seisoo asemavaatteissa paloauton etupuskurin edessä ja hymyilee..