Hyppää sisältöön

Tietoa meistä

Oravin VPK on perustettu jo vuonna 1890, jolloin Oravissa sijaitsi rautatietehdas. Noilta ajoilta, 1900-luvun alusta, on vielä tallessa ensimmäinen sammutuspumppu. Saimme nykyiset tilat sopimuspalokuntamme käyttöön, kun metsäkoneyrittäjät ostivat ison konehallin ja tarjosivat hallin päädystä meille tilan vuokralle.

Toimimme varsin pienellä, mutta riittävällä kalustolla. Miehistönkuljetusautomme hoitaa myös varusteauton tehtävää. Pelastusveneemme on kesäisin ahkerassa käytössä, sillä täällä on paljon mökkiläisiä ja veneilijöitä. Pelastuslaitos on hankkinut meille kaluston lisäksi kaksi defibrillaattoria eli sydäniskuria. Olemme sijoittaneet ne kyläkaupalle ja Ahvensalmelle, joissa liikkuu eniten ihmisiä.

Sopimuspalokunnassamme on kymmenkunta aktiivista jäsentä, jotka osallistuvat hälytystehtäville ja kymmenkunta vähemmän aktiivista.

Oravin väkimäärä vähenee, mutta meillä on onneksi nuoriakin mukana. Sopimuspalokuntalaistemme ikähaitari on 20-60 vuotta. On tärkeää, että pystymme itsekin pelastustehtäviä hoitamaan, sillä Savonlinnasta on tänne pitkä matka. Yleensä saamme apua ensimmäisenä Enonkoskelta, sillä he ovat lähimpänä.

Meillä on vain kymmenkunta hälytystehtävää vuodessa, lähinnä maastopaloja ja virka-apupyyntöjä. Teemme paljon yhteistyötä Savonrannan sopimuspalokunnan kanssa.

Pyrimme pitämään harjoitukset kerran kuussa, joka kuun ensimmäinen keskiviikko. Meillä on oma Whatsapp-ryhmä, jossa informoimme niistä. Toiminnastamme voi kysyä lisää Matti Torpakolta, puh. 050 590 6989.

Tutustu meihin: esittelyssä Matti Torpakko

Kotitalossani syttyi aikoinaan tulipalo, jonka sammuttamiseen sain kaverin Oravin palokunnasta. Siitä sain kimmokkeen liittyä itsekin sopimuspalokuntaan. Olen nyt toiminut Oravin VPK:n hallituksen puheenjohtaja kymmenen vuotta. Työskentelen maa- ja metsätalousalalla, kuten moni muukin meistä sopimuspalokuntalaisista täällä Oravissa.

Sopimuspalokuntalaisuus on mukava ja hyödyllinen harrastus, jossa pääsee auttamaan muita.

Eniten olen hoitanut maastopaloja. Moni maastopalo syttyy huonosti sammutetuista nuotioista. Pari vuotta sitten kaksi naista oli ollut kulottamassa, kun tuli pääsi karkaamaan. Saimme sen pysähtymään ihan rakennuksen nurkalle.

Joskus olen hoitanut virka-apupyyntöjä, kuten ollut avustamassa potilaan siirtoa kyydistä toiseen. Kadonneitakin on välillä etsitty. Kerran kaksi kiinalaisnaista eksyi, mutta onneksi löysimme heidät ihan polun vierestä.

Oravin paloasema

Kiramontie
58130 Oravi

Vastuuhenkilö: palopäällikkö Antti Peltonen, puh. 044 794 3756

Palokunnan päällikkö Matti Torpakko, puh. 050 590 6989

Viranomaispäivystys 24/7, 0201 33 44 63

Asema kuuluu Savonlinnan paloasemaryhmään.