Hyppää sisältöön

Olli-Pekka Siiskonen, palomies

Olli-Pekka Siiskonen, tuttavallisemmin OP, on kolmen lapsen isä ja toiminut pelastajana reilut 12 vuotta.

Palomiehen ammatti oli OP:n lapsuuden haave, vaikka väliin tulikin muita kuvioita. Innokkaana liikkujana ja jääkiekkoa Jukureissakin pelanneena OP kouluttautui ensin liikuntaneuvojaksi. Ala ei kuitenkaan tuntunut ihan omalta. Kun OP:n kaveri pääsi Pelastusopistoon, vanha haave nousi pintaan, ja OP hakeutui itsekin palomiehen koulutukseen.

Valmistuttuaan vuonna 2010 palomieheksi ja vesisukeltajaksi OP aloitti työt palomiehenä Mikkelin paloasemalla, jossa hän oli ollut jo edellisenä vuonna kesätöissä.

Kun lapsiperhearjen ja silloisten työaikojen yhteensovittaminen kävi Mikkelissä hankalaksi, OP siirtyi pitkän työmatkan varjollakin töihin Kymenlaakson pelastuslaitokselle Kouvolaan Kuusankosken paloasemalle vuonna 2019.

Kouvolassa vierähti pari vuotta. Kun Etelä-Savon pelastuslaitoksella siirryttiin takaisin vuorokausirytmiin, OP palasi Etelä-Savoon palomiehen virkaan Kangasniemen paloasemalle, josta sai myöhemmin virkasiirron takaisin Mikkelin paloasemalle. Työmatka lyheni jälleen neljän kilometrin mittaiseksi, jonka OP taittaa yleensä juoksemalla.

Pidän tämän työn monipuolisuudesta, vaikka pintapelastus ja vesisukellus ovatkin erityisalaani. Pelastajan tehtävissä on sopivasti haastetta, ja omaa osaamista ja ammattitaitoa on kehitettävä ja ylläpidettävä jatkuvasti.

Isäksi tulonsa myötä OP on huomannut, että lapsiin liittyvät työtehtävät menevät aiempaa enemmän tunteisiin.

Palomiehen ammatti näkyy omien lasten arjessa siinä, että turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Esimerkiksi pyöräilemään ei pääse ilman kypärää ja pimeällä käytetään heijastinliivejä.

Paloturvallisuusasioita käydään kotona usein läpi ja paloja onkin sammuteltu vähän joka nurkasta, toki onneksi vaan leikkipaloja.

Olli-Pekka Siiskonen seisoo sammutusyksikön vieressä.