Hyppää sisältöön
Kuva: Kristian Eloluoto, Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Tulipysäkki lisää lapsen ja nuoren ymmärrystä

Tulipysäkissä puututaan luvattomaan tulenkäsittelyyn, kun kyseessä on alaikäisiä lapsia tai nuoria. Pelastusviranomainen tekee yhteistyötä sosiaalityöntekijöiden ja poliisiin kanssa. Lapsi tai nuori, joka jää kiinni luvattomasta tulenkäsittelystä pidetään hänelle keskustelutilaisuus, josta käytetään nimitystä interventio. Interventioon kutsutaan sytytellyt lapsi tai lapset ja heidän huoltajansa. Tilaisuudessa on aina mukana pelastusviranomainen ja sosiaalityöntekijä. Tapauksen luonteesta ja tekijöiden iästä johtuen poliisi osallistuu tarvittaessa tai poliisin niin halutessaan.

Intervention tarkoituksena on saada lapset ja nuoret ymmärtämään, että ellei tulella leikkiminen ollut ensimmäinen kerta olisi se sitten viimeinen kerta. Keskustelu käydään rakentavasti lapsen tai nuoren tasoon sopivasti.

Tahallinen sytyttely on rikos. Syyntakeellisuus alkaa 15-vuotiaana ja tällöin rikosrekisteri alkaa karttua. Myös alle 15-vuotiaat ovat korvausvelvollisia.

Olisi tärkeää, että kotona puhuttaisiin tulenkäsittelystä ja yhdessä aikuisen kanssa lapsi voisi turvallisesti kokeilla sytyttää esimerkiksi kynttilää tai takkaa.

Voit ilmoittaa sytyttelevän nuoren tai nuoret pelastusviranomaiselle pelastuslaitos.tulipysakki@varha.fi.

Lisää aiheesta SPEK:n Palojärki-sivuilla.