Hyppää sisältöön
Erottajan pelastusasema torni

Helsingin kaupungin pelastuslaitos perustettiin vuonna 1861. Olemme yksi Suomen vanhimmista edelleen toimivista julkisista organisaatioista ja pohjoismaiden toiseksi vanhin kunnallinen ammattipalokunta.

Pelastuslaitos on keskeinen osa pääkaupungin historiaa, mikä näkyy muun muassa kaupunkirakenteessa ja -suunnittelussa. Työllämme on myös ollut merkittävä rooli kaupungin ja kansalaisten selviytymisessä vaikeina aikoina.

Pelastuslaitos on kehittynyt vuosien saatossa kaupungin turvallisuustarpeiden mukaan palovartijasta monialaiseksi turvallisuuden ja terveyden tuottajaksi yhdessä kumppaniorganisaatioiden kanssa. Ylläpidämme ja jaamme tietoa historiastamme Palomuseossa Korkeavuorenkadulla ja Väestönsuojelumuseossa Siltavuorenrannalla.

Helsingin palomuseo

Tule tutustumaan Helsingin Palomuseoon ja koe nostalginen matka läpi vuosikymmenten – samalla opit pelastustoimen monipuolisesta historiasta Helsingissä.

Palomuseo on Helsingin pelastustoimeen ja sen historiaan erikoistunut museo, joka

  • tutkii, kerää ja dokumentoi palotoimen historiaan liittyvää materiaalia ja tallentaa sekä kunnostaa museoitavaa palo- ja ensihoitokalustoa.
  • opastaa ja välittää perinnetietoutta laitoksen historiasta.
  • esittelee myös pelastuslaitoksen tämän päivän toimintaa ja valistaa paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Palomuseo sijaitsee vuonna 1891 valmistuneella ja yhä käytössä olevalla Erottajan pelastusasemalla. Alun perin Helsingin pääpaloasemana toimineen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer. Historiallinen ympäristö luo palomuseolle arvokkaat puitteet. 

Museossa voi tutustua Helsingin palo- ja pelastustoimen sekä sairaankuljetuksen ja ensihoidon historiaan ja kehitykseen vanhan kaluston sekä toimintaa esittelevien kuvien, pienoismallien ja videoesitysten kautta. Valtaosa kokoelmista koostuu pelastuslaitoksen tai sopimuspalokuntien käytössä olleesta kalustosta. Lisäksi palomuseo tarjoaa paloturvallisuustietoutta ja esittelee pelastuslaitoksen tämän päivän toimintaa.

Opastetuilla ryhmillä on halutessaan mahdollisuus vierailla aseman tornissa, josta avautuvat komeat näkymät lähes Tallinnaan saakka. Museoajoneuvot ovat Roihupellon väestönsuojassa, jonne on mahdollista myös viedä ryhmiä tutustumaan ajoneuvokokoelmiimme ja niiden käyttöhistoriaan.

Palomuseovierailut
Museo on avoinna yleisölle syyskuusta kesäkuuhun keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 12–16.
Museo on suljettu 1.7.–17.8.2024.

Ryhmävieraita otetaan vastaan tiistaisin ja torstaisin sopimuksen mukaan.  Tiedustelut ja varaukset: 040 334 5304.

Pääsymaksut
Aikuiset 5 €/henkilö; eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 2 €; alle 15-vuotiaat ilmaiseksi.
Ryhmävierailut 80 €/ryhmä (min 15, max 20 henkeä), pienemmät ryhmät sopimuksen mukaan.

Väestönsuojelumuseo

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen väestönsuojelumuseossa kävijä pääsee tutustumaan sotien aikaiseen väestönsuojeluun sekä väestönsuojelun yleishistoriaan ja nykypäivään aidossa sodanaikaisessa pommisuojassa. Museossa on ainutlaatuista materiaalia erityisesti Helsingin pommitusten ajalta.

Kruunuhaassa, osoitteessa Siltavuorenranta 14, sijaitseva museo on avoinna arkilauantaisin kello 10–14 syyskuusta toukokuuhun. Lisäksi museo on avoinna Helsinki-päivänä 12.6.2024 kello 14–20.
Museossa vierailu on maksutonta.

Museon ylläpidosta ja opastoiminnasta vastaa Helsingin väestönsuojeluyhdistys ry ja sen vapaaehtoiset oppaat. Yhdistys järjestää väestönsuojelumuseon tiloissa myös turvallisuuskoulutusta tilauksesta.

Lue lisää:

Väestönsuojelumuseo