Hyppää sisältöön

Janne Vehviläinen, palomestari

Janne Vehviläinen työskentelee Mikkelin paloasemalla palomestarina. Hän viihtyy pelastusalan tehtävissä ja kehuu pelastuslaitoksemme ilmapiiriä, puitteita ja työkavereita erinomaisiksi.

Palokunta kiinnosti minua jo nuoresta pojasta lähtien. Ongelmana oli se, että asuin maaseudulla, jossa ei ollut VPK-toimintaa, johon olisin päässyt mukaan. Koulun taksvärkit ja TET-harjoittelut pääsin kuitenkin suorittamaan pelastuslaitoksella.

Saman kylän poika, Tuovisen Ville, joka toimii nykyisin palomestarina Savonlinnassa, innosti minua hakemaan pelastusopistoon. Hainkin kouluun heti armeijan jälkeen ja aloitin päällystötutkinnon opinnot vuonna 2014. Kävin myös pelastajakurssin siinä vaiheessa, kun palopäällystökurssi oli loppusuoralla. Operatiivinen toiminta kiinnostaa minua, minkä vuoksi halusin suorittaa myös pelastajan opinnot.

Valmistuin jouluna 2018 ja pääsin heti Pieksämäelle vs. palomestariksi. Palomestarin viran sain keväällä 2019. Olin ollut vuosina 2016 ja 2017 kesäpalomestarina Pieksämäellä ja 2018 palomiehenä puolisen vuotta Savonlinnassa. Olisin mielelläni jatkanut palomiehenä, mutta silloin ei ollut palomiehen virkoja auki, ja päädyin sitten Pieksämäelle palomestariksi. Kesän 2020 olin palomestarina Mikkelin paloasemalla ja keväällä 2021 siirryin Mikkeliin vakituiseksi palomestariksi.

Omalla alalla

Olen Suonenjoelta alun perin kotoisin. Asun nykyisin avopuolison kanssa Kuopiossa, joten työmatkaa kertyy jonkin verran. Asun kuitenkin työvuorojen ajan Mikkelissä, mikä vähentää Kuopion ja Mikkelin välin kulkemista.

Pelastusalalla parasta on työn vaihtelevuus ja yllättävyys, koskaan ei tiedä etukäteen, mitä tulee vastaan. Koen, että olen löytänyt oman alani. Koen työni myös merkitykselliseksi. Ei näitä hommia tekisi, jos ei olisi auttamisen halua.

Etelä-Savossa arvostan seudun monipuolisuutta, luontoa ja vesistöä. Mikkeli on varsin virkeä kaupunki. Avopuolisoni opiskelee Kuopiossa lääkäriksi, mutta kun hän valmistuu, voisimme harkita myös tänne muuttoa. Voisi olla varsin mukavaa, jos meillä olisi yhteinen työnantaja, Eloisa.

Hyvä ilmapiiri

Eloisan aloitus ei ole suuresti vaikuttanut työhöni. Lähiorganisaatio ei ole juuri muuttunut, mutta toki monet pienet yksityiskohdat ovat muuttuneet ja uusia järjestelmiä on otettu käyttöön. Uudessa organisaatiossa on jo tullut hyviä parannuksia: olemme saaneet pelastuslaitokselle kokonaispalkan ja työsuhde-edut vaikuttavat erittäin hyviltä. Uskon myös, että isosta organisaatiosta on etua palveluiden järjestämisessä, kun työtaakkaa on jakamassa useampi tekijä.

Meillä on täällä Etelä-Savossa pieni ja vireä pelastuslaitos, jossa pääsee monipuolisesti hoitamaan erilaisia tehtäviä. Meillä on myös hyvä kalusto ja varusteet, sekä tietenkin mahtavat ja osaavat työkaverit. Itse olen nuoresta virkaiästäni huolimatta saanut paljon vastuuta. Minua on kannustettu eteenpäin ja apua olen työkavereilta aina saanut. Ilmapiiri on semmoinen, että asioista on helppo kysyä ja keskustella.

Palomestari Janne Vehviläinen työpöytänsä ääressä Mikkelin paloaseman johtokeskuksessa.