Hyppää sisältöön

Kesäpalomies Eelis Laukkanen

Olen Eelis Laukkanen ja asun vanhempieni luona maalla Mikkelin Vanhalassa. Opiskelen pelastajaksi ja työskentelen nyt kesäpalomiehenä Mikkelin paloasemalla.

Harrastan pallopelejä. Liikkuminen on aina kuulunut elämääni ja se toimii myös palauttavana tekemisenä. Jos töissä on ollut rankka päivä, palaudun parhaiten kavereiden kanssa vapaa-aikaa viettämällä, joko liikunnan merkeissä tai muuta mukavaa yhdessä tekemällä.

Miksi valitsit pelastusalan?

Pääsin tutustumaan paloaseman arkeen, kun olin kasi- ja ysiluokkalaisena Mikkelin paloasemalla kesätöissä kalustohuollossa ja TET-harjoittelussa. Kun muut lähtivät pelastuskeikalle, teki mieli lähteä mukaan.

Peruskoulun jälkeen kävin kuitenkin ensin perustason ensihoidon koulutuksen. Se vahvisti, että kenttätyö kiinnostaa. Pidän siitä, ettei voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan.

Armeijan käytyäni olin vuoden verran töissä Mikkelin sairaalan päivystyksessä. Sen lisäksi olen ollut myös palvelutalossa vanhushoidossa. Tykkäsin siitäkin työstä, mutta työpäivien vaihtelevuus ja kenttätyö sopii minulle paremmin, miksi vuoksi halusin opiskella vielä pelastajaksi.

Olen ihmisläheinen kaveri ja tykkään toimia ihmisten kanssa, olivat he sitten asiakkaita, potilaita tai työkavereita.

Kuva. Kesäpalomiehena Mikkelin paloasemalla työskentelevä Eelis toivoo saavansa Etelä-Savon pelastuslaitokselta töitä, kun valmistuu pelastajaksi.

Millaisia kokemuksia sinulla on Pelastusopistosta?

Hain vuonna 2023 Pelastusopistoon, jonne pääsin ensi yrittämällä sisään. Sain hyväksiluetuksi ensihoidon opintoja aiemman tutkintoni pohjalta. Ensihoidon harjoittelun tein Mikkelissä. 
Pelastajan opintoja on nyt vuoden verran takana ja valmistun joulukuussa 2024.

Pelastusopiston koulutus on korkeatasoista. Opettajat ovat ammattitaitoisia ja motivoituneita. 
Kalusto on nykyaikaista ja harjoitusalueen puitteet todella hyvät! Jokainen opiskelija saa useita toistokertoja erilaisista tehtävistä, mikä parantaa oppimista. Vaikuttaa siltä, että ennemmin loppuu kurssilaisista puhti, kuin koululta harjoitusresurssit.

Mikä on ensivaikutelmasi Etelä-Savon pelastuslaitoksesta?

Hommat lähtivät hyvin rullaamaan heti, kun aloitin työt kesäkuun alussa.

Meille pidettiin Patrickin (toinen Mikkelin paloaseman kesäpalomies) kanssa kolme perehdytyspäivää, joissa vakinaiset pelastajat opastivat talon käytäntöjä. Ja aina kun on tullut kysyttävää, työkaverit ovat neuvoneet.

Yllätyin positiivisesti siitä, miten paljon johto on näkyvillä ja kyselee kuulumisia. Päällystön ovet ovat auki, ja heitä on helppo lähestyä.

Tiimihenki on vahva. Kaikki ovat yhtä tärkeitä riippumatta siitä, missä tehtävissä on. Toki sitten varsinaisella pelastustehtävällä noudatetaan sovittua roolijakoa, kuten kuuluukin, jotta toiminta on mahdollisimman tehokasta ja sujuvaa.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Pelastajaksi valmistumiseni jälkeen toivon saavani Etelä-Savon pelastuslaitokselta töitä.

Haluaisin myös jatkokouluttautua vesisukeltajaksi. Toisaalta pidän niin paljon potilastyöstä, että ehkä jatkan myös ensihoidon opintoja monimuoto-opiskeluna.

Kuva. Eelis suoritti Mikkelin paloasemalla pelastajien vuotuisen kuntotestin. Testaajana työhyvinvointikoordinaattori Tiia Kokkonen. 

Lue myös Tiian esittely