Hyppää sisältöön

Miten toimia, kun näet apua tarvitsevan eläimen?

Joskus tulee tilanteita, joissa eläimetkin tarvitsevat viranomaisen apua.

Jos yleinen turvallisuus on vaarassa, niin soita hätänumeroon 112. Tällainen tilanne on esimerkiksi ajoradalla kulkeva hirvi tai peura. Villieläinten liikkuminen kaupunkien lähiöissä on normaalia, joten pelkän eläimen näkemisestä ei tarvitse hätääntyä.

palomies laittaa kuolaimia hevoselle

Luonnoneläin hädässä

Eläinsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä pyritään aina auttamaan tai huolehtimaan, että se saa asianmukaista hoitoa. Kannattaa huomioida, että läheskään kaikki yksinäiset poikaset eivät tarvitse apua, koska monet emot jättävät poikasensa yksin esimerkiksi ravinnonhankinnan ajaksi. Käytä asiantuntijan apua, kun olet epävarma ja oma osaaminen eläimen tilan sekä avun tarpeen arviointiin ei riitä. Kysy neuvoa esimerkiksi Suomen eläinsuojelun asiantuntijalta tai Korkeasaaren villieläinsairaalalta. Suomen eläinsuojelun sivuilta löydät tarvittavia yhteystietoja sekä lisäohjeita.

Soita numeroon 112, kun

  • Yleinen turvallisuus vaarantuu tai tarvitaan erityiskalustoa, eläin on eksynyt esimerkiksi moottoritielle tai havaitset suurpedon taajama-alueella.
  • Kyseessä on eläimen aiheuttama vaaratilanne tai järjestyshäiriö.
  • Maatalouden tuotantoeläin tarvitsee apua esim. nostoa/pelastamista sortumasta, jäistä tai kaivosta.
  • Kysesssä on eläinsuojelurikos.

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Sen tavoitteena on myös edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.

Eläimen kaltoinkohtelu

Jos epäilet tai havaitset mielestäsi epäasiallista eläimen kohtelua, ota ensisijaisesti yhteys virka-aikana paikalliseen eläinsuojelueläinlääkäriin tai poliisiin. Hätätilanteissa soita hätänumeroon 112.

Lue lisää:

Suomen eläinsuojelu, yhteystietoja
Ohjeita lemmikkien omistajille väestösuojelutilanteessa
Pelastuslaitokset
Poliisi
Pelastuslaki