Hyppää sisältöön

Vs. palotarkastaja ja sopimuspalokuntalainen Roope Paavilainen

Roope Paavilainen työskenteli kesällä 2023 pelastuslaitoksellamme vs. palotarkastajana. Hän on mukana myös Haukivuoren sopimuspalokunnan hälytysosastolla. Roope suorittaa parhaillaan päällystötutkintoa Pelastusopistossa Kuopiossa.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Roope Paavilainen ja asun Haukivuorella. Suoritan Pelastusopistolla päällystötutkintoa. Olen työskennellyt tämän kesän Eloisassa Etelä-Savon pelastuslaitoksen palotarkastajana. Olen tehnyt sekä kiinteistöjen että tapahtumien palotarkastuksia. Alkukesällä pidin myös alkusammutuskoulutuksia muille Eloisan työntekijöille.

Olen eloisalainen myös sitä kautta, että olen mukana Haukivuoren sopimuspalokunnan hälytysosastolla.

Miksi olet lähtenyt tälle alalle?

Kaveri houkutteli minun Haukivuoren sopimuspalokunnan nuoriso-osastolle, kun olin 10-vuotias. Isänikin on sopimuspalokunnassa, mutta isompi merkitys oli kavereilla. 18-vuotiaana kävin pelastustoiminnan peruskurssin ja siirryin hälytysosastolle. Lukion jälkeen hain pelastusalan päällystötutkintokoulutukseen. En päässyt sisään heti ensimmäisellä kerralla, mutta toisella kerralla tärppäsi.

Olen suorittanut ensimmäisen vuoden opinnot ja tämän kesän työskennellyt kesäpalotarkastajana. Elokuun lopulla koulu taas jatkuu.

Päällystötutkinto antaa eväitä monenlaisiin tehtäviin, ja työllistyä voi pelastusalan lisäksi muullekin turvallisuusalalle. Opintojen suorittaminen vie kolme-neljä vuotta. Valmistuttuani työllistyisin mielelläni ainakin aluksi tänne Etelä-Savoon.

Mikä inspiroi sinua työssäsi?

Olen hyvin motivoitunut, sillä itselleni tärkeästä harrastuksesta on tulossa minulle ammatti. 
Tämä on siitä mukava työ, että kaikki päivät ovat erilaisia. Sama koskee myös opintoja. Pelastustoimi on tosi monipuolinen ja mielenkiintoinen ala.

Kesätyön myötä on kuitenkin vahvistunut, että olen kiinnostunut enemmän operatiivisesta puolesta kuin valvontatehtävistä. Toivonkin, että saisin tulevaisuudessa töitä palomestarina.

Miten palaudut työstäsi?

En koe työtäni liian kuormittavaksi. Kesäpalotarkastajana olen päässyt tekemään käytännössä niitä asioita, joita olen opiskellut.

Koulu- tai työpäivän jälkeen on hyvä ottaa pieni hengähdyshetki ja lähteä sitten vaikka urheilemaan kavereiden kanssa. Se auttaa palautumisessa.

Mistä pidät Eloisassa?

Eloisassa on hyvät henkilöstöedut ja palkkakin on oikein hyvä. Pelastuslaitoksella on mukava työyhteisö, johon on helppo tulla. Työporukalta saa apua ja tukea.

Mitä vinkkejä sinulla on pelastusalaa harkitseville?

Kannattaa miettiä, minkälaisesta työstä pitää. Pelastusalallakin on erilaisia töitä tarjolla, on sekä operatiivista että toimistotyötä.

Pelastusryhmässä toimivilta edellytetään nopeaa, mutta harkittua toimintaa ja tiivistä tiimityötä. Valvontatyö on asiakaspalvelua, jossa varmistetaan yhdessä asiakkaiden kanssa, että erilaiset ympäristöt ja kiinteistöt ovat turvallisia. Jos johtotehtävät kiinnostavat, niissä tarvitaan korkeaa stressinsietotasoa ja nopeaa päätöksentekokykyä.

Kannattaa kysyä palokunnassa toimivilta tutuilta tarkemmin, millaista heidän työnsä on.

Pelastusala soveltuu ihmisläheisille ja yhteistyökykyisille ihmisille. Alamme arvot ovat inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti. Jos jakaa ne arvot, sillä pärjää varsin hyvin.

Roope Paavilainen tarkistaa ilmastointikojeiden toimintaa

Vs. palotarkastajana Etelä-Savon pelastuslaitoksella kesällä 2023 työskennellyt Roope Paavilainen opiskelee Pelastusopistossa päällystötutkintoa.